Čestitka provincijala fra Joze kardinalu Puljiću

Na Badnji dan, 24. prosinca 2016. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić sa suradnicima upriličio je u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom u Sarajevu Božićno čestitanje na koje su se odazvali biskupi, redovnički poglavari i poglavarice, svećenici, redovnici i časne sestre koji žive i djeluju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ili bližoj okolici. Čestitku kardinalu Puljiću u ime svih uputio provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić. Čestitku prenosimo u cijelosti:
Uzoriti kardinale Vinko, čast mi je i zadovoljstvo da mogu u ime svećenika, redovnika i redovnica naše mjesne Crkve, izreći Vam božićnu čestitku na ovaj Badnji dan!
Jubilarna godina Božanskog milosrđa, trasirala nam je put kojim trebamo nastaviti u ovoj godini katoličkog laikata u našoj nadbiskupiji i koja nas je na neki način pripremila za slavlje i radost Božića.
U vrijeme Božića postajemo još svjesniji čovjekove temeljne upućenosti na Boga i bliske životne povezanosti između Boga i čovjeka: utjelovljenje Božjega Sina pokazuje koliko je čovjek vrijedan u Božjim očima i koliko je Bog potreban čovjeku. Božićna je poruka radosti i nade koja kaže da nam se Bog daruje svojim milosrđem i praštanjem: da nas ljubi potpuno, bez ikakvog pridržaja.
Za Božić postajemo posebno svjesni Božje blizine čovjeku: Božićno nas otajstvo duboko dira jer se svojim utjelovljenjem Sin Božji sjedinio sa svakim čovjekom. Radio je ljudskim rukama, razmišljao ljudskim umom, odlučivao ljudskom voljom, ljubio ljudskim srcem i stoga je Božić navještaj Božje ljubavi, Božjeg milosrđa prema svakom muškarcu i ženi. Noć u kojoj se slavi rođenje Isusa, Sina Božjega, noć je i  velikog traganja u kojoj Bog traži čovjeka zato jer mu je svaki drag i jer ljubi sve ljude.           Ljudsko biće, pak, u dubini duše čezne za Bogom, za spasiteljem, za izbaviteljem iz tolikih beznađa i lutanja. Čežnja za Bogom upisana je u čovjekovu srcu jer je od Boga i za Boga stvoren: u ljudskom srcu postoji žeđ za Svjetlom koje rasvjetljuje putove našega života da ne lutamo u tami. Čovjek je tajna na koju samo Bog može dati pravilan odgovor.Samo će u Bogu čovjek pronaći istinu i blaženstvo za čime neprekidno traga.
U središtu slavlja Božića, je Isus kao malo dijete: u malom i nezaštićenom Djetetu koje se otvara životu i poziva na život sadržana je moć Evanđelja. Božićno nam evanđelje govori: nada postoji, čovjek se ima u koga pouzdati. U vremenu u kojem se širi strah pred budućnošću i koje sije nesigurnost, više nego ikada je potrebna Velika nada koja kaže da je rođenje Isusa Krista dokaz da je Bog čuo vapaj čovjeka i da nam je Bog došao ususret: čovjek nije sam!
U našem društvu i ovoga Božića tražimo rješenja pitanja siromaštva brojnih naših sugrađana, slušamo žalosne izvještaje o napuštanju domovine i odlasku mladih obitelji, s nevjericom pratimo negativne demografske pokazatelje, zbunjeni gledamo kada se javno obezvrjeđuju naše svetinje. A izvan naše domovine još uvijek se traži pravi odgovor na migrantsku i izbjegličku krizu, a prijeteći su i nagovještaji daljnjega razbuktavanja međunarodnih nemira i napetosti te, uopće, političke i društvene nestabilnosti. Sve to silno odudara od božićnog mira, zajedništva i ljepote koju je Bog donio svijetu po svojem Sinu.
Božić nas poziva da se otvorimo kako bismo iskusili darovanu Božju blizinu te sebi i svojoj društvenoj sredini ponovno vratili povjerenje u život. Potreba je promjene mentaliteta i vraćanja vrijednosti života. Ljepota življenja postiže se samo s Bogom i sve se mijenja onog trenutka kad se otvorimo Bogu. Božić je također simbol unutarnjeg života: Krist se hoće roditi i u meni – u svakome od nas.
Tek tada, kad u sebi dopustimo to rođenje, Božić dobiva stvarni smisao: on postaje blagdan unutarnjeg rođenja, novog života što započinje. Pozvani smo stoga da pronađemo put koji vodi iz vanjskogBožića u unutarnjiBožić. Ne smijemo zaboraviti da Božić ima itekako veze s našim vlastitim rađanjem u Bogu, s otkrivanjem Božje prisutnosti u našim životima i posvješćivanjem činjenice da smo svi djeca Božja.
Neka Božić u nama probudi vjeru u Božju ljubav prema nama i da budemo znak njegova povjerenja u nas. Neka ojača nadu u bolju budućnost da u njemu pronađemo snagu za prevladavanje osobnih i životnih problema u nama i oko nas. I neka nas blagdan Božića prožme svojim mirom i ljubavlju.
Želim Vam čestit Božić i mirom blagoslovljenu Novu 2017. godinu! (kta)