Kardinal Puljić slavio Misu zahvalnicu na kraju 2016. godine

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 31. prosinca 2016. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je zahvalno Euharistijsko slavlje na kraju kalendarske godine. Koncelebriralo je 11 svećenika, a sudjelovali su brojni vjernici među kojima i mnoge redovnice na čelu s tri provincijalne glavarice.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao da je Misa zahvalnica prigoda za posvješćivanje potrebe zahvaljivanja Bogu. „Sve što imamo i što jesmo, dar je Božji. I kad prikazujemo žrtvu, prinosimo njegove darove. Zahvalnost u čovjeku gaji odanost. Zato i ova večernja Misa neka kroz zahvalnost nas odgoji za odanost Božjoj ljubavi“, kazao je kardinal Puljić.

Osvrćući se na proteklu 2016. godinu, kardinal Puljić je rekao da posebno zahvaljuju za milosnu Godinu Božjeg milosrđa tijekom koje su hodočasnici ispunjali i svetišta te crkve na kojima su otvorena sveta vrata pristupajući sakramentu pomirenja. „Sakrament pomirenja dogodio se u ljudskim dušama što je urodilo i obnovom povjerenja s drugim ljudima i samim sobom“; kazao je kardinal Puljić podsjećajući da je u 2016. godini Sveti Otac papa Franjo uputio postsinodalnu apostolsku pobudnicu „Amoris laetitia“ (Radost ljubavi) s brojnim smjernicama. Spomenuo je i susret pape Franje s ruskim patrijarhom Kirilom u Havani, 12. veljače 2016. izražavajući nadi da je to znak puta izgradnje povjerenja među Crkvama u duhu Isusove molitve „da svi budu jedno“. Podsjetio je i na dan proglašenja svetom Majke Terezije 4. rujna 2016..

Kardinal Puljić je istaknuo da je na razini Vrhbosanske nadbiskupije u tijeku priprava za biskupijsku Sinodu te da su u 2016. godini održani dekanatski susreti na kojima su obrađivane pojedine teme. Još jednom pozvao je sve na zdušnu molitvu za uspjeh Sinode da se „zauzetošću svih pokrene život mjesne Crkve“. Spomenuo je i da su na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, suzaštitnica Vrhbosanske nadbiskupije, 8. prosinca 2016. započeli pastoralno-liturgijsku godinu pod nazivom: „Put vrhbosanske Crkve s laicima“.

Kardinal Puljić se osvrnuo i na pojedina događanja na razini opće Crkve posebno spomenuvši iračku kršćansku zajednicu u kojoj su se mnogi vratili na ruševine svojih crkava i tamo proslavila Božić što podsjeća i na iskustva u Bosni i Hercegovini u vremenu poraća. Osvrnuo se i na neke nemile događaje u 2016. godini među kojima i ubojstvo oko 90.000 kršćana u svijetu te patnju brojnih koji su zatvoreni radi svoje vjere.

„Večeras zahvaljujemo Bogu da smo doživjeli ovaj dan i da mu možemo zahvaljivati. Pred nam je novo vrijeme i nove prigode da Boga slavimo i da se u Božjoj ljubavi ostvarimo“, rekao je kardinal Puljić.

Tijekom Svete mise liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbroj „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. (kta)