Novogodišnje Misno slavlje u sarajevskoj katedrali

Na Novu godinu, kada Crkva slavi svetkovinu Marije Bogorodice i obilježava Svjetski dan mira, 1. siječnja 2017. svečano Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju devetorice svećenika.

Na početku propovijedi kardinal Puljić podsjetio je da Crkva slavi bogomajčinstvo Blažene Djevice Marije dodajući da je Marija začela po Duhu Svetom i rodila Isusa koji je pravi čovjek, ali i Sin Božji. „Zato Marija nije samo Kristorodica nego i Bogorodica. Danas je njezin dan kada svetkujemo njezino bogomajčinstvo“, kazao je kardinal Puljić ističući da je Marija kao ponizna službenica prihvatila suradnju s Bogom.

Kardinal Puljić je potom podsjetio da prvog dana nove godine Crkva slavi i Svjetski dan mira podsjećaju da je taj dan uveo blaženi papa Pavao VI. koji je tom prigodom uputio i svoju prvu poruku za taj dan. Kazao je i da je papa Franjo za tu prigodu uputio pedesetu poruku pod naslovom: „Nenasilje – stil politike za mir“.

„Svjedoci smo da je porastao duh nasilja i to ne samo na svjetskoj nego i na lokalnoj razini: u obiteljima, u školama, na ulici, ali i među narodima. Uistinu je bolno ako se u obitelji, koja je gnijezdo ljubavi i mjesto gdje se odgaja za ljubav, stvori duh nasilja“, kazao je kardinal Puljić napominjući da crne kronike izvješćuju o nemilim plodovima takvog nasilja. „Papa nas na današnji dan na osobit način poziva da molimo za duh nenasilja da bi se međuljudski odnosi rješavali kroz razgovore, praštanje, pomirenje, prihvaćanje i suradnju. Duh nenasilja potrebno je unijeti u sve strukture života“ rekao je kardinal Puljić napominjući da se u pojedinim medijima na određeni način promiče nasilje što je postao duh javnog mnijenja pa djeca imitiraju ono što gledaju.

„Ozbiljna je potreba društva odbacivanje nasilja i stvaranje ozračja za sigurno življenje u sadašnjici. Papa Franjo spominje posebno bolnu činjenicu da nasilje često za posljedicu ima progonstvo i izbjeglištvo. I sami smo svjedoci što sve nasilje sa sobom nosi od smrti do raznih zapuštenosti. To je ružna politika“, rekao je kardinal Puljić napominjući da su mu prenijeli informacije da pojedini moćnici čak i financiraju nasilje da bi se stvorili razlozi za njihovu intervenciju. Dodao je da pojedine svjetske sile na neki način promiču nasilje u pojedinim dijelovima svijeta da bi mogli prodavati oružje što je vrlo unosan biznis. „Kako je strašno slušati o brojnim mrtvima čak i u novogodišnjoj noći radi nasilja“, rekao je kardinal Puljić.

„Bog daje mir, ali je potrebno iskorijeniti nasilje. Moramo rješavati nasilje bez novog nasilja iskorjenjujući uzrok nasilja bilo da je riječ o prljavoj politici ili o bahatosti“, kazao je kardinal Puljić napominjući da društvo ima institucije za obrazovanje, ali da je u velikoj mjeri iz društvenih struktura izbačen odgoj pa ministarstva više ne nose naziv za odgoj i obrazovanje nego samo za obrazovanje. „Čovjek ne biva odgojen da se zna svladati, usvajati vrjednote i komunicirati“; rekao je kardinal Puljić dodajući da će biti teško stvoriti društvo nenasilja ako se u određenoj mjeri čak i odgaja za nasilje. Spomenuo je i da se često na međunarodnoj razini moćne sile ne zauzimaju za rješavanje ljudskih prava dok se ne pojavi nasilje i ne počne pucati.

„Danas molimo da Bog podari mudrost onima koji vode svjetsku politiku da ne vode prljavu politiku koja teži za interesima ignorirajući ljudska prava i prava naroda. Svako narod ima pravo na svoj identitet, kulturu i jezik i nijedna država ne bi se smjela tako se ponašati kao ona daje ta prava. I malim narodima nema se što davati nego samo omogućiti da mogu živjeti svoja prava. Moleći za mir, danas molim da Bog prosvijetli pamet moćnicima da nasiljem ne proizvode nova nasilja nego da stvore uvjete za življenje slobode i prava“, kazao je kardinal Puljić podsjećajući da je papa Franjo o svojoj homiliji u Sarajevu tijekom posjeta Bosni i Hercegovini, 6. lipnja 2015. citirao riječi proroka Izaije: „Mir će biti djelo pravde“ (32,17).

„Nema mira gdje je nepravda. Zato je potrebno da u ovom svijetu zaživi pravedni mir, da čovjek bude čovjek u svom dostojanstvu i u svojim pravima. Bogomajku, koja je rodila Onoga koji je Mir naš, molimo da nam izmoli mir u srcu, u našim obiteljima, u našim narodima, u svjetskim moćnicima da im Bog prosvijetli pamet te shvate vrijednost ljudskog života, čovjekova dostojanstva i prava na identitet da bi ljudi živjeli u jednakopravnosti i bili vrjednovani u svim ljudskim dimenzijama“, kazao je na kraju kardinal Puljić.

Tijekom Euharistijskog slavlja u asistenciji su bili bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskog međunarodnog misijskoj sjemeništa „Redemptoris Mater“, a liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josi’p Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Na kraju Misnog slavlja katedralni župnik vlč. Marko Majstorović iznio je statističke podatke u ovoj župi te pozvao sve župljane na zajedničko druženje i čestitanje u župnoj dvorani. (kta)