HKM Innsbruck proslavila 50 godina postojanja a svečanu Svetu misu predvodio je kardinal Vinko Puljić

U poslijepodnevnim satima 6. svibnja 2017. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić posjetio je HKM Innsbruck i susreo se sa voditeljem misije vlč. Mariom Oršolić. Povod dolazka kardinala Puljića jeste proslava zlatnoga jubileja – 50 godina postojanja te misije. U večernjim satima 6. svibnja u Innsbrucku upriličen je prigodan program na kojemu je nazočio veliki broj župljana te misije. Nazočnima se obratio pored civilnih vlasti grada i kardinal Puljić prigodnom riječi.

7. svibnja u crkvi Presvetoga Srca Isusova u Innsbrucku s početkom u 11:00s kardinal Vinko Puljić predslavio je svečanu Svetu misu povodom zlatnoga jubileja od osnutka HKM Innsbruck.

U svojoj homiliji kardinal Puljić osvrnuo se na tu trajnu povezanost hrvatskoga naroda i katoličke vjere te napomenuo važnost misije koja je uspjela svojim radom sačuvati da se ljudi ne izgube u izazovima koji su bili pred njima po njihovu dolasku. Kardinal Puljić je napomenuo važnost integracije u društvo u koje su došli ali isto tako posvjestio da čovjek nikada ne smije zaboraviti gdje je nikao, od kuda dolazi, gdje su mu korijeni, što mu je sveto i vrijedno. Izrazivši svoju radost što svoje vrjednote prenose i na svoje potomstvo te napomenuo da je prevažno da svoje potomstvo upoznaju sa svojim korijenima. Pozvao je vjernike da ostanu vjerni Kristovoj crkvi, vjerni vjeri i baštini svojih otaca te da vrjednujući i poštujući druge sačuvaju svoje vrjednote. Da je crkva imala osjećaja za potrebe svojih vijernika svjedoči i taj zlatni jubilej 50 godina skrbi za iseljenike koji su morali iz raznih razloga ostaviti svoje domove napomenuo je kardinal Puljić.

Na kraju Svete mise nazočnima se obratio i dr. sc. vlč. Tomislav Markić ravnatelj dušobrižništva za hrvate u inozemstvu. Dr. Tomislav čestitao je u ime Ureda zlatni jubilej te napomenuo da je Ured za dušobrižništvo nedavno proslavio 50 godina svoga postojanja i djelovanja. Dr. Markić obratio se vjernicima te ih informirao da u cijelom svijetu ima 184 misije koje skrbe za duhovne potrebe Hrvata. Uz četitku dr. Markić poklonio je u ime Ureda sliku bl. kardinala Alojzija Stepinca.

Misija u Innsbrucku započela je svoje djelovanje 1967. godine a prvi svećenik koji je djelovao bio je vlč. Marijan Kopić, svećenik vrhbosanske nadbiskupije. Danas ta misija povjerena je vlč. Mariu Oršoliću također svećeniku vrhbosanske nadbiskupije.

U zahvalnom govoru župnik vlč. Mario zahvalio se kardinalu na njegovoj nazočnosti i predslavljenju Svete mise. Vlč. Mario se prisjetio svih svećenika koji su na bilo koji način povezani bili sa misijom i Inssbrucku od kojih je posebno istaknuo mons. Franju Komaricu banjolučkoga biskupa koji je studirao u Innsbrucku, zatim mons. Antu Ćosića, mons. Tome Kneževića, mons. Antu Orlovca, vlč. Marija Bernadića, patra Damira Kočiša koji je i nazočio Svetoj te mnogih drugih.

Nakon Svete mise upriličen je svečani ručak.

thumb_IMG_2820_1024 thumb_IMG_2824_1024 thumb_IMG_2829_1024 thumb_IMG_0914_1024 thumb_IMG_2840_1024 thumb_IMG_2837_1024 thumb_IMG_2834_1024 thumb_IMG_2832_1024 thumb_IMG_2827_1024