Duhovna obnova i proslava zaštitnika sjemenišne crkve u Travniku

Završetkom nastavne godine u lipnju, u travničkom sjemeništu, gdje se odgajaju mladići za svećeništvo, organizirana je redovita duhovna obnova od 19. do 21. lipnja 2017. za ministrante u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Nakana je pomoći ministrantima završnih razreda izabrati ispravan poziv. U vremenu seljenja tema novih svećeničkih zvanja vrlo je aktualna.

Susret u sjemeništu organiziran je kao trodnevna obnova. Sudjelovalo je 60 ministranata iz župa: Kupres, Gromiljak, Lug-Branković, Uzdol, Stup, Skopaljska Gračanica, Bistrica kod Uskoplja, Žepče, Žabljak, Novi Travnik (Presveto Trojstvo), Prozor, Zenica (Sv. Josip), Bijeljina i Bistrica kod Žepča. Program su osmislili odgojitelji u sjemeništu don Damjan Soldo i don Đuro Arlović te sjemeništarci maturanti. Moto susreta je život katoličkog laika bl. Ivana Merza – „Duša će moja postići cilj za koji je stvorena“.

Ministranti su prezentirali rad u svojim župama, a sjemeništarci su iznijeli vlastita svjedočanstva o pozivu i dolasku u sjemenište. Sudionicima je prezentiran rad sjemeništa i važniji povijesnih osoba te su imali prigodu upoznati grad Travnik. Nezaobilazna točka bili su sportski susreti i kviz znanja.

Zadnjeg dana, koji je redovito i proslava patrona crkve sv. Alojzija Gonzage, ministranti su sudjelovali u euharistijskom slavlju koje je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. U propovijedi, potičući ministrante da revno služe kod oltara, Kardinal ih je pozvao slijediti primjera mladića Gonzage koje je ostavio divno mladenačko svjedočanstvo poklanjajući svoj život Bogu, bolesnima. U prigodi ručka proglašeni su najuspješnije župe te podijeljene nagrade. U kvizu najuspješnija je bila župa Lug Branković, u pogađanju trojki župa Bijeljina, u stolnom tenisu župa Žepče, u nogometu župa Žepče. Svi sudionici dobili su prigodne darove te novi broj sjemenišnog lista Angelus. (kta)

IMG_1226      IMG_1223       IMG_1226