Krizma i blagoslov novih kipova u župi Podhum/Žitače

U župi Sv.Ante Padovanskog u Podhumu/Žitačama, 21. svibnja, vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, podijelio je sakrament potvrde te blagoslovio nove kipove u crkvi.

Na početku je prisutne pozdravio župnik fra Marinko Štrbac, a napose ovogodišnjeg krizmanika Matea Trlina.

Kardinal je u homiliji iskazao radost zbog ponovnog dolaska u župu jer je upravo u njoj, prije 27 godina, prvi put podijelio sakrament krizme kao nadbiskup.  Potom je podsjetio na snagu Duha Svetoga: „Nakon Duhova apostoli postaju neustrašivi. Duh Sveti nam treba da nam dadne hrabrosti svjedočiti za Isusa Krista. Kada ste umorni i nervozni, čitajte evanđelje jer je ono hrana za dušu“, potaknuo je kardinal te istaknuo kako bi čovjek svakodnevno trebao čitati tri knjige: savjest, prirodu i Riječ Božju jer Duh Božji je Onaj po kojem se Riječ nastanila među ljudima.

Nakon prigodne propovijedi kardinal je podijelio svetu potvrdu, te blagoslovio novi kip Blažene Djevice Marije i Sv. Ante Padovanskog koji je nebeski zaštitnik ove župe. Pred kraj svetog misnog slavlja Milka Rotim je izrecitirala molitvu Sv. Anti, a župnik fra Marinko je uručio prigodne darove Mateu: Bibliju, križ i krunicu kao sigurni put prema Isusu.

Sveto misno slavlje pjevanjem je pratio đakon fra Silvio Zlatarević, a nakon mise uslijedilo je druženje i zakuska u župnom dvorištu.

Kako piše bosnasrebrena.ba sveta misa i susret u Žitačama prošao je svečano i dostojanstveno te je bio dokaz kako ova župa, usprkos teškoj povijesti i malom broju vjernika, i dalje živi s vjerom u Božju providnost.