Slavlje sakramenta potvrde u Zenici

U subotu, 2. lipnja, vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić podijelio je sakrament potvrde za 29 krizmanika zeničkih župa.

Kako se svake godine u Zenici, u jednoj od pet župa, organizira proslava podjele sv. krizme, ovogodišnji domaćin bila je župa Bezgrešnog začeća BDM – Crkvica. Kard. Vinka dočekao je župnik vlč. Anto Dominković u pratnji zeničkih župnika.

Nakon razgovora s krizmanicima uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup Puljić pod kojim je krizmao 29 kandidata iz četiri zeničke župe: iz Čajdraša pet; iz župe Sv. Ilije Proroka 11; iz župe Sv. Josipa 10 i iz župe Bezgrešnog začeća BDM – Crkvica troje, dok ove godine iz župe Uzvišenja Sv. Križa Klopče nije bilo kandidata za krizmu.

U svom pozdravnom govoru župnik je pozdravio na poseban način krizmanike, kardinala, roditelje, kumove i sve nazočne vjernike svih zeničkih župa ali i šire. Potom je krizmanica Natalija Udovičićpozdravila nadbiskupa Vinka i zamolila da moli za njih da ostanu vjerni Kristu u ovom vremenu izazova te kako bi ih Duh Sveti vodio pravim putem kroz život.

Zatim je vrhbosanski nadbiskup uputio svoju pastirsku riječ i rekao kako već 48 godina moli na prvu subotu za nova duhovna zvanja i da će mu biti drago da možda netko i od krizmanika osjeti duhovni poziv te se uputi iz bližega slijediti Krista. Obratio se očinskim riječima roditeljima djece, zahvalio im što su prihvatili svoju djecu kao dar i da imaju odgovornost prema njima odgojiti ih u vjeru koju su i sami dobili na dar. Spomenuo se i prijašnjih vremena kada su kuće bile pune dječjega plača i radosti, a danas su puste. Posebno je podcrtao roditeljima da djeca trebaju njih i vrijeme provedeno s njima, a ne skupe poklone.

Na kraju sv. mise krizmanica Ines Dujmović zahvalila je kardinalu i zamolila da ih i nadalje prati svojim molitvama, a poslije je domaći župnik zahvalio svima koji su uzveličali slavlje i posebno podcrtao kako žele ostati ovdje i tu graditi budućnost. Posebno je zahvalio nadbiskupu jer je našao vremena posjetiti i ohrabriti svoje stado i u Zenici.