Slavlje sakramenta potvrde u župi Svete Ane u Radunicama

Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić podijelio je 2. lipnja sakrament potvrde u župi Svete Ane u Radunicama. Nadbiskupa je na početku slavlja u župi u župi Sv. Ivana Krstitelja Lug-Brankovići dočekao vlč. Ilija Orkić te su se zajedno u kočijama zaputili u Radunice gdje su ih, nakon 45 minuta vožnje, ispred crkve dočekali vjernici.

Potom je uslijedio razgovor s osam krizmanika, koliko ih se i pripravili ove godine za sakrament kršćanske zrelosti. Od njih jedno živi u Njemačkoj, a zanimljivo jedno je rođeno u Kaliforniji – SAD.

Na svetoj misi je uz kard. Puljića i župnika vlč. Orkića bilo još pet svećenika. U propovijedi se vrhbosanski nadbiskup osvrnuo na misna čitanja iz Djela apostolskih i na darove Duha Svetoga. Za vrijeme mise su prineseni darovi koje su mještani pripremili: domaći radunički sir, grb župe, domaći likeri i rakija, kolači, ljekovita prepeličja jaja, vezena i brušena ljuska od jaja.

U svom obraćanju na kraju mise župnik vlč. Orkić je istaknuo jednu posebnu tradiciju. Naime i nadbiskup Josip Stadler je 1884. u Radunice stigao jašući na konju kako bi krizmao 234 osobe. I nadbiskup Ivan Šarić, uputio se iz Novog Šehera 12. kolovoza 1937. na konju u pratnji crkvenih otaca i dva svećenika u Radunice te krizmao čak 480 osoba. ” Nadbiskup je opet došao u župu pomoću konja – u konjskoj zaprezi. Jedna župa, jedan nadbiskup, jedan župnik, a broj krizmanika se mjenja. Dok je krizmanika, bit će i župnika i nadbiskupa. Za konje nisam baš siguran. Bože poživi nas i blagoslovi”, rekao je župnik.

Sveta misa je slavljena u župnoj crkvi, koja se obnavlja već nekoliko mjeseci. Župa 2020. godine slavi 150 godina postojanje, te je plan do tog jubileja urediti i obnoviti crkvu uz duhovnu obnovu svih župljana.