Krizma u župi Sv. Antuna Padovanskog u Sijekovcu – Gornja Močila

Predvodeći u subotu, 28. kolovoza 2018. svečano Euharistijsko slavlje u župi sv. Antuna Padovanskog u Sijekovcu – Gornja Močila kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski podijelio je sakrament krizme desetorim kandidatima a tijekom Mise dvije djevojčice primile su prvu pričest. Uz domaćeg župnika vlč. Ivana Tolja suslavili su fra Ivan Marić, derventski dekan, fra Anto Tomas, plehanski gvardijan, vlč. Slaviša Stavnjak, fra Anto Pervan, kapucin iz Osijeka, don Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo i vlč. David Sluganović, svećenik u Slavonskom Brodu. Posluživali su trajni đakon vlč. Robert Čabraja te bogoslovi Petar Mihael Jašarević i Štefan Marković.

Iako mali broj kandidata – 10 krizmanika i dvije prvopričesnice iz 15 župa dekanata – bio je to uistinu velik i veličanstven događaj za taj pusti kraj u kojem su ruševine i rane zadnjega rata itekako vidljive. Svjestan ranjenosti kako materijalne još više one na duši kardinal Puljić u svojoj je homiliji naglasio kako nam je svima potrebno svjetlo i snaga Duha Svetoga. Posvjestivši da apostoli nisu mogli preuzeti poslanje sve do silaska Duha Svetoga na njih, krizmanicima je pojasnio da je Duh Sveti tada bio vidljiv po vanjskim znakovima – jezicima kojim su apostoli nakon silaska govorili, a danas je vidljiv po simbolima – znakovima, koje je Isus ostavio svojoj Crkvi, mazanjem svetoga ulja i polaganjem biskupovih ruku. „Potreban nam je Duh Sveti kako bi bili vjerni Gospodinu, jer je on pokretač čovjeka, On nam pomaže da razlikujemo duhove, jer puno je onih duhova, koji zavode čovjeka. Duh Sveti otkriva čovjeku nutarnje svjetlo savjesti. Njegova snaga, koju ćete danas primiti vodit će vas u životu, prosvijetliti pamet“, poručio je kardinal krizmanicima. Njihovim kumovima pak je posvjestio da je kumstvo duhovno srodstvo, da je to obveza stati uz mlade da ustraju biti vjerni, da ih ne zavede svjetski duh te da ih pomognu da ostanu dostojni svoga imena, vjerodostojni svoga uvjerenja te svjedoci vjere u ovom vremenu i ovim prostorima. Posvjestivši roditeljima da oni djeci daju prvi temelj vjere i to ne pričom, nego životom zamolio ih je da ostanu pravi učitelji vjere kako bi njihova djeca vidjela što znači istinski živjeti svoju vjeru. Dirljivim riječima obratio se na kraju dvjema prvopričesnicama, koje su prvi puta Isusa primile u svoje srce:
„Ljudi su se gurali da Isusa dotaknu, a vi ćete ga danas u pričesti ne samo dotaći, nego primati u svoje srce. Većega prijatelja na zemlji nema, zato gradite to prijateljstvo s Isusom, jer nitko više ne ljubi kao On. Uzvratite na tu ljubav svojom jednostavnom mladenačkom ljubavlju“. Svoju je propovijed zaključio porukom kako smo svi mi pozvani prepoznavati ljepotu toga dara da smijemo Isusa primiti u svoje srce i istinski s njim prijateljevati.

Slavlje je pjevanjem animirao poznati glazbenik duhovne glazbe iz Zagreba Luka Balvan. Susret radosti nastavljen je pod šatorom uz zajednički ručak koji je za sve bio pripremljen.