Skip to main content
Svećenik je sluga Isusove blagosti i milosrđa

Svećenik je sluga Isusove blagosti i milosrđa

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova, na Veliku srijedu, 13. travnja slavljena je misa posvete ulja, koju je u zajedništvu s oko 70 svećenika predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

U koncelebraciji s nadbiskupom, kada se ujedno u Vrhbosanskoj nadbiskupiji obilježava i Dan Papinskog misijskog djela Sv. Petra, bili su vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, kanonici, dekani te ostalo svećenstvo, piše Nedjelja.ba.

ulje 17 2

Uz njih, sv. misi nazočili su vjernici, redovnice, bogoslovi i vojnici, a liturgijsko pjevanje animirao je Katedrali zbor Josip Stadler, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Posvećenje i poslanje
Poslije svetopisamskih čitanja i naviještenog Evanđelja, nadbiskup vrhbosanski uputio je prigodnu homiliju koju je započeo riječima proroka Izaije: „Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza“ (61,1), kazavši kako su to riječi kojima se u njegovoj knjizi opisuje dostojanstvo Gospodinova poslanika. „On je Božji izabranik. Pomazanik i poslanik Božji. Na njemu je Duh Gospodnji jer je pomazan (…) Iz Pomazanikova dostojanstva proizlazi njegovo poslanje. On djeluje jer je na njemu Duh Gospodnji. Duh je zasebna stvarnost, ali je Gospodnji jer od Gospodina izlazi. I Sin je zasebna stvarnost, ali je Gospodnji jer je od njega rođen. Tako je Isus, na kojemu je Duh Gospodina Oca, očitovanje prisutnosti i djelovanja svih triju osoba Presvetoga Trojstva. To nam poručuje odlomak iz Lukina evanđelja što je malo prije naviješten.

ulje 11 1

Na osnovu ovih biblijskih tekstova ulje se danas predstavlja kao temeljni znak dviju istovremenih stvari: posvećenja i poslanja, dostojanstva i službe, koje se ne mogu odvojiti jedna od druge“, naglasio je nadbiskup Tomo, objasnivši kako je onaj, tko je pomazan i na kojega je sišao Duh Gospodnji, posvećen i određen, što je njegovo dostojanstvo, i istovremeno je poslan Blagovijest donositi i svjedočiti siromasima, sužnjima, slijepima i potlačenima što je njegova služba.

Život preoblikovan
U nastavku je kazao kako su ovoga dana ovdje okupljeni na euharistijsko slavlje koje se tradicionalno naziva misa posvete ulja. „I kao što je znano svima, naziva se ova misa tako zato što se za vrijeme slavlja blagoslivlja bolesničko ulje i posvećuje krizmano, tvari potrebne prije svega za dijeljenje sakramenata i za pomazivanje građevina koje se posvećuje Bogu na čast i za pomazivanje oltara na kojima će se slaviti euharistija (…) Po prožimanju ulje naznačuje da život pomazanika biva preoblikovan i da pripada Bogu koji je došao u naš život (…) Sjećati se svoga pomazanja i posvećenosti u predanju znači stalno imati na pameti da naš život pripada Bogu, koji nam je u svom milosrđu došao u susret, koji nam je oprostio i ne prestaje opraštati čime nas drži u stanju svoje ljubljene djece i želi nas posvema osvojiti (…) Kod svoga svećeničkog ređenja obećali smo biti 'drugi Krist' kako bi Isusovo djelo bilo trajno u svijetu. Stoga danas zahvaljujemo za tu čast i povjerenje koje nam je Bog po Crkvi iskazao. Istovremeno žalimo zbog trenutaka svoje nedosljednosti, ponizno molimo oproštenje i u toj vjeri obnovit ćemo obećanja što smo ih nekada dali“, poručio je, među ostalim, nadbiskup vrhbosanski.

ulje 13

Uslijedio je zatim sam obred obnove svećeničkih obećanja koja su prezbiteri prihvatili na svećeničkom ređenju. U nastavku, prije molitve Očenaša blagoslovljeno je ulje za bolesničko pomazanje.

Poslije popričesne molitve mons. Tomo pristupio je posveti krizmenog ulja, koje se koristi kod krštenja, potvrde, ređenja prezbitera i biskupa te kod posvete crkve i oltara.

Euharistijsko slavlje nadbiskup je završio Božjim blagoslovom, a nakon mise uslijedila je podjela ulja nazočnim svećenicima, za koje je upriličen zajednički ručak.

J.P., KT