Skip to main content
Misa bdijenja u sarajevskoj prvostolnici

Misa bdijenja u sarajevskoj prvostolnici

Svečanu misu bdijenja u uskrsnoj noći 16. travnja u katedrali Presvetog Srca Isusova u glavnom gradu BiH predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

U koncelebraciji je bilo 15-ak svećenika među kojima i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, javlja Nedjelja.ba.

Svijeća kao simbol

Na početku bdijenja, nakon procesije od oltara do ulaznih vrata u prvostolnicu, nadbiskup je blagoslovio oganj na stepeništu katedrale. Zatim je urezao u uskrsnu svijeću križ te prvo i posljednje slovo grčkog alfabeta - alfa i omega koja označuju Krista. Potom je na krakove i u sredinu križa, na kojem su ispisani brojevi godine 2022. stavio pet zrna tamjana koji označuju pet rana Krista raspetoga. Nakon što je zapalio i pokadio uskrsnu svijeću, simbol Krista koji je svjetlo svijeta što rasvjetljuje tamu, ona je u procesiji pronesena kroz katedralu, postavljena na svijećnjak u svetištu te pokađena. "Svjetlo Kristovo" i "Bogu hvala" odjekivalo je katedralom dok je svijeća u procesiji nošena do oltara te su jedna po jedna i male svijeće nazočnih vjernika upaljene.

 DSC0005

Zatim je đakon vlč. Dino Mustafi otpjevao Uskrsni hvalospjev, a nazočni su vjernici potom poslušali tri starozavjetna čitanja: izvješće o stvaranju svijeta, žrtvovanje Izaka te izlazak iz Egipta. Prigodni psalmi pjevani su između različitih čitanja.

Potom je uslijedilo svečano pjevanje Slava uz stajanje svih nazočnih, zvonjenje zvona te sviranje orgulja koje su bile "zašutjele" od Velikog četvrtka, to jest, mise Večere Gospodnje. Nakon pročitanog novozavjetnog teksta javljena je velika vijest Kristova uskrsnuća, poslije čega su nazočni zapjevali Aleluja.

Na kraju je naviješteno evanđelje, koje iz pera Sv. Ivana, govori o ženama koje su otišle pomazati Isusovo tijelo i našle prazan grob te se vratile i to javile učenicima.

Uskrsnuće kao radost i nada

Na početku jezgrovite homilije nadbiskup Vukšić je pojasnio da je u liturgiji bdijenja zajednica vjernika budna dok čeka Isusovo uskrsnuće i njegovu pobjedu nad smrću. Naglasio je kako to u vjernicima budi brojne i posebne osjećaje. "Prije svega sjećamo se toga važnoga događaja iz Isusova života, koji je važan za sve naše živote, i za sve živote ljudi koji su kročili te koji će kročiti zemljom. Ovo je noć u kojoj osim sjećanja doživljavamo radost zbog Isusova uskrsnuća i nadu zbog našega uskrsnuća", rekao je nadbiskup Tomo dodajući kako se "radujemo što je Isus pobijedio smrt".

DSC 8194

"Radujemo se svjetlu koji proizlazi iz ove svijeće. Ono simbolizira njegov izlazak iz groba, svjetlo vječnoga života koje je razbilo tamu groba. To je naša radost zbog Njega i Njegove pobjede", kazao je mons. Vukšić te potom progovorio o "nadi zbog obećanja da ćemo i mi jednom uskrsnuti". "On nam je to obećao. Od Kristova uskrsnuća i naše uskrsnuće, a u večerašnjoj liturgiji od njegova svjetla i naše svjetlo. Zato smo, prolazeći kroz ovo zdanje, od njegova svjetla koje označuje pobjedu i život vječni, mi palili svoje svijeće koje naznačuju našu buduću pobjedu nad smrću i život vječni. Od njegova svjetla naše svjetlo", ustvrdio je i nadalje posvijestio kako je Isus svojim uskrsnućem pobijedio sve zapreke i otpore ovoga svijeta.

"Protiv njega ustala je i ondašnja vlast, cijeli državni aparat Rimskoga Carstva, vjerojatno najvećega, najsnažnijeg i najsloženijeg državnog sustava u ljudskoj povijesti. Ustalo je protiv uskrsnuća i famozno rimsko pravo jer je prema tim paragrafima izrečena smrtna presuda Isusu. Ustala je i snažna vojska toga Carstva, ali se i ona razbježala", kazao je propovjednik te podsjetio kako su Isusovo uskrsnuće odbijali i neki ondašnji filozofski i akademski krugovi te učeni ljudi. "Na simboličan način cijela zemlja se pridružila otporu Isusova uskrsnuća u obliku kamena koji je stavljen na njegov grob kao sigurnost da će zauvijek ostati zatvoren u mraku. A on je sve te zapreke, i još mnoge druge, pobijedio na svoj način ", dodao je i obrazložio da je to "jednostavno zato što Isusovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta nego za ovaj svijet".

 DSC0064

"Ponosni smo zbog toga i zahvalni jer vjerujemo da ćemo, usprkos svih onih koji se protive našem hodu ka vječnosti, i mi pobijediti, kako je nekoć Isus pobijedio one silne otpore i snage protivne njegovome uskrsnuću", posvijestio je nadbiskup Tomo i progovorio o tome da "moje uskrsnuće ovisi i o ponečemu s ovoga svijeta, o mojoj volji i želji te nastojanju da slijedim Njegov put".

Pred kraj propovijedi je svima koji niječu uskrsnuće Isusa Krista poručio ono što su čule tri žene iz misnih čitanja: "Što tražite Živoga među mrtvima?" "Svi 'proroci' koji naučavaju da je Isus još uvijek u grobu, pod kamenom, glas s nebesa i njima i nama večeras ovdje poručuje: 'Ne tražite živoga među mrtvima, on je uskrsnuo, nije u grobu' On je prvi od usnulih, i ako Bog i mi ćemo o Njegovom ponovnom dolasku krenuti putom uskrsnuća", riječi su kojima je završio svoju propovijed nadbiskup Tomo.

 DSC0020

Blagoslov nazočnih

Nakon propovijedi, u krsnoj službi, nadbiskup je blagoslovio krsni studenac te blagoslovljenom vodom poškropio nazočne u spomen na krštenje svakog pojedinog kršćanina. Misa je nastavljena euharistijskom službom.

Tijekom mise bdijenja ceremonijama je ravnao vlč. Ivan Rako, a liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Ž.I., KT