Skip to main content
U sarajevskoj prvostolnici svečano proslavljena Nedjelja Božje riječi

U sarajevskoj prvostolnici svečano proslavljena Nedjelja Božje riječi

Na Treću nedjelju kroz godinu kada se obilježava i Nedjelja Božje riječi, 24. siječnja u sarajevskoj katedrali Srca Isusova svečanu sv. misu predslavio je mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

S njime u koncelebraciji bili su: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić, generalni tajnik BK-a BiH mons. Ivo Tomašević te duhovnik bogoslova i profesor na KBF-u don Milenko Krešić.

Sažetak Isusove poruke

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić najprije se osvrnuo na evanđelje koje se čitalo toga dana, a koje govori o početku Isusova javnoga djelovanja u Galileji, nakon uhićenja i smaknuća Sv. Ivana Krstitelja. Pri tome je istaknuo kako je evanđelist Marko u tom odlomku donio sažetak Isusove poruke koja glasi: „Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!“ (Mk 1,15). Osvrćući se i tumačeći ove riječi propovjednik je među ostalima poručio: „One očituju što se dogodilo Isusovim dolaskom i koja je svrha njegova djelovanja. To su dvije razine od kojih je prva objektivna a druga subjektivna. Prva je istina da se 'ispunilo vrijeme' očekivanja time što je druga osoba Presvetoga Trojstva u Isusu postala čovjek i boravila među ljudima. Njegovim dolaskom približilo se svakom čovjeku kraljevstvo Božje. Sve to objektivna je istina koja ni na koji način ne ovisi o bilo kojemu čovjeku. To je jednostavno dar nebesa, darovana milost i udijeljeni blagoslov, od kojega čovjek može imati duhovnu korist i kojega može usvojiti na samo jedan način. Upravo tu započinje druga razina. Nju bi se moglo nazvati subjektivna, a prepoznaje se u Isusovim riječima: 'Obratite se i vjerujte evanđelju.' To jest, ako ona prva razina ne ovisi o čovjeku, već je dar Božji, ova druga razina, to jest čovjekovo obraćenje i njegovo vjerovanje Božjoj riječi, ovisni su o čovjeku i njegovoj slobodi. Jer, obratiti se i vjerovati je nešto što Isus nudi, a ne nameće i želi da čovjek to slobodno izabere i prihvati.“

Nedjelja Bozje rijeci 9

Čvrsto se držite Riječi života

U drugom dijelu propovijedi vrhbosanski nadbiskup koadjutor osvrnuo se na Nedjelju Božje riječi pri tome podsjetivši kako je to drugi put da se ista slavi u Katoličkoj Crkvi te da ju je ustanovio papa Franjo 29. rujna 2019., na blagdan Sv. Jeronima Dalmatinca. Zatim je vjernike upoznao kako je organizacija i animacija Nedjelje Božje riječi povjerena Papinskom vijeću za pomicanje nove evangelizacije koje je kao ovogodišnju temu odabralo riječi apostola Pavla iz poslanice Filipljanima: „Čvrsto se držite Riječi života“ (usp. Fil 2,16). „Riječi, koje su predložena tema za ovu nedjelju, dio su šire Pavlove poruke prvoj zajednici Kristovih vjernika u ondašnjem grčkom gradu Filipi koje je ovaj apostol poticao da budu svjetlo svijeta. I kao za Filipljane nekada, jednako u naše vrijeme potiče nas: 'Sa strahom i trepetom radite oko svoga spasenja!' (Fil 2,12). Jer to se čini uvijek na jednak način. Odnosno, kao što je pisao Sv. Pavao, tako 'da budete besprijekorni i čisti, djeca Božja neporočna posred poroda izopačena i lukava u kojem svijetlite kao svjetlila u svijetu držeći riječ Života meni na ponos za Dan Kristov, što nisam zaludu trčao niti se zaludu trudio. Naprotiv, ako se ja i izlijevam za žrtvu i bogoslužje, za vjeru vašu, radostan sam i radujem se sa svima vama. A tako i vi budite radosni i radujte se sa mnom' (Fil 2,15-18)“, zaključio je mons. Vukšić.

Nedjelja Bozje rijeci 6

Na kraju vrijedi spomenuti kako su u asistenciji bili bogoslovi Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa, a da je sv. misu svojim pjevanjem animirao Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod vodstvom vlč. Marka Stanušića.

Inače, ovogodišnja Nedjelja Božje riječi događa se u godini kada su bh. biskupi na razini Biskupske konferencije BiH proglasili i Godinu Božje riječi.

D. K.