Skip to main content
Uskrsna misa u sarajevskoj katedrali

Uskrsna misa u sarajevskoj katedrali

Na svetkovinu Uskrsa, 4. travnja, svečano euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u bh. prijestolnici, kojeg je izravno prenosio BHRT, predvodio je nadbiskup metropolita vrhbosanski Vinko kard. Puljić.

U koncelebraciji s kardinalom bili su nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i još sedam svećenika.

Na početku mise, pozdravljajući okupljene i one koji misu prate putem medija: BHRT-a i Radija Marije, kardinal Puljić čestitao je Uskrs, najveću kršćansku svetkovinu.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, uslijedila je homilija.

Uskrs 1

U uvodnom dijelu vrhbosanski nadbiskup naglasio je kako je Uskrs Pasha. „Prva Pasha je nazvana prolazak: izlazak iz kuće ropstva prijelaz preko Crvenog mora i hod na slobodu. Simbol te prve Pashe bilo je janje koje su po noći blagovali, a krvlju njegovom dovratnike kuća su namazali. To je bila slika onoga što će kasnije se dogoditi, a što smo slavili ova tri dana koje zovemo upravo Pashalni misterij, kada slavimo to janje kojega i prorok, i Ivan Krstitelj nazivaju jaganjcem koje oduzima grijehe svijeta (...) Kao što je prvo janje bilo slika oslobađanja od ropstva, tako je i ova slika stvarna – ne samo slika, da je Isus bio istinski žrtva da nas izbavi od grijeha. I zato i Uskrs je jedan prolazak – prolazak od Velikog petka do praznog groba“, posvijestio je kardinal.

„Danas vidimo da se nameće kultura smrti. Donose se zakoni da se smije ubijati (…) A čovjek je stvoren za život i Bog ga je stvorio i dao mu dar života. Nažalost, čovjek se ne zna tome radovati. Zato želimo, upravo u ovom Uskrsu, prepoznati dostojanstvo života dostojanstvo kulture života, ugraditi u društvo, u međuljudske odnose u sve narode – kulturu života. Život prihvatiti i život čuvati, život zbrinjavati i zauzimati se. Zato u ovoj pandemiji koja stvara napetost i strah – nećemo strahovati pred smrću, nego ćemo se zauzeti u borbi protiv toga – onoga što ubija život. Zato, treba odati priznanje svima koji se bore za živote, počevši od medicinskog osoblja do svih drugih struktura koje se bore da ljudski život bude Uskrs 18dostojanstven (…) Izgubili smo vrednovanje života, a nema života bez darivanja i žrtvovanja, počevši od samih nas (…) Zato moramo i sami odgajati tu kulturu života, spremnost na darivanje (…) Nažalost, sebičnost i mržnja služe kulturi smrti. Vidimo kako se nadvio nad ovim društvom jedan sumrak, gdje čovjek gubi orijentaciju. Zato želimo danas u slavlju Uskrsa prepoznati to kao dar života – zemaljskog i vječnog. Krist nam je donio to svjetlo da nas prosvijetli – smrt nema zadnju riječ (…) Kroz slavlje Uskrsa potrebno se utvrditi u vjeri“, poručio je, među ostalim, kardinal Vinko donosi Nedjelja.ba

 

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a kod oltara su posluživali bogoslovi Nadbiskupijskog misionarskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće.

Na kraju mise kard. Puljić podijelio je blagoslov s općim oprostom.

Euharistiju u izravnom prijenosu komentirao je vlč. Dražen Kustura, glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije.

J.P., KT