Skip to main content
Dvostruko slavlje u Posavskoj Mahali

Dvostruko slavlje u Posavskoj Mahali

Nedjelja, 4. srpnja ostat će upisana zlatnima slovima u kroniku župe Posavska Mahala, nedaleko od Odžaka, po dvostrukom slavlju: 30 godina župe te zlatnoj misi župnika vlč. Pave Brajinovića.

Središnje euharistijsko slavlje predslavio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, a prigodnu propovijed uputio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić. Uz župnika jubilarca koncelebriralo je 20-ak svećenika.

Nakon uvodne procesije i dolaska na vanjski oltar crkve, župni vikar u Odžaku i upravitelj župe u Brusnici, koji je za ovu prigodnu ravnao ceremonijama, vlč. Ivan Dragičević pročitao je imena onih koji ove godine proslavljaju 50 godina misništva među kojima su osim kardinala Puljića, biskupa Komarice te župnika Pave bili: mons. Luka Strgarmons. Ištvan Kunzmons. Anto Orlovacvlč. Josip Leistvlč. Đuro Juhazvlč. Ivan Vugrinčićvlč. Marko Stipićvlč. Đuro Zrakić i fra Blažen Lipovac. Osim njih članovi ove generacije su i laici: dr. Vjekoslav Jazbecdr. Branko BarbićJuraj GregugIvica Vujica i Marjan Šlibar.

Župnikov pozdrav

U ime jubilaraca na početku se obratio domaćin vlč. Pavo koji je podsjetio kako taj dan župa, gdje je župnikom, obilježava 30 godina postojanja te on zlatnu misu. „Mi, današnji zlatomisnici, ispunjeni smo osjećajem radosti i svećeničke zahvalnosti što nas je Bog pozvao i udijelio milost svećeništva i da smo doživjeli današnji dan. Prije 50 godina postali smo svećenici, pomazani, posvećeni, darovani Crkvi Kristovoj i narodu Božjemu. To je veliki i nezasluženi milosni dar“, istaknuo je vlč. Brajinović u svom govoru uz napomenu da su oni u proteklih pet desetljeća nastojali biti u službi Kristu i hrvatskom narodu, da su dijelili sakramente i naviještali Božju riječ. Završno je zahvalio pokojnim učiteljima, nastavnicima, profesorima, odgojiteljima, ispovjednicima, župnicima, biskupima i svima koji su ih pratili na putu do oltara.

Povijest župe

Nakon župnika prisutnima se obratio i član župnog ekonomskog vijeća gosp. Luka Jurić. Pri tome je, među ostalim, napomenuo kako je župu Posavska Mahala osnovao kardinal Puljić 11. prosinca 1991. te je tada bilo oko 1 500 vjernika. Također, podsjetio je na ratna stradanja i poslijeratnu obnovu. „Mi vjerujemo da su jubileji: 30 godina župe i 50 godina misništva dar dragoga Boga za vjeru koju ispovijedamo (…) Unatoč ratovima, stradanjima, raseljavanjima, nas će ovdje i dalje biti, čut se naša pjesma i igrati kolo na sokaku, slavit će se naši blagoslovi“, zaključio je Jurić.

Župa kao obitelj

U propovijedi je kardinal Puljić najprije rekao kako je proslava svakog jubileja prigoda dati Bogu zahvalnost za proteklo vrijeme, uvidjeti što se napravilo i pogledati u budućnost. Podsjećajući kako je prije 30 godina osnovao župu u Posavskoj Mahali kazao je da se župe osnivaju kako bi okupljale vjernike u jednu veliku obitelj. Napomenuo je kako tome kraju nije nedostajalo kušnji. „Nisu rane onoga prije rata iscijelile, a već su došle nove. Agresor je crkvu i kuću srušio, ljude protjerao“, podsjetio je nadbiskup te kazao kako su nakon rata upravo svećenici bili ti zbog kojih se narod počeo vraćati. Također je progovorio i o brojnim opstrukcijama s kojima su se Hrvati susretali tijekom povratka, ali da unatoč tomu zlo nije imalo zadnju riječ jer se župa obnovila.

U drugom dijelu propovijedi zahvalio je svom školskom kolegi i jubilarcu vlč. Pavi na njegovoj službi u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Pri tome je rekao kako je svako zvanje izmoljeno te potaknuo vjernike da i dalje mole za nova duhovna zvanja. Posebno je naglasio sve veći problem u kojemu poslodavci ne žele dati posao ženama koje se žele ostvariti kao majke. „Cijelo vrijeme govore kako Europi, ali i nama treba radne snage, a onda donose takve zakone koji su protiv dostojanstva čovjeka“, upozorio je kardinal uz podsjećanje kako će novih zvanja biti ukoliko bude obitelji spremnih na rađanje i žrtvu.

Oproštaj župnika od župe

Na kraju sv. mise riječi zahvale uputio je slavljenik vlč. Brajinović. „Volio bih kada bih sada imao tako velike ruke da vas sve mogu zagrliti, svoju radost i sreću s vama podijeliti, ali zato imam tako veliko srce kao ova naša široka i ravna, draga nam Posavina u koje vas sve mogu staviti i u svoj budući život ponijeti, sreću i radost svog budućeg života sa svima vama dijeliti“, kazao je jubilarac te je podsjetio kako odlazi u svećeničku mirovinu te da će župu predati novom župniku vlč. Mati Majiću.

Prije završnog blagoslova župljani su svom dosadašnjem župniku pripremili iznenađenje te su njemu, kardinalu Puljiću, biskupu Komarici i dekanu Doborskog dekanata, preč. Jakovu Filipoviću, koji odlazi sa službe darovali: cvijeće, dukat s likom Franje Josipa te posavski ručnik.

Nakon sv. mise uslijedilo je zajedničko slavlje oko obiteljskog stola na lokalnom igralištu.

D. K.