Skip to main content
Nadbiskup Vukšić na sastanku Papinskog vijeća za međureligijski dijalog

Nadbiskup Vukšić na sastanku Papinskog vijeća za međureligijski dijalog

Članovi Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog iz Europe održali su, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća kardinala Miguela Angela Ayuso Guixota, 21. rujna online sastanak.

Tema sastanka bila je posvećena stanju međureligijskoga dijaloga u sadašnjim prilikama na europskom kontinentu s naglaskom na izazove, radosti, djelovanje i dobru praksu.

Nakon predsjednika Vijeća, svoje izlaganja i prikaze sadašnjega stanja, te osvrte i prijedloge iznijeli su također redom: kardinal C. Hollerich iz Luksemburga, vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić, nadbiskup M. J. Aveline iz Francuske, biskup P. J. McKinney iz Velike Britanije, biskup A. Spreafico iz Italije, nadbiskup G. Frendo iz Albanije te prof. F. Bousquet iz Francuske.

Naglašeno je još jednom da je dijalog opredjeljenje Katoličke Crkve i jedini način mirnoga rješavanja svih a posebice složenih pitanja i moralna obveza koja proizlazi iz činjenice da svi krajevi sve više postaju vrlo složeni u vjerskom i narodnom smislu. Također, svjesni da dijalog, kao način djelovanja u susretu s drukčijima, nije jednako prihvaćen na svim ostalim stranama, istaknuta je njegova važnost u službi evangelizacije, te važnost strpljenja i kršćanske otvorenosti ali i potreba zdravog opreza i izbjegavanja naivnosti.

U vrijeme pandemije Vijeće održava ovakva kontinentalna zasjedanja a, ako prilike dopuste, naredno plenarno zasjedanje trebalo bi se održati u lipnju 2022. godine.

Inače, vrhbosanski nadbiskup koadjutor od 2012. član je Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, kada ga je na službu imenovao papa Benedikt XVI. Članom Vijeća također ga je potvrdio i papa Franjo 2020., piše Nedjelja.ba.

KT