Skip to main content
Održana Dekanska konferencija Vrhbosanske nadbiskupije

Održana Dekanska konferencija Vrhbosanske nadbiskupije

U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskoga u srijedu, 10. studenoga pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora mons. Tome Vukšića održana je redovita Dekanska konferencija.

Na njoj je sudjelovalo svih 13 dekana, četiri arhiđakona: mons. Ante Meštrović, mons. Bosiljko Rajić, mons. Pavo Jurišić i preč. Darko Tomašević te članovi Ordinarijata: mons. Slađan Ćosić, generalni vikar, preč. Mladen Kalfić, kancelar, preč. Vladimir Pranjić, ekonom i vlč. Dražen Kustura, predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik nadbiskupije.

dek sa3

Nakon uvodne molitve i pozdrava kojega je uputio nadbiskup Vukšić uslijedilo je čitanje kratkog zapisnika od prošle sjednice kojega je pripravio kancelar Kalfić koji je jednoglasno i usvojen.

Izvješća dekana

U radnom dijelu susreta najprije je svaki od dekana ukratko podnio izvještaje o obavljenim dekanskim vizitacijama na župama u svojim dekanatima. Pri tome su istaknuli specifičnosti pojedinih dijelova nadbiskupije te su iznijeli svoja zapažanja glede izazova u dekanatima kojima su na čelu, kao i o problemima s kojima se susreću. Poslije njih svoje osvrte dali su i arhiđakoni.

Nakon toga razmijenjena su iskustva s novim Zapisnikom dekanske vizitacije župa koji je na snazi od prošle godine.

Pastoralni kalendar

U drugom dijelu susreta generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Ćosić predstavio je kalendar slavlja sakramenta potvrde po župama u 2022. Uz to je izrekao i nekoliko praktičnih napomena vezanih uz krizme.

dek sa2

Zatim je predstojnik Ureda za odnose s javnošću vlč. Kustura predstavio predložak Pastoralnog kalendara za 2022. o kojemu su dekani dali svoje prijedloge.

Na kraju sjednice nakon rasprave pod točkom Razno nadbiskup Vukšić zahvalio je svima na dolasku i sudjelovanju na godišnjoj Dekanskoj konferenciji.

D. K.