Skip to main content
Osobni susret s Kristom je temelj

Osobni susret s Kristom je temelj

Na Svijećnicu − blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu, u utorak, 2. veljače, u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova svečanom svetom misom proslavljen je Dan posvećenog života na razini Vrhbosanske nadbiskupije.

Misno slavlje predslavio je metropolit vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić u koncelebraciji s vrhbosanskim nadbiskupom mons. Tomom Vukšićem, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem,  otpravnikom poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu mons. Amauryem Medinom Blancom i još 20-ak svećenika. Brojnim redovnicama raznih družbi pridružili su se bogoslovi iz sva tri bogoslovna sjemeništa u BiH koji su također asistirali kod oltara pod vodstvom vlč. Ivana Rake, piše Nedjelja.ba. 

DSC 7366

Najprije je kardinal Puljić blagoslovio svijeće te okupljenim redovnicama i redovnicima čestitao Dan posvećenog života, a potom je uslijedila procesija sa svijećama unutar crkve.

Starac Šimun – pravedan i bogobojazan

Na početku svoje propovijedi nadbiskup Vukšić podsjetio je kako je prema židovskom običaju, odnosno prema Mojsijevu zakonu, svako muško prvorođenče bivalo prikazano i tako posvećeno Gospodinu. Činilo se to posebnim obredom u hramu u Jeruzalemu koji se obavljao četrdeseti dan nakon rođenja.

„Danas je pak točno četrdeset dana od Božića pa stoga upravo danas slavimo blagdan Prikazanja Gospodinova, kojega nazivamo i Svijećnica“, kazao je nadbiskup Tomo te napomenuo kako je pored Isusa, u Evanđeljima koja prikazuje događaj Isusova prikazanja, vrlo je važan lik starca Šimuna, za kojega evanđelist Luka kaže da je bio čovjek pravedan i bogobojazan, da je očekivao utjehu Izraelovu, odnosno ispunjenje nade da će Spasitelj doći, i da je Duh Gospodnji bio na njemu.

DSC 7369

„Povijesno gledano, Šimun je osoba kontinuiteta između dvaju Zavjeta, između staroga i novoga, između nade i njezina ispunjenja. Ali i duhovno, Šimun je znak kontinuiteta i poveznica dvaju Zavjeta. Šimun je proročka točka koja povezuje i spaja Božje obećanje da će Spasitelj doći i ispunjenje tog obećanja. Jer on svoju ispovijest vjere u nov događaj spasenja u tom času izriče starim riječima proroka Izaije: Ta vidješe oči moje spasenje tvoje (Iz 40,5); Koje si pripravio pred licem svih naroda (usp. Iz 52,10); Svjetlost na prosvjetljenje naroda (usp. Iz 42,6); Slavu puka svoga izraelskoga (usp. Iz 46,13)“, tumači propovjednik, pojasnivši kako je najstariji naziv za ovaj blagdan - Susret, čime se naznačavala istina da se Isus događajem u hramu u pojavnom smislu susreo s početnom grupom svoje Crkve, elitom svoje Crkve: MarijomJosipom i Šimunom.

Odgovornost za našu kuću

Također, vrhbosanski je nadbiskup pripomenuo kako danas već 26. put u Katoličkoj Crkvi obilježava se Svjetski dan Bogu posvećenoga života, čime Crkva želi naglasiti važnost svećeničkoga, monaškoga i redovničkoga staleža i radost zbog njihova postojanja i doprinosa.

„Ovaj Dan Bogu posvećenoga života proslavljamo u godini kad traje sinodalni hod koji će završiti sinodom 2023. Ovo je vrijeme sazrijevanja u odgovornosti svih za Crkvu na područjima izgradnje zajedništva, jačanja odgovornoga sudjelovanje i vršenja poslanja. Sinodalnost Crkve drugim se imenom može nazvati zajednička odgovornost za našu kuću koja se zove Crkva. Naša odgovornost, naše sudjelovanje i naše poslanje, to jest naša suodgovornost i naše aktivno djelovanje, imaju polaznu točku također u prikazanju.

DSC 7380

U našim prikazanjima kao kršćanskih vjernika od kojih svako, i biskupsko, i svećeničko, i ono Kristovih vjernika laika, i bračno obiteljsko i društveno, a posebice monaško i redovničko, uvijek proizlaze iz osobnoga susreta s Kristom“, potaknuo je nadbiskup Vukšić, naglasivši kako se na tom temelju gradi i vlastiti doprinos za porast Kraljevstva Božjega na zemlji, svatko prema svom daru i svojim mogućnostima.

Molitva obnove redovničkih obećanja

Nakon molitve vjernika u šutnji su redovnice i bogoslov donijeli darove: svijeću, hostije i vino. Poslije popričesne molitve nazočni redovnici i redovnice izmolili su molitvu obnove svojih redovničkih obećanja. Na kraju mise, kardinal Puljić čestitao je redovnicima i redovnicama Dan posvećenog života te zahvalio svima koji su pomogli pri organizaciji te sudjelovali i tako doprinijeli ovoj svečanoj proslavi.

DSC 0036

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Fra Nenad Dujić pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

J.Vr., KT