Skip to main content
Posveta jedine župne crkve Bl. Alojzija Stepinca u BiH

Posveta jedine župne crkve Bl. Alojzija Stepinca u BiH

Predvodeći u četvrtak, 9. lipnja svečano euharistijsko slavlje u župi Bl. Alojzija Stepinca u Orašju u Bosanskoj Posavini uz geslo „U Tebe se uzdam Gospodine!“ umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić posvetio je župnu crkvu i u oltar ugradio Stepinčeve moći.

Uz domaćeg župnika fra Bonu Kovačevića koncelebriralo je još 30-ak svećenika, a posluživao je trajni đakon vlč. Ilija Knežević, na službi u biskupiji Linz te dvojica franjevačkih bogoslova, javlja Nedjelja.ba.

Kardinalu je na ulazu crkve ključeve crkve predao 72-godišnji župljanin Joso Klajić. Potom ju je istim ključevima otključao župnik fra Bono te su vjernici u uz pjesmu u procesiji ulazili u crkvu.

Pozdravnu riječ uputila je na početku mise župljanka Biljana Babić Knežević.

U prepunoj crkvi poseban su ukras uz 14 ministranata bili vjernici odjeveni u narodne nošnje, među kojima su bile i majke s djecom. Misna čitanja, odjevene u narodnu nošnju, čitale su djevojke Anita Živković i Nina Ivanović.

Uz posvetu crkve posvetiti i sebe

Nakon evanđelja koje je otpjevao fra Jozo Puškarić, bivši župnik u Orašju, slijedila je kardinalova homilija u kojoj je vjernicima pojasnio značenje posvete oltara kao Kristova žrtvenika, četiriju križeva kao znakova četvorice evanđelista. Posvijestio je kako tom posvetom uz oltar i posvećuje cijeli puk, koji je on na početku mise sve poškropio blagoslovljenom vodom.

Posveta crkve Orasje 44

Svjestan situacije u kojoj hrvatski narod živi u Bosni i Hercegovini i svega što su zadnjem ratu doživjeli te imajući vlastito iskustvo kao pastira vjernicima je poručio, da se ne daju smesti, nego neka budu hrabri, radosni, ponosni i ustrajni u svojoj vjeri.

„Kuću kućom čine ukućani, a dom Božji čine njegova djeca i zato se posvetom ove crkve i mi posvećujemo“, naglasio je i ponovio tu istinu nekoliko puta kardinal Puljić.

Upozorivši da je u današnjem vremenu sve što je sveto odbačeno napose u javnom, političkom i medijskom životu, naglasio je kako posvetom crkve žele kao Božji ukućani doživjeti posvećenje i suprotstaviti se tom javnom mnijenju.

Nadalje je podsjetio na događaje sakramenata krštenja, krizme kojima kršćani postaju kraljevsko svećenstvo – pomazanici Božji te pojasnio kako će oltar posvetom postati Kristov žrtvenik.

„Ova kuća, dom Božji je posebno privilegirano mjesto gdje će nam Bog govoriti po navještaju svoje riječi zato je ovo mjesto sveto, zato se u oltar ugrađuju moći blaženika i svetaca da se i mi poput njih posvećujemo“, naglasio je kardinal.

Kao dugogodišnji nadpastir Crkve vrhbosanske posvjedočio je kako je Bog dao čovjeku dostojanstvo te je pozvao vjernike da se ne boje biti ono što jesu i ne dozvole da im drugi „peru pamet“.

Posveta crkve Orasje 36

„Htjeli bi da nas nema. Ali ne mogu nas uništiti ako mi volimo svoj dom, svoj život, kulturu i vjeru svoju. Nijedan zakon koji oni donose ne može biti preči od Božjega. Ovdje u crkvi se učimo Božjem zakonu. Iz iskustva ovo govorim. Zato neka nas ova posveta crkve posveti da budemo hrabri, ne kukavice. Budimo ono što jesmo, na svojoj grudi, u svome domu. Zato, dragi Božji narode, ne dajte se smesti, ne dajte da vam 'peru pamet', nego živite dostojanstvo djece Božje i istinski to prenosite budućim pokoljenjima. Želim vam hrabru, ponosnu, radosnu i ustrajnu vjeru na ovim prostorima“, poručio je uz ostalo kardinal Puljić ustvrdivši da narod koji njiše kolijevke ima budućnost.

Mlada župna zajednica

Nakon homilije slijedile su Litanije svih svetih koje je predmolio župljanin Adam (Aco) Župarić, član Župnog ekonomskog vijeća.

Kardinal je potom predvodio obred posvete oltara u koji je ugradio Stepinčeve moći i povelju crkve. Na kraju mise vrhbosanski nadbiskup u miru predmolio je molitvu za Stepinčevo proglašenje svetim, koje župljani inače mole na kraju svake mise.

Župnik fra Bono, koji je zadnje tri godine na služni u toj župi nastavio uređenje župne crkve i okoliša, kratko je predstavio povijest te mlade župe i kronologiju umjetničkog uređenja crkve, župne kuće i okoliša.

Spomenuo je kako je župa Bl. Alojzija Stepinca u Orašju prva i jedina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji posvećena tom hrvatskom blaženiku. Osnovana je dekretom vrhbosanskog nadbiskupa Puljića 4. studenog 2006. i prvim župnikom imenovan je fra Jozo Puškarić. Do tada je funkcionirala kao „župa u osnivanju“ pod vodstvom fra Marka Oršolića, ml. Kamen temeljac za crkvu blagoslovio je sveti papa Ivan Pavao II. prigodom svete mise u Sarajevu 13. travnja 1997. Kardinal Vinko je 30. kolovoza 1998. blagoslovio gradilište nove crkve i Bl. Stepinca proglasio njezinim zaštitnikom.

Posveta crkve Orasje 24

Crkveno zdanje građeno je prema nacrtima arhitekta Julijana Domanovca i postupno uređivano pod vodstvom župnikā, od kojih se fra Anto Pušeljić ovdje najduže zadržao.

Crkva je doživjela posvetu nakon uređenja svetišta i postavljanja kamenog oltara u izvedbi akademskog kipara Slavena Miličevića.

Crkva je sada iznutra potpuno uređena. Uz uređeni prezbiterij na kojemu je oltarna slika, djelo umjetnika Vlatka Blažanovića koja prikazuje Uskrslog Gospodina i Bl. Stepinca, crkvu krasi još 13 vitraja hrvatskih blaženika i svetaca, 14 postaja križnoga puta te kipovi: Sv. Ante, Bl. Stepinca, Sv. Josipa, Srca Isusova i Gospe Lurdske. Financirali su ih župljani i vjernici okolnih župa, svećenici te drugi pojedinci i ustanove. Pohvalno je da su svojim prilozima izradu jednog vitraja pomogli i prvopričesnici i krizmanici. Znakovito je i da su autori svega uređenoga u crkvi umjetnici rodom iz tih krajeva.

Veliki događaj za Orašje

Na kraju misnoga slavlja župnik fra Bono izrekao je riječi zahvale izrazivši nadu da će župna crkva biti mjesto duhovnog okupljanja i zajedničke molitve te svih drugih susreta u kojima će vjernici pronalaziti svoj mir i radost.

Orasje posveta crkve01

Zahvalio je župljanima i predstavnicima društveno-političkih vlasti koji su pomogli organizaciju toga slavlja.

U znak sjećanja na taj za župu veliki dan, odjeveni u narodne nošnje, župljanke majke s djecom uručile su prigodne darove dosadašnjim župnicima, predvoditelju duhovne obnove i kardinalu Puljiću.

Pjevanje i sviranje animirao je prof. Zlatko Špoljarević iz Tuzle.

Slavlje toga povijesnog događaja nastavljeno je uz zajednički ručak i pjesmu u obližnjem restoranu u Orašju. Među brojnim vjernicima, na misi i zajedničkom ručku bili su i predstavnici društveno-političkih vlasti na čelu s predsjednikom Vlade Županije Posavske Đurom Topićem, koji su uz prigodne darove zahvalili kardinalu na svemu što je učinio za puk toga kraja, koji je u zadnjem ratu i poplavama doživio velika razaranja. U svom obraćanju kardinal je i tom prigodom s posebnim osjećajima ukazao na važnost poštivanja majki.

Posveta crkve Orasje 37

Za taj veliki događaj župljani su se pripremati trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio fra Josip Ikić, misionar milosrđa. On je u predvečerje posvetnog slavlja blagoslovio kip Sv. Franje s raspetim Isusom, postavljen na platou između crkve i župne kuće. Skulptura je rad modelatora Ivice Vidića izrađena u smjesi poliestera i drobljenog kamena u radionici Žabljak, općina Usora. Visoka je 185 cm i teška 80 kg, a s podestom od bračkog kamena doseže do 241 cm.

Svečano je bilo poslije mise u srijedu, 7. lipnja na koncertu koji je u dvorištu crkve održao poznati glazbenik duhovnih pjesama Alen Hržica.

B. Lukačević/ KT