Skip to main content
Nadbiskup Vukšić predslavio misu u stupskom svetištu

Nadbiskup Vukšić predslavio misu u stupskom svetištu

Svečano euharistijsko slavlje, 15. kolovoza, u večernjim satima na svetkovinu Uznesenja BDM-a u sarajevskom naselju Stup i istoimenoj župi i svetištu predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

Uz njega je u koncelebraciji bilo devet svećenika, među kojima i domaćin, stupski župnik i čuvar svetišta vlč. Miroslav Ćavar, javlja Nedjelja.ba.

Na vratima grada Sarajeva
Nakon uvodne procesije sa zavjetnom Gospinom slikom, koju su nosili članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Don Ivan Trobentar sa Stupa, okupljene vjernike, njih nekoliko stotina, pozdravio je župnik Ćavar. Poželjevši dobrodošlicu mons. Vukšiću te nazočnim svećenicima, hodočasnicima i vjernicima napomenuo je kako je već tradicija da nadbiskup predvodi večernju misu u ovom svetištu na Veliku Gospu. „Okupili smo se ovdje kako bismo dolično proslavili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo, našu Veliku Gospu. Donijeli smo ovdje pred Majku i svoje osobne brige, probleme, bolesti, molitve i zahvale. Molimo jedni za druge, molimo zajedno. U svoje molitve večeras uključimo i one koji nisu s nama. Gospo Stupska, vjeru nam čuvaj, od zla nas brani, nad nama bdij i moli za nas“, kazao je vlč. Miroslav.

Nadbiskup Tomo je na početku mise također pozdravio nazočne štovatelje Gospe Stupske. „Ovdje smo na vratima grada Sarajeva, molimo za sve nas večeras ovdje okupljene, kao što je kazao i sam župnik, molit ćemo i za cijeli ovaj grad i za sve njegove ljude. Molit ćemo za slogu među ljudima; molit ćemo i Božje milosrđe da svim ljudima, poglavito nama večeras okupljenima, oprosti sve slabosti i grijehe“, rekao je među ostalim vrhbosanski nadbiskup.

DSC01372

S Gospom na Nebo uznesenom
Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja nadbiskup vrhbosanski uputio je prigodnu propovijed podsjetivši na početku na riječi kojima je apostol Pavao, u svojoj poslanici koju je poslao u Korint, objasnio sadržaj Isusova uskrsnuća i svetkovinu Uskrsa kojim se Crkva sjeća toga najvažnijega događaja iz povijesti Isusova djela spasenja, i u kojima je sadržana i današnja svetkovina Uznesenja BDM-a. „Sadržana je i vjera Crkve, i vjera svakoga od nas kršćana da ćemo kao oni koji su Kristovi također uskrsnuti. Prvina Krist od svih onih koji su usnuli, veli Sv. Pavao. Ne znam je li vam poznato, u najstarija doba ova svetkovina bila je zvana – Usnuće Blažene Djevice Marije. Tek kasnije ustalio se ovaj naziv Uznesenja BDM-a. Prvina usnulih je izraz Svetoga pisma, Isus je usnuo. Kad odlazimo s ovoga svijeta, draga braćo i sestre, mi vjerujemo da usnimo. Mi vjerujemo da na neko vrijeme isključimo i vid, i misao, i sve ostale funkcije svoga tijela; ali vjerujemo također da život nije time isključen“, naznačio je mons. Tomo.

U nastavku je objasnio kako jedna od misnih molitava – koju se poslije izmolilo – kaže kako je ovim događajem Blažena Djevica Marija put utjehe i nade vjerničkom narodu, koji je na putovanju prema Nebesima. „S druge strane vjerujemo da ovo naše obično ljudsko tijelo je, dakle, predodređeno voljom Božjom, željom Božjom, blagoslovom Božjim da zauvijek traje, ali na drugačiji način. Da zauvijek u Nebesima, zajedno s Gospom na Nebo uznesenom, i tjelesa naše braće i sestara koji su davno otišli s ovoga svijeta – i nas koji ćemo otići i svih onih koji će doći poslije nas – jednom također budu uznesena na Nebesa. Po Kristu, svi će uskrsnuti: prvina Krist, a onda svi koji su njegovi“, poručio je, između ostalog, nadbiskup Vukšić.

DSC01392


Prije završnog blagoslova riječ je uzeo župnik Ćavar zahvalivši svima koji su proteklih dana sudjelovali u organizaciji proslave patrona, a posebno mons. Tomi na njegovu dolasku.

Potom je uslijedila procesija s upaljenim svijećama od vanjskog oltara do Gospine špilje gdje je nadbiskup molio litanije i blagoslovio nazočne.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je zbor mladih župe Stup.

DSC01381

I ove se godine vjernička zajednica na Stupu za proslavu patrona pripremala misama trodnevnicama koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić. On je također predvodio i misu u 11 sati na sam dan patrona, a slavljene su još sv. mise u 7 – koju je predslavio vlč. Dražen Kustura, župnik u Novom Sarajevu i u 9 sati koju je predvodio vlč. Marin Babić, župni vikar na Stupu.

J.P., KT