Skip to main content
Kršćanska teologija plod je želje za Bogom

Kršćanska teologija plod je želje za Bogom

Na blagdan Sv. Luke, 18. listopada, euharistijskim slavljem i svečanom akademijom Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu proslavio je svojeg nebeskog zaštitnika.

Svetu misu u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda predslavio je veliki kancelar ove visokoškolske ustanove, vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić, u koncelebraciji s dekanom KBF-a prof. dr. preč. Darkom Tomaševićem, rektorom sarajevskog Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa dr. sc. Zdenkom Spajićem i generalnim vikarom Vrhbosanske nadbiskupije dr. mons. Slađanom Ćosićem, javlja Nedjelja.ba.

Teološko znanje nikada nije (samo) cilj

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić kazao je kako svako kršćansko razmišljanje i govor o Bogu ostvaruje se i postaje zaista kršćansko onda kad utvrđeno solidno znanje preraste u molitveni razgovor s Bogom i u pravilo životnoga ponašanja. Slijedom čega propovjednik je podsjetio na davno rečeno: „Ako si teolog, zaista ćeš moliti a, ako moliš, zaista si teolog“ (Evagrije, O molitvi, 60) te je posvijestio kako proučavanje objektivnih istina vjere, kao plod i sredstvo osobne vjere, izrasta iz životnoga pristajanja uz Isusa Krista i, s druge, stečeno znanje potiče teologa na napredovanje u kreposti i treba biti u službi rasta i jačanja osobne vjere i stalno je oplemenjivati.

DSC03215

„Druga viša svrha napredovanja u ovom znanju ogleda se u tomu da je kršćanska teologija, ustvari, plod želje za Bogom, a rađa se iz osobne duhovnosti i potiče na duhovnost i ljubav tako što se vjeru daruje i prenosi drugima. Teološko znanje nikada nije cilj nego je ono vrlo korisno sredstvo na putovanju u ljubav. Naime, 'znanje nadima, a ljubav izgrađuje. I ako tko misli da što zna, još ne zna kako treba znati. A ljubi li tko Boga, Bog ga poznaje'“ (1 Kor 8,1-3)“, tumačio je mons. Vukšić.

Na kraju, podsjetio je kako su kroz proteklih više od 130 godina na ovom teološkom učilištu poučavali brojni profesori i studirali još brojniji mladi ljudi.

DSC03329

„Sve ih je ovdje dovela i okupljala želja za Bogom. U toj želji poučavali su i stjecali znanje da bi, ponajprije, rasli u osobnoj vjeri i da bi mogli biti također u službi poniznih izvršitelja Isusove zapovijedi naviještanja i svjedočenja na svojim životnim putovima na koja ih je Providnost upućivala“, zaključio je vrhbosanski nadbiskup.

Uspjesi Izdavačke djelatnosti

Nakon sv. mise, u dvorani Pavla VI. KBF-a uslijedio je svečani akademski čin tijekom kojega je promoviran, po prvi put u povijesti, (samo) jedan magistara teologije koji je tijekom protekle akademske godine diplomirao na ovome fakultetu. Svečanost je započela pjevanjem studentske himne Gaudemaus igitur.

DSC03290

Na početku akademije, prof. Tomašević pozdravio je posebice nadbiskupa Vukšića te kolege iz akademske zajednice, dekane, dekanice kako Univerziteta u Sarajevu tako i gosta iz Đakova. Potom je predstavio rad u protekloj godini, ističući pritom brojne različite projekte,  znanstvene skupove te nekoliko vrijednih knjiga što ih je izdao KBF; Katolička Crkva u Makedoniji kroz povijest izdana u suradnji s Skopskom biskupijom, Epistolografija u rimskoj književnostiizv. prof. Drage ŽuparićaKreposti i bogoštovljeizv. prof. dr. Zorice Maros te Bog, jezik i vjera:mali ogledi iz sistematske teologijedoc. dr. Maria Bernadića.

Završavajući prof. Tomašević zahvalio je donatorima: RenovabisuChurch in Need, Federalnom ministarstvo obrazovanja, Kantonu Sarajevo, CRS-u, Fondaciji Konrad Adenauer, Američkoj biskupskoj konferenciji i Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kao i svim prijateljima koji KBF prate svojim molitvama i žrtvama. Uz to, dekan je posebno zahvalio uposlenicima KBF-a bez čijeg doprinosa i nesebičnog davanja, kazao je, ova ustanova ne bi ni postojala.

Živjeti i svjedočiti

Potom se nazočnima obratio vrhbosanski nadbiskup, mons. Vukšić, po prvi puta u ulozi velikog kancelara KBF-a, čestitajući profesorima, djelatnicima i studentima njihov dan te napose ističući važnost Međureligijskog studija koji zorno svjedoči ne samo kako je prijateljstvo moguće, nego da uistinu postoji.

U ime rektora Univerziteta u Sarajevu, KBF-u čestitala je prof. dr. Dženana Husremović, prorektorica za nastavu i studentska pitanja, naglašavajući kako su dva teološka fakulteta – KBF i Islamski fakultet, dva dragulja Univerziteta u Sarajevu.

DSC03458

Nakon pozdravnih govora, prigodno predavanje na (aktualnu) temu Pandemija i liturgija: između osobne duhovnosti i zahtjeva službe održao je doc. dr. Ivan Rako, ističući kako je COVID kriza utjecala na Crkvu, na njezinu bit – liturgiju. Podsjećajući pritom i kako je Sveti Otac, na početku pandemije, poslao poruku nade i vjere u Isusa Krista te kako je Crkva tijekom pošasti, usprkos ograničenjima, skrbila i o zdravlju duše.

Poslije predavanja i glazbene točke uslijedila je promocija magistra teoloških znanosti Darka Endricha, kojemu je prof. Tomašević, čestitavši mu, kazao kako mu  je odgovornost sada još veća – da znanje koje je stekao prenese i drugima. „I ne samo da prenesete nego da ga i živite tj. svjedočite“, naglasio je dekan.

Potom je uručena nagrada dekana Nikolini Jukić za najbolji uspjeh u protekloj akademskoj 2021./22. godini i ostvaren prosjek od 9,77.

Nagrade nenastavnom osoblju

Po prvi puta ove godine dodijeljene su nagrada nenastavnom osoblju za iznimno zalaganje u radu i to za prethodno razdoblje od pet godina. Nagrada Dekana ove je godine zaslužila Irena Pejić, koja je zaposlena na Fakultetu od 2010., a trenutačno obavlja dužnost šef-voditelj knjižnice. Druga nagrada dekana dodijeljena je uposlenici Sanji Miličević, koja je na Fakultetu zaposlena od studenoga 2014. na radnom mjestu tajnik.

DSC03280

Posebno priznanje za izniman doprinos djelovanju i ugledu Fakulteta ove godine dodijeljena je organizaciji Američke biskupske konferencije Catholic Relief Services koja godinama financijski podržava izvođenje Master studija Međureligijski studiji i izgradnja mira. Priznanje je preuzela djelatnica CRS-a u BiH Majda Behrem Stojanov.

Na kraju, dekan Tomašević još je jedanput čestitao mag. Endrichu i nagrađenim, a akademija je završila, kako je i započela, pjevanjem studentske himne Gaudemaus igitur.

Ovaj svečani dan na sarajevskoj Bogosloviji glazbeno su uresili studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

J.Vr.,KT