Skip to main content
Održana redovita Dekanska konferencija

Održana redovita Dekanska konferencija

U prostorijama Ordinarijata vrhbosanskoga u Sarajevu u srijedu, 9. studenoga pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa i metropolite mons. Tome Vukšića održana je redovita godišnja Dekanska konferencija.

Na njoj je sudjelovalo 11 dekana te dio članova Ordinarijata: generalni vikar mons. Slađan Ćosić, kancelar preč. Mladen Kalfić, ekonom preč. Vladimir Pranjić, plehanski arhiđakon mons. Luka Tunjić, toliški arhiđakon preč. Darko Tomašević te predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik vlč. Dražen Kustura.

Nakon uvodne molitve i pozdrava nadbiskupa Vukšića uslijedio je osvrt na kanonske vizitacije u Brčanskom, Usorskom i Derventskom dekanatu koje su obavili preč. Tomašević, mons. Tunjić i mons. Ćosić te dekanske vizitacije koje su napravili dekani u svojim dekanatima. Pri tome su iznijeli neka svoja zapažanja s obzirom na stanje na terenu te ponudili neke prijedloge.

dekan 2

Prema dnevnom redu generalni vikar mons. Ćosić imao je izlaganje na temu Primopredaja i dekanska vizitacija župa. Pri tome je podsjetio na Pravilnik koji predviđa da se vizitacija obavlja svake godine i pri tome naglasio kako se to treba odraditi do 15. listopada, da dekani trebaju u svom osvrtu naznačiti probleme i poteškoće za koje bi se zajedničko rješenje tražilo na susretu svih dekana i kako se jesenska korona u dekanatima treba održavati nakon dekanske sjednice. U nastavku je kazao kako svaka stavka zapisnika zavrjeđuje jednaku pažnju, ali je ovom prigodom naglasak stavio na potrebu vođenja Knjige primljenih misnih nakana – tzv. vezanih, koju često zamjenjuje direktorij ili rokovnik i da je potrebno redovito voditi i predati u ekonomat nevezane misne nakane, binacije, trinacije i gregorijanske mise. Uz to je iskazao potrebu da svaka župa ima sve matice i župne knjige koje propisuje Pravilnik o crkvenim maticama i drugim uredskim knjigama usuglašen na razini BK-a BiH 14. srpnja 1999. Osobito je dekane zamolio da svoje kolege potaknu na dolično čuvanje starih i vođenje tekućih matica i svih drugih uredskih knjiga.

dekani 3

Drugi dio svoga izlaganja posvetio je primopredajama župa. Pri tome je ustvrdio kako postoji dugogodišnja praksa da nadbiskup delegira dekana da napravi tu zadaću i uvede župnika u posjed župe. Podsjetio je kako se taj čin sastoji od dva dijela: administrativnog i liturgijskog. Kod administrativnog je istaknuo tri važne stvari: imovnik pokretnina i nekretnina bilo da je riječ o postojećem inventaru bilo o oduzetoj imovini za koju treba prikupiti dokumentaciju; važne dokumente potrebno je čuvati u posebnom registru i na jednom mjestu; blagajničko stanje koje treba utvrditi na osnovu bankovnog izvještaja ili analitičke kartice s ciljem da novac župe redovito bude na računu župe, nikako na privatnom računu župnika dok eventualne posudbe i dugove treba točno evidentirati uz jasnu napomenu tko će i kako vratiti posudbu ili namiriti dug.

dekan 4

Na kraju je progovorio o posveti i blagoslovima crkve, oltara, kapele, privatne kapelice, groblja, zvona za koje je župnik dužan poslati molbu, a dijecezanski biskup će donijeti odluku hoće li on to napraviti osobno ili će delegirati drugog biskupa ili svećenika prema redoslijedu: generalni vikar, arhiđakon, dekan.

Glede rasporeda podjele sakramenta krizme u 2023. generalni vikar je informirao dekane kako će konačni raspored biti poznat u narednih nekoliko dana.

Redovita godišnja Dekanska konferencija zaključena je molitvom i bratskim druženjem uz obiteljski stol.

D. K.