Skip to main content
Misa posvete ulja u sarajevskoj katedrali

Misa posvete ulja u sarajevskoj katedrali

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova, na Veliku srijedu, 27. ožujka tradicionalno je slavljena misa posvete ulja, koju je u koncelebraciji s oko 70 svećenika predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

U zajedništvu s nadbiskupom, kada se ujedno u Vrhbosanskoj nadbiskupiji obilježava i Dan Papinskog misijskog djela Sv. Petra, bili su vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, kanonici, dekani te ostalo svećenstvo, javlja Nedjelja.ba.

 DSC8068

Uz njih, na sv. misi bili su nazočni vjernici, redovnice, bogoslovi te pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, a liturgijsko pjevanje animirao je Katedrali zbor Josip Stadler, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Isus kao izvor i snaga

Poslije svetopisamskih čitanja i naviještenog Evanđelja, nadbiskup vrhbosanski uputio je prigodnu propovijed osvrćući se na Pismo svećenicima Rimske biskupije koje je 7. kolovoza 2023. uputio Sveti Otac. Istaknuo je kako se, za razliku od mnogih drugih zvanja, veličina svećeničke službe ne mjeri prvenstveno ostvarenim pastoralnim uspjesima kojih, odnosno kako u središtu svećenikova zanimanja i života nije vanjska aktivnost i s tim povezani uspjeh, nego nastojanje da se ostane u Gospodinu kako bi donijeli pravi plod.

 DSC8285

„Svećenik ne donosi plod sȁmo svojim radom i suradnjom s drugim ljudima nego, poput lozinih grana na trsu, svoje plodove crpi iz snage sraslosti svoje grane na božansko stablo Isusa Krista (…) Zato je uvijek, a osobito kad smo izmoreni i opterećeni, Isus naš izvor, uzor, snaga i okrepa“, naglasio je mons. Vukšić dodajući kako će tek s Isusom biti „plodni naši nužni trenutci kad se fizički i duhovno odmaramo i osobito kad se otvorimo svom međusobnom bratskom susretanju jer bratstvo tješi, nudi prostore za unutarnju slobodu i sprječava nas da se pred izazovima službe osjećamo usamljeni.“

Protiv duhovne svjetovnosti

Propovjednik je zatim progovorio o duhovnoj svjetovnosti za koju je Papa kazao kako „Bog traži od nas da idemo do kraja u borbi protiv duhovne svjetovnosti“.

misa posvete ulja nsl2

„A što bi bila kušnja duhovne svjetovnost i zašto je tako pogubna ako se ostvari? Ona je opasna za Crkvu i kršćanske vjernike 'jer je to način života koji duhovnost svodi na privid: Zavodi nas da budemo trgovci duhom, ljudi odjeveni u svete forme, a koji u stvarnosti nastavljaju razmišljati i djelovati prema duhu i modi svijeta. To se događa kada dopustimo da nas opčine zavodljivosti prolaznog, prosječnost i navika, iskušenja moći i društvenog utjecaja' (…) Duhovna svjetovnost se skriva iza privida dobra izgleda i dojma bez pokrića u Svetomu, a motivaciju lukavo pronalazi također unutar 'religioznih' pobuda. Pa i kad ju se jednom prepozna i odagna, sposobna je ta napast prerušiti se i opet se vratiti na drukčiji način“, objasnio je mons. Vukšić napominjući kako se duhovna svjetovnost može uvući i u srce pastira Božjeg stada.

misa posvete ulja nsl4

„I pastiri i svi drugi Kristovi vjernici, da bi opstali a pravom putu, trebaju se ugledati na Isusa, na njegovu darežljivost kojom je ponudio na križu svoj život za nas. To je trajan lijek protiv spomenutih kušnja“, otkrio je na kraju pozivajući na molitvu „Duhu jedni za druge, da nam pomogne da ne upadnemo, ni u osobnom životu, ali ni u pastoralnom djelovanju, u tu religioznu pojavnost punu mnogočega, ali praznu od Boga, kako ne bismo bili samo službenici Svetoga, nego gorljivi navjestitelji Evanđelja.“

Uslijedio je zatim sam obred obnove svećeničkih obećanja koja su prezbiteri prihvatili na svećeničkom ređenju. U nastavku, prije molitve Očenaša blagoslovljeno je ulje za bolesničko pomazanje.

Poslije popričesne molitve nadbiskup Tomo pristupio je posveti krizmenog ulja, koje se koristi kod krštenja, potvrde, ređenja prezbitera i biskupa te kod posvete crkve i oltara.

Nakon mise uslijedila je podjela ulja nazočnim svećenicima.

Spomenimo kako se misno slavlje posvete ulja i proslava svećeničkog zajedništva, umjesto na Veliki četvrtak, u Vrhbosanskoj nadbiskupiji slavi redovito na Veliku srijedu kako bi svećenici iz cijele nadbiskupije mogli sudjelovati u što većem broju.

J.M., KT