Skip to main content
XXIV. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

XXIV. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

Uoči Nedjelje Dobrog Pastira – Svjetskog molitvenog dana za svećenička i redovnička zvanja, u subotu 20. travnja u Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ u Travniku upriličen je 24. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije upriličen.

Ovaj godišnji skup ministranata pod geslom Ispred svih: ministranTi (usp. Mt 20,26-27), zajednički su organizirali Vrhbosansko bogoslovno sjemenište (VBS), Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. (NCM), KŠC Petar Barbarić, Katehetski ured VN-a i povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, nedavno imenovani dr. vlč. Ljubo Zadrić, koji je bio zadužen za koordinaciju cjelokupnog događaja, javlja Nedjelja.ba.

 DSC9300

Služenje
Program se, kao i ranijih godina, sastojao iz dva dijela: liturgijskog slavlja u sjemenišnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage te zabavno-sportsko-rekreativnog dijela u prostorijama KŠC-a.

Dolazak, okupljanje i kratki odmor upriličen je u KŠC-u odakle su se ministranti, njih oko 350 iz: Novog Travnika, Viteza, Gromiljaka, Busovače, Novog Šehera, Sarajeva, Uzdola, Odžaka, Skopaljske Gračanice, Kupresa, Rankovića, Bistrice (kod Uskoplja i kod Žepča), Podmilačja, Travnika i Prozora, uputili prema sjemenišnoj crkvi.

 DSC9292

Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju 16 svećenika koji su došli u pratnji ministranata, među kojima je bio i dekan Travničkog dekanata preč. Josip Lebo, kao i koordinator događaja vlč. Zadrić.

Također, kod oltara su posluživala dva đakona, uz asistenciju bogoslova VBS-a.

Na početku mise nadbiskup je potaknuo da se zahvali Gospodinu što „nas je počastio da možemo svi zajedno biti sluge i službenice oltara njegova. Hvala vama dragi ministranti koji služite kod oltara. Hvala vama draga braćo svećenici, koji ste pozvani biti sluge oltara i sluge slugu svih oltara. Neka nas dragi Bog blagoslovi u našemu služenju njegovu oltaru i svoj braći i sestrama“, kazao je mons. Vukšić.

Isusovo kraljevstvo i zemaljsko kraljevstvo
Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga evanđelja, nadbiskup Tomo je svoju propovijed započeo mišlju kako je Isus u svojim govorima i navještajima često govorio o kraljevstvu nebeskom ili „kraljevstvu svome“ kako je ono nazvano u pročitanom evanđeoskom odlomku. „I vjerojatno kao i mi danas, pogotovo njegovi slušatelji u ta doba, i nisu baš razumjeli o čemu govori. Vrlo često su kraljevstvo koje je Isus navješćivao i svjedočio skoro pa poistovjećivali s kraljevstvima ovoga svijeta, a u ta doba, od reda su države bile kraljevine i carevine, pa su onda i vođe kraljevstava vidjeli nečim sličnim s vođom kraljevstva nebeskog i kraljevstva Isusova. Jednostavno, u njihovim glavama vrlo često je dolazilo do zbrke. Jednu od tih zbrka vidimo i u današnjem odlomku iz evanđelja, kad jedna žena – mater sinova Zebedejevih (...) Jakova i Ivana,dvojice Isusovih najbližih učenika, nakon Isusova govora o kraljevstvu (...) i najave njegova uskrsnuća i uspostave toga kraljevstva – pristupa samom Isusu i moli da u tom njegovu budućem kraljevstvu dvojica njezinih sinova zasjednu – jedan s desne, drugi s lijeve strane“, podsjetio je nadbiskup napomenuvši kako se ovim pokazuje da ni majka ni sinovi nisu uglavnom ništa razumjeli, već su kraljevstvo Isusovo poistovjetili s jednim od zemaljskih kraljevstava.

susretministranata t2

„Vi dragi ministranti (...), vaš naziv, vaše ime, pojam kojim se označava vaša služba kod oltara dolazi od latinske riječi, glagola ministrare što znači služiti, posluživati; posluživati kod oltara; posluživati svaki put iznova kad se slavi sveta misa Isusovog dolaska, biti sluge njegovoga dolaska, kao i što je svaka prisutnost svećenika pored oltara služenje Isusovu dolasku, Isusovom ponovnom nastanjenju među braćom i sestrama, služenje Isusovoj ponovnoj sakramentalnoj, misnoj prisutnosti među braćom i sestrama (...) Kaže Isus, neće onako kako su oni željeli biti – među Isusovim pravim učenicima – naprotiv tko hoće među vama biti najveći neka vam bude poslužitelj. To je, drage braćo i sestre, osnovno pravilo kraljevstva nebeskog. I onda Isus postavlja sebe kao primjer potpunoga služenja, tako i Sin čovječji nije došao da bude služen nego da služi i sad – i život svoj dadne za otkupljenje. Vrhunac njegova otkupljenja jest to što je sebe dao kao uslugu nama – radi našega otkupljenja od grijeha i radi našega spasenja. On je sluga slugu Božjih, ponajviše u ovome času jer je život dokraja dao radi nas i radi našega spasenja“ poručio je nadbiskup vrhbosanski potaknuvši i svećenike i ministrante na njihovo sveto služenje Božjem dolasku pod prilikama kruha i vina među ljude. „Nastavite biti sredstvo Božje dobrote i Božjega spasenja“, zaključio je mons. Vukšić.

Molitvu vjernika predmolili su ministranti nekoliko župa, a liturgijsko pjevanje i sviranje animirao je zbor travničkog KŠC-a predvođen Vlatkom Čabro.

Na kraju mise vlč. Ljubo zahvalio je svima što su došli na ministrantsko zborovanje te uputio nekoliko informacija o nastavku programa. 

Zabava, znanje, natjecanje
U auli KŠC-a, gdje je ministrante dočekao i kroz igru pozdravio vlč. Zadrić, upriličen je film Duhovni velikani Crkve u Hrvata – Travnički svetac sl. Božji Petar Barbarić.

Uslijedio je ručak te početak zabavno-sportsko-rekreativnog programa. Osim sudjelovanja na kvizu znanja iz ministrantske službe, osnovnog vjerskog nauka i Svetog pisma organizirana su natjecanja u sportskim vještinama i drugim aktivnostima: nogomet, stolni tenis, šah; Čovječe, ne ljuti se, animatorske igre bez granica.

Po završetku natjecanja upriličena je svečana dodjela pehara, diploma i zahvalnica, koje je podjeljivao nadbiskup Vukšić.

Kviz znanja

Od 1. do 5. razreda
1. Ema Grgić (župa Sveta Obitelj, Kupres)
2. Ana Lukin (župa Sv. Antuna Padovanskog, Busovača) i Blanka Androšević, (župa Presveto Trojstvo, N. Travnik)
3. Vito Nikolić, (župa Srca Marijina, Skopaljska Gračanica)

Od 6. do 9. razreda
1. Matija Antolović (župa Sv. Antuna Padovanskog, Žepče)
2. Petra Hrnjaš (župa Sv. Obitelj, Kupres)
3. Andrija Anđelić (župa Presveto Srce Isusovo, Prozor)

Šah
1. Ivan Crnoja (župa Sv. Ivana Krstitelja, Podmilačje)
2. Ante Perić ( župa Presveto Trojstvo, N. Sarajevo)
3. Anto Matijević (župa Sv. Antuna Padovanskog, Žepče)

Stolni tenis
1. Toma Ilinković (župa Presveto Trojstvo, N. Travnik)
2. Danijel Zoranović (župa Sv. Leopolda Bogdana Mandića, Briješće)
3. Adrian Lekić, (župa Sv. Antuna Padovanskog, Busovača)

Nogomet
Mlađi uzrast
1. župa Sv. Antun Padovanski, Žepče
2. župa Presveto Srce Isusovo, Prozor
3. župa Uzašašće Gospodinovo, N. Travnik
Najkorisniji igrač: Ante Franjić, Prozor

Stariji uzrast
1. župa Uzašašće Gospodinovo, N. Travnik
2. župa Presveto Srce Isusovo, Prozor
3. župa Sv. Obitelj, Kupres
Najkorisniji igrač: Danijel Bilić, Novi Travnik

U igri Čovječe, ne ljuti se nagradu za najsmireniju osobu dobila je Iva Botić iz župe Sv. Juraja, Vitez, dok su u Animatorskim igrama najuspješniji bili: 1. župa Sv. Ivana Krstitelja, Uzdol; 2. župa Uzašašće Gospodinovo, N. Travnik i 3. župa Sv. Obitelj, Kupres.

 DSC9736

Susret je završio kratkim obraćanjem vrhbosanskog nadbiskupa i molitvom.

Podsjetimo još kako zbog pandemije koronavirusa ministrantsko zborovanje nije bilo upriličeno tri godine od 2020. do 2022., a od 2023. nastavljeno je održavanje ovog radosnog događaja za Crkvu vrhbosansku i njezine najmlađe vjernike.

J.P., KT