Skip to main content
Ministrica Hota-Muminović i nadbiskup Vukšić: Zajednički odgovoriti na izazove predškolskog odgoja

Ministrica Hota-Muminović i nadbiskup Vukšić: Zajednički odgovoriti na izazove predškolskog odgoja

Ministrica za odgoj i obrazovanje u Vladi Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović susrela se u Sarajevu, 22. srpnja s vrhbosanskim nadbiskupom metropolitom mons. Tomom Vukšićem i ravnateljicom Pastoralno-socijalnog centra "Sv. Josip" Lug – Kiseljak s. Katom Ostojić te su razgovarali o aktualnim temama vezanim za rad i djelovanje vrtića čiji su osnivači Vrhbosanska nadbiskupija i Caritas.
 
Nadbiskup Vukšić izrazio je dobrodošlicu i iskazao zahvalnost za unaprjeđenja u oblasti odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo.
 
Razgovaralo se o mogućnostima prepoznavanja specifičnih kriterija kod upisa u vrtiće čiji je osnivač Crkva posebno imajući i vidu karitativnu ulogu koju Katolička Crkva ima.
 
Ministarstvo je iskazalo spremnost da se u ovakvim i sličnim slučajevima primjene dodatne upisne kvote, kao što je to omogućeno u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice, odnosno Crkva.
 
Inkluzija djece s teškoćama, te njena cjelovita primjena također je važan i izazovan proces za funkcioniranje ovih ustanova. Ističući da su ovi procesi u čitavom obrazovnom sistemu vrlo zahtjevni, ministrica Hota-Muminović napomenula je da oni traže stalno prilagođavanje, kako odgajatelja i ustanova, tako i roditelja i djece koji imaju pravo na prilagođeno obrazovanje.
 
Zajednička je ocjena, kako je to istaknuo i nadbiskup Vukšić, da je potrebno oblast predškolskog odgoja i obrazovanja zakonski unaprijediti, kako je to urađeno na ostalim obrazovnim nivoima, te u tim procesima prepoznati specifičnosti i potrebe vrtića kojima su osnivači vjerske zajednice.
 
D. K.