Skip to main content
Središte teološkog studija je Isus Krist

Središte teološkog studija je Isus Krist

U ponedjeljak, 19. listopada, euharistijskim slavljem, tijekom kojega je bio i Zaziv Duha Svetoga za početak nove akademske godine, i svečanom akademijom, Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu proslavio je svoj dan – blagdan Sv. Luke, koji je bio u nedjelju 18. listopada.

Sv. misu u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda predvodio je veliki kancelar ove visokoškolske ustanove vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić u zajedništvu s dekanom KBF-a dr. preč. Darkom Tomaševićem, rektorom Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa dr. preč. Zdenkom Spajićem i nekolicinom svećenika.

Studij je formacija ljudskosti
Na početku je nazočne pozdravio dekan Tomašević, a potom i kardinal Puljić.
Nakon naviještenoga Evanđelja, vrhbosanski nadbiskup uputio je prigodnu propovijed istaknuvši kako je potrebno moliti i zagovor Sv. Luke ali i učiti od njega. „Ova institucija ima svoju prvotnu svrhu – formaciju budućih svećenika, ali i budućih vjeroučitelja, dakle ljudi koji će imati u središtu svoga zvanja i poslanja Isusa Uskrsloga (…) Danas trebamo učiti od Sv. Luke – on je pokazao interes upoznati Isusa – nije ga poznavao, tek ga je posredno upoznao. Tako i mi: izravno ga ne poznajemo, ali posredno upoznajemo ga (…) Zato svi naši profesori i svi djelatnici na fakultetu dok naviještaju trebaju svjedočiti – tada ćemo biti uvjerljivi“, naglasio je kardinal.

Dodao je kako je Sv. Luka probudio „glad za Isusom“. „To je zapravo studij: imati apetit za Isusom Kristom. Upoznati Njega, Njegovu riječ i u ovoj godinu koju smo proglasili Godinom Božje riječi valjalo bi ozbiljno shvatiti da je to dar. Riječ Božja je nama dar – u njoj Isusa primamo (…) Uz znanje je prevažno izgrađivati i uvjerenje – ono iz čega ću živjeti, iz čega ću govoriti, iz čega ću svjedočiti. Studij je proces formacije, ne samo stjecanje znanja, nego formacije ljudskosti, vjere, uvjerenja (…) Neka u nama bude interes za Isusom Kristom – središte ovog studija je Isus Krist, Njegova Crkva, Njegova riječ“, poručio je među ostalim nadbiskup Vinko.

Na kraju sv. mise, koju je skladnim pjevanjem animirao Zbog bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, uslijedio je Zaziv Duha Svetoga za početak nove akademske godine.

Svečani akademski čin
Nakon mise, u dvorani Pavla VI. upriličen je svečani akademski čin kojega je moderirao bogoslov Josip Papak, a program je započeo pjevanjem studentske himne Gaudemaus igitur, koju je predvodio bariton Dragan Pavlović uz klavirsku pratnju Danijela Žontara.

Nazočnima se potom obratio dekan Tomašević koji je pozdravio posebice kard. Puljića, kolege iz akademske zajednice, dekane: Zuhdiju Hasanovića s Fakulteta islamskih nauka, fra Danimira Pezera s Franjevačke teologije, predstojnika Teološko-katehetskog instituta u Mostaru don Marka Šutala, prodekanicu za nastavu i studente KBF-a u Đakovu dr. Suzanu Vuletić, te druge okupljene profesore i goste.

Kako običava, potom je ukratko predstavio aktivnosti i rad ove visokoškolske ustanove u posljednjoj godini dana, zahvalivši svim dobročiniteljima, te se s posebnom zahvalnošću prisjetio nekadašnjih profesora sarajevskog KBF-a koji su preminuli: dr. Vikice Vujice i don Nike Luburića.

Potom se nazočnima kratko obratio veliki kancelar KBF-a nadbiskup Puljić, čestitavši djelatnicima i studentima njihov dan.

Uslijedilo je prigodno predavanje dr. vlč. Josipa Kneževića na temu Stridon – Mjesto rođenja Sv. Jeronima.

Sedamnaest novih magistara
Poslije izlaganja i glazbene točke započela je promocija novih magistara teologije – jedne od najbrojnijih generacija. Tako je tijekom protekle godine na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu 17 studenta uspješno završilo integrirani filozofsko-teološki studij te su stekli naziv magistar (master) teologije: Josip AntukićJuan Ignacio ArellanoMarin BabićSanja BakulaTomislav BarišićIvica BlaževićNikolina CvitanovićVedran ĆosićJosip DedićBlaženko DuvančićJesus Antonio Gasquez HernandezSandro JurešićJadranko KurtMarijana MatoševićJosipa MilerNikola Pavlović i Marcel Tunjić.

Od njih ukupno 17, 12 je primilo diplome iz ruku dekana Tomaševića, dok su ostali bili opravdano odsutni.

Dodijeljene su i nagrade – velikog kancelara i dekana: Nagradu velikog kancelara dobio je Josip Dedić kao student koji je ostvario najbolji uspjeh u cjelokupnom studiju, s ocjenom 9,77; a Dekanova nagrada dodijeljena je najuspješnijem studentu u protekloj akademskoj godini Ivanu Matijeviću za prosjek od 9,58.

Povelje zahvalnosti kardinal je uručio umirovljenim profesorima: don Anti Pavloviću i mons. Tomi Kneževiću – opravdano odsutnima, te Posebno priznanje za nastavni rad vlč. Marku Stanušiću.

  • 16
  • 17
  • 1
  • 10
  • 12
  • 14
  • 15
  • 3
  • 6
  • 7

J.P., KT