Skip to main content
Ukop zemnih ostataka vlč. Jakova Pavlovića

Ukop zemnih ostataka vlč. Jakova Pavlovića

U subotu, 21. studenog slavljena je misa zadušnica za pok. vlč. Jakova Pavlovića te su njegovi zemni ostatci ukopani u groblju Ljeskovac u Donjoj Skakavi - župa Snježne Gospe Poljaci kod Brčkog.

Uz koncelebraciju 20-ak svećenika među kojima su bili dekan Brčanskog dekanata preč. Damir Ivanović i gvardijan samostana u Dubravama fra Niko Josić, misno slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić.

Homiliju je izrekao nadbiskup koadjutor Vukšić i na početku iste kazao je kako kršćanski vjernici vjeruju u život vječni i uskrsnuće tijela. "To jest, vjerujemo i nadamo se da duša pokojnoga Jakova svoj život, koji je započeo u zemaljskoj obitelji koja ga je rodila u ovomu mjestu, odsada nastavlja na drukčiji način, u nebeskoj obitelji svih svetaca i miljenika Božjih, gdje će čekati uskrsnuće njegova tijela do Kristova ponovnoga dolaska. U toj svojoj vjeri i nadi ovim euharistijskim slavljem i sprovodnim molitvama preporučamo Božjemu milosrđu pokojnoga svećenika Jakova", kazao je propovjednik i u nastavku govorio o tome kako svaki kršćanin u svoj vjernički život na ovoj zemlji kreće primanjem sakramenta krštenja čije slavlje započinje i odvija se u znaku Isusova križa.

UKOP 9

"Križ je tako znak za kojim se cijeloga života kreće svaki Isusov vjernik. Križ mu je nadahnuće. On mu je utjeha i ohrabrenje u kušnjama. Kršćanin je tim znakom obilježen već na početku i zauvijek. A kao znak Isusove ljubavi i vjernosti, na kojemu je Krist pobijedio svaku mržnju i smrt, križ naznačuje i svrhu kršćanskoga putovanja kroz ovaj svijet. I kao što je križ, taj znak Krista Spasitelja, postavljen na početku i prati kršćanina tijekom svih njegovih dana, on je također i na završetku ovozemaljskoga života svakoga vjernika", objasnio je i podsjetio kako se križ nosi na čelu sprovodne povorke i postavlja iznad svakog groba.

"Stojeći uspravno i raširenih ruku oblikujemo križ. Tako činimo i u ovoj svetoj misi. Tako, svaki put kad slavi euharistiju, čini Isusov svećenik. Jednako je kao svećenik radio i pokojni Jakov. Svaki put kad je zahvaljivao dragomu Bogu za njegovu dobrotu, molio Božji blagoslov i zazivao milosrđe na hodočasnički Božji narod i svakoga čovjeka", zaključio je mons. Tomo koji je vodio i obred ukopa.

Predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura umjesto generalnog vikara mons. Slađana Ćosića pročitao životopis pok. vlč. Jakova koji je rođen 1962. u Donjoj Skakavi kod Brčkog. "Svjestan prolaznosti ovoga svijeta i nestalnosti ljudskog života na zemlji, vlč. Jakov je u svojoj oporuci ponajprije zahvalio 'Bogu za dar života i svećeničkog poziva' kojega je on zauzvrat 'posvetio do kraja Katoličkoj Crkvi i Vrhbosanskoj nadbiskupiji.' Nadbiskupija, stoga, želi iskreno zahvaliti svom svećeniku, vlč. Jakovu, za njegov višegodišnji pastoralni i dušobrižnički rad u svim službama koje je obnašao. Zahvali se pridružuju njegova subraća svećenici koja će u slavlju sv. Mise moliti za mu Gospodin bude nagrada za sve dobro što ga je kao svećenik učinio", dio je životopisa kojeg je pročitao vlč. Kustura.

UKOP 2

Podsjećamo vlč. Jakov sin je Jure i Ivke rođ. Antunović. Nakon srednjoškolskog obrazovanja u sjemeništu Zmajević u Zadru i završenog filozofsko-teološkog studija u Sarajevu za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređen je 29. lipnja 1988. Prva služba mu je bila služba župnog vikara u Novom Travniku, nakon koje je pred rat postao župnikom u Goraždu. Župnik je još bio u: Krepšiću, Bijeljini i Ilijašu te je jedno vrijeme vršio i službu dekana Sutješkog dekanata. Od 2005. pa do iznenadne smrti nakon kraće bolesti bio je vojni dušobrižnik u Kiseljaku te pastoralni suradnik u župi Gromiljak.

Pokojnik je ukopan uz vojne počasti te su sudjelovali i pripadnici hrvatske komponente Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Nazočili su i vojni imam te pravoslavni svećenik koji radi pri vojsci.

T.M.I., D. K.,KT