Skip to main content
Vrhbosanska nadbiskupija prikupila 180 000 eura pomoći za područja stradala potresom

Vrhbosanska nadbiskupija prikupila 180 000 eura pomoći za područja stradala potresom

Vjernici Vrhbosanske nadbiskupije tijekom nedjeljnih sv. misa, 3. siječnja, prikupili su 180 000 eura pomoći za područja stradala potresom u Petrinji, Glini i Sisku te će taj iznos biti uplaćen Sisačkoj biskupiji.

Izraz je to solidarnosti vjernika teritorijalno najveće upravne jedinice Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovine s narodom Sisačke biskupije. Želeći izraziti blizinu i zajedništvo ljudima pogođenim potresom vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić pohodili su u nedjelju 17. siječnja Glinu te su zajedno s biskupom domaćinom mons. Vladom Košićem u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka slavili sv. misu.

Izrazi zajedništva i solidarnosti

Na početku euharistijskog slavlja goste iz Sarajeva pozdravio je mons. Košić naglašavajući kako je njihova želja bila da svojim dolaskom posvjedoče svoju potporu biskupiji kojoj je on na čelu, a koja je teško stradala u potresu. „U 29 župnih crkava danas neće biti moguće slaviti sv. mise zbog oštećenja ili rušenja“, napomenuo je sisački biskup uz iskrenu zahvalu dvojici nadbiskupa na dolasku.

Uvodeći u sv. misu kardinal Puljić je rekao kako je nakana njihova dolaska bila izraziti bratsko zajedništvo i solidarnost. „I sami smo proživjeli iskušenja i znamo što znači bratska ljubav“, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup uz zajednički poziv na molitvu.

Povezanost u Kristu

Na početku svoje propovijedi kardinal Puljić je u ime BK-a BiH i svih vjernika iz Bosne i Hercegovine izrazio blizinu i solidarnost narodu koji je pretrpio brojna iskušenja. „Došli smo zajedno s vama moliti. Raduje me da smo uspjeli doći. Ne želim govoriti lažne riječi utjehe, nego iz iskustva naše patnje iz rata ponuditi utjehu i nadu. Sva iskušenja koja proživljavamo jesu prigoda položiti ispovijest vjere. Kušnje su sastavni dio ovozemaljskog hoda te one pokazuju što je nama sveto, za što smo se spremni žrtvovati“, napomenuo je propovjednik te se osvrćući na riječi Sv. Pavla iz Prve poslanice Korićanima, koja se čitala toga dana, kazao kako Božja riječ poručuje da su svi kršćani jedno tijelo. „Krist nam je glava, a mi smo njegovi udovi. Tako trebamo živjeti povezani s Kristom“, kazao je kardinal Puljić te je poručio kako Božja riječ liječi, ohrabruje te hrani duh.

„Ovim potresom Bog je potresao ljudska srca da se otvore jedni prema drugima. Možda je ovaj potres izazvao da se ljudi oslobode sebičnosti i oholosti te otvore svoja srca jedni prema drugima“, kazao je kardinal te potaknuo vjernike da slušaju, čitaju i razmatraju Božju riječ kako bi se na njoj nadahnjivali i kako bi ih ona vodila kroz život.

Donacija od 180 000 eura

Na kraju sv. mise nazočnima se obratio i mons. Vukšić. „Danas smo mi ovdje kao neka vrsta glasonoša dobrote onog dijela Crkve koja živi na području Sarajevske nadbiskupije. Pretpostavljam da Vam je poznato da smo pozvali vjernike na molitvu te da smo na prvu nedjelju poslije potresa skupljali priloge za stradale (…) Želim vam priopćiti da smo zahvaljujući dobroti naših vjernika i svećenika prikupili 180 000 eura koje će biti stavljene na raspolaganje Sisačkoj biskupiji i biskupu Vladi da ih upotrijebi tamo gdje je najpotrebnije“, poručio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor uz pljesak okupljenih u crkvi.

Podsjećanja radi biskupi BK-a BiH odmah nakon potresa koji je pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i okolicu odlučili su skupljati jednu kolektu u svim župama u BiH 3. siječnja. U toj akciji vjernici Vrhbosanske nadbiskupije pokazali su veliku solidarnost i otvoreno srce te su prikupili 180 000 eura koji će biti uplaćeni Sisačkoj biskupiji.

D. K.