Skip to main content
Imendansko čestitanje kardinalu Vinku

Imendansko čestitanje kardinalu Vinku

U predvečerje spomendana Sv. Vinka, đakona i mučenika, u četvrtak, 21. siječnja svećenici, redovnici i redovnice koji pastoralno djeluju u Sarajevu okupili su se u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije kako bi čestitali imendan kardinalu Vinku Puljiću.

Okupljene osobe duhovnoga staleža, među kojima su osim svečara bili i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica te provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, na početku večeri pozdravio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić. Osim izražene dobrodošlice također je istaknuo kako će ovogodišnju čestitku u ime svih uputiti predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije mr. don Dražen Kustura.

2

On je među ostalim poručio kako je Sv. Vinka odlikovala velika ljubav prema Bogu i kršćanskoj vjeri koja se ponajbolje očitovala njegovom mučeničkom smrću za vrijeme progona cara Dioklecijana. Podsjetio je kako je u skladu sa svojom službom koja se u vrijeme njegova života, osim u liturgijskom, ogledala i u socijalnom i karitativnom djelovanju, svjedočio je djelotvornu kršćansku ljubav.

„Stara latinska poslovica kaže: 'Nomen est omen! – Ime je znak.' Njegovo i Vaše ime u prijevodu s latinskog znači 'pobjednik'. Doista, Sv. Vinko, mučenik i đakon, bio je istinski pobjednik jer je, kao što napisa Sv. Pavao: 'Dobar boj bio, trku završio, vjeru sačuvao.' Crkva nam svece stavlja za uzore i zagovornike. Vaš nebeski zaštitnik bio je jak na riječi i djelu. U proteklih 30 godina otkako ste nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije i Vi ste nebrojeno puta, poput njega, u izazovnim vremenima i situacijama hrabro propovijedali evanđelje. Hrabrili ste, vraćali nadu, tješili te osobno i kroz institucije nadbiskupije pomogli mnogima“, istaknuo je don Kustura te kardinalu zaželio: „Svećeništvo, redovništvo, a na poseban način biskupstvo, bi trebalo biti služenje. Dobar primjer za nasljedovanje pokazao nam je Sv. Vinko. Stoga u ovom svečarskom trenutku želim u svima nama probuditi potrebu naviještanja evanđelja kroz primjer osobnoga svjedočanstva vjere, poput Sv. Vinka, a Vama uzoriti kardinale da se ne umorite i dalje hrabriti, tješiti, pomagati, propovijedati i nasljedovati primjer Vašeg nebeskog zaštitnika. Neka Vas poteškoće ne pokolebaju! Na izazove odgovorite s kršćanskom vjerom, nadom i ljubavlju jer ćete na taj način i Vi poput svog imenjaka postati istinski pobjednik.“

20

Odgovarajući na izrečenu čestitku kardinal Puljić je zahvalio svima koji su došli naglasivši kako su za njega najljepši dar ljudi. "Nositi ime jednog svetca nije nikakva zasluga onoga koji slavi imendan, nego je to dar da toga svetca smijemo moliti i njega slijediti kao primjer hrabro i ustrajno svjedočenja za Isusa Krista", rekao je kardinal uputivši da od Sv. Vinka ljudi mogu naučiti kako se nositi s dvije najopasnije zavodljivosti: prijetnja i straha te laskanja i ugađanja tijelu. "Neka nas kušnje ne prepadnu nego kroz njih položimo ispit vjere i vjernosti te prokušani uatrajavamo tražiti i vršiti volju Božju", poručio je nadbiskup Vinko spomenivši riječi mianmarskoga kardinala Boa "kada smo složni tada smo snažni". Završno je zahvalio svima koji su njega i nadbiskupa Vukšića pratili molitvom dok su bili zaraženi koronavirusom. "Na sve koji se žrtvuju za ovu mjesnu Crkvu neka Bog izlije obilje blagoslova da ispunimo ono što od nas očekuje u ovim vremenima i na ovim prostorima", zaželio je Kardinal. 

Poslije svečarova kratkoga govora okupljeni su druženje nastavili uz domjenak.

KT