Skip to main content
Misa za preminule od koronavirusa

Misa za preminule od koronavirusa

Vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić u sarajevskoj prvostolnici Presvetog Srca Isusova predslavio je u večernjim satima 20. veljače euharistiju za pokojne koji su umrli uslijed zaraze „koronavirusom“.

S njim je koncelebraciji bilo pet svećenika među kojima katedralni župnik i dekan Sarajevskog dekanata preč. Mato Majić te rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić.

Na početku je kardinal rekao da misu prikazuje za sve preminule od koronavirusa. Nazočnima je posvijestio kako je na 27. sjednici Stalnog vijeća Biskupske konferencije BiH, održanoj početkom veljače, podržan prijedlog Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE-a) o slavljenju sv. mise za pokojne koji su bili zaraženi koronavirusom.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Vinko je istaknuo da su brojke preminulih koje su pristizale posljednjih mjeseci zaista bile velike, ali je iskazao radost što su se one počele smanjivati. Naglasio je da postoje i ostale bolesti od kojih ljudi umiru, a o njima se ne priča. Međutim, istaknuo je da većina tih bolesti nisu zarazne te se ne prenose s čovjeka na čovjeka.

„Nije se s koronom šaliti. Malo me smeta što neodgovorni komentiraju u javnosti te događaje. Brojne obitelji su teško doživjele gubitak najmilijih“, istaknuo je kardinal te posvijestio da zbog prirode te bolesti svećenici nisu mogli oboljelima doći u bolnice podijeliti sakramente. Potaknuo je vjernike da ako osjete dolazak bolesti neka se ispovjede te prime bolesničko pomazanje kako bi mogli u miru s Bogom i ljudima otići na liječenje.

Nadalje je podcrtao kako ne umiru samo pacijenti već i medicinski djelatnici pa i svećenici. „Želimo moliti i za one žrtve koje su se brinule i služile bolesnima. To su svećenici i medicinski djelatnici. Neka ih Bog nagradi za njihovu žrtvu jer veliko je herojstvo čovjeka u bolesti ne ostaviti“, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup te potaknuo da pandemija koronavirusa treba usmjeriti na solidarnost sa živima te na molitvu za umrle.

„Ova je sveta misa izraz solidarnost, pokazivanje svoje blizine s ožalošćenima. Molimo za pokojne da bi što prije ugledali lice Božje kako bi ih On prosvijetlio vječnom svjetlošću“, rekao je kardinal pred kraj mise te još jednom potaknuo da se sa zarazom nije igrati. Iskazao je važnost borbe protiv virusa, ali je naglasio da nije potrebno stvarati ozračje straha, panike i kaosa. Propovijed je završio kratkom i prigodnom molitvom, donosi Nedjelja.ba.

Euharistiju je animirao mješoviti katedralni zbor, a izravno je prenosio Radio Marija BiH

Ž.I., KT