Skip to main content
Održan Seminar trajne izgradnje svećenika VN-a

Održan Seminar trajne izgradnje svećenika VN-a

U prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ 1. i 2. ožujka održan je Seminar trajne izgradnje svećenika Vrhbosanske nadbiskupije za misnike do 10 godina svećeništva.

Sudjelovalo je 25 prezbitera zaređenih od 2011. do 2020., a tema seminara je bila Svećenik – radostan molitelj i navjestitelj Božje riječi. Tijekom susreta nazočan je bio i vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić dok je dvodnevni seminar moderirao generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić.

Prvoga dana nakon uvodnih pozdrava kardinala Puljića i mons. Ćosića prigodno predavanje održao je profesor Svetoga pisma na sarajevskom KBF-u dr. vlč. Dubravko Turalija koji je obradio temu: Naši potresi i vrtače: Svećenikova 'Banovina'. Što kaže Biblija, dokle se može i dokle se smije? U svome izlaganju ustvrdio je kako je svećeništvo staro koliko i ljudska civilizacija te je na osnovu primjera iz Staroga zavjeta poručio kako je Sotona taj koji izaziva potrese u životu ljudi. „Sotona se igra s ljudima ne iz zabave, nego kako bi ih uništio, dokrajčio“, kazao je profesor Turalija te poručio kako bi ljude trebalo odgajati da razlikuju svećeničku slabost od njegove službe.

Osobna iskustva

Uslijedilo je euharistijsko slavlje kojim je predsjedao kardinal Puljić nakon čega je upriličen zajednički susret na kojemu su svećenici iznijeli neka osobna iskustva svećeničkog poziva i djelovanja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Ponudili su neke konkretne prijedloge kako bi se pastoralni rad u nadbiskupiji poboljšao.

Drugoga dana poslije jutarnje sv. mise koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup uz koncelebraciju sudionika seminara i nadbiskupa koadjutora mons. Tome Vukšića uslijedila su još dva predavanja. Fra Iko Skoko govorio je na temu Vjerodostojni komunikator te je pri tome ustvrdio kako bi svećenici trebali biti vjerodostojni navjestitelji Krista, a to znači biti dostojni povjerenja.

Rad u skupinama

Posljednje predavanje održao je profesor filozofije na KBF-u u Sarajevu dr. vlč. Oliver Jurišić na temu Ispovijed i sv. misa: dijaloški sakramenti koji govore o svećeniku. Poručio je svojim kolegama kako su to dva sakramenta koja u bitnome određuju i utječu na život jednog svećenika.

Nakon odslušanih predavanja sudionici su u četiri grupe razmišljali o onome što su čuli poslije čega je uslijedila zajednička refleksija na spomenuti rad.

Završno je ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II. dr. vlč. Šimo Maršić zajedno sa svojim djelatnicima predstavio instituciju na čijem je čelu te aktivnosti i projekte koje se provode.

Osim toga i kardinal Puljić imao je dvije meditacije o profilu svećenika i duhovnom vodstvu.

Završno vrijedi spomenuti kako su na dvodnevnom seminaru sudjelovali: vlč. Ilija Markovićvlč. Damjan Soldovlč. Vlado Vrebacvlč. Dražen Kusturavlč. Ante Ljuljvlč. Sandro Jurešićvlč. Ivan Karačavlč. Oliver Jerkovićvlč. Marko Sliškovićvlč. Štefan Markovićvlč. Jadranko Kurtvlč. Goran Kosićvlč. Stjepan Didakvlč. Andrej Lukanovićvlč. Ivan Ivančevićvlč. Ivan Dragičevićvlč. Vedran Ćosićvlč. Marcel Tunjićvlč. Ivan Rakovlč. Ivan Butumvlč. Ljubo Zelenikavlč. Fabijan Štedulvlč. Josip Antukićvlč. Marin Babić i vlč. Josip Dedić.

D. K.