Skip to main content
Održan koncert „Stabat Mater“ posvećen žrtvama „koronavirusa“

Održan koncert „Stabat Mater“ posvećen žrtvama „koronavirusa“

Župa Sv. Josipa u Zenici u sklopu priprave za proslavu patrona u nedjelju, 14. ožujka organizirala je koncert „Stabat Mater“ posvećensvim žrtvama "koronavirusa", liječnicima i medicinskom osoblju, pripadnicima MUP-a, migrantima i zatvorenicima.

Poštujući sve epidemiološke mjere u crkvi je bilo prisutno 30 gostiju, a nastupili su: Komorni gudački orkestar uz sudjelovanje solistkinja: Katarine Kikić i Monije Jarak Mikulić pod dirigentskom palicom maestra Darija Vučića.

Na početku je goste te gledatelje ispred malih ekrana u svojstvu moderatora pozdravio urednik Religijskog programa BHT 1 Haris Bilalović pri čemu je podsjetio kako je papa Franjo proglasio Godinu Sv. Josipai kako je središnji događaj obilježavanja te godine u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koncert Stabat Mater. Istaknuo je kako je to jedno od najznamenitijih djela sakralne glazbe kojega je skladao Giovanni Battista Pergolessi.„Izbor djela velike unutarnje, književne i duhovne vrijednosti kakvo je Stabat Mater nije slučajan. U 14. večeri mjeseca u kojem je prije godinu dana svijetu obznanjen početak globalne pandemije, uz molitvu, pjesmu i pijetet želimo odati počast žrtvama koronavirusa, ali i svima onima koji su tokom pandemije hrabro stali na prvu liniju odbrane”, poručio je Bilalović najavljujući obraćanja organizatora.

3

Osjetljivost za druge

Prvi od govornika bio je župnik domaćin don Davor Topić, na čiju je zamisao koncert i organiziran. Podsjećajući kome je posvećen ovaj kulturni događaj poručio je: „Stabat mater glazbeno je djelo nadahnuto patnjom majke koja gleda umiranje svog nevinog sina. Ne možemo zamisliti život bez patnje, ali ju možemo ublažiti osjetljivošću za patnju drugih. Imamo odgovornost da ovaj naš aktualni povijesni trenutak krize, neizvjesnosti, pandemije prigrlimo kao izazov započeti zajedno stvarati jedan bolji svijet.” Također je napomenuo kako su mu inspiracija za organizaciju koncerta bile i riječi pape Franje iz enciklike Fratellitutti u kojima je među ostalim poručio da je put za oporavak svijeta biti tu jedni za druge u boli i u nevolji, trpjeti zajedno s drugima, brinuti se i vidati rane.

Nakon župnika Topića u ime Grada Zenice obratio se i njezin gradonačelnik Fuad Kasumović koji je izrazio zadovoljstvo što je Zenica domaćin jednom ovakvom događaju. „Unatoč našim različitostima, postoji nešto što nam je svima zajedničko, a to su: patnja i ljubav. Patnja, koja nas sve pogađa, bez obzira na našu vjeru i društveni položaj i ljubav prema čovjeku, prema umjetnosti, svemu što je lijepo, neprolazno, što unosi  tračak svjetla i nade u naš život“, poručio je Kasumović.

Sačuvati život i zdravlje

Generalni pokrovitelj koncerta bio je predsjednik F BiH Marinko Čavara koji je u svom govoru pohvalio ovu inicijativu. „Turbulentno vrijeme traži obnovu temeljnih ljudskih vrijednosti, sagledavanje sebe i odnosa i odgovornosti prema drugima u suočavanju s novim normalnim vremenom. Samo je ljubav svevremena, a koju večeras doživljavamo kroz patnju plačuće majke koja žali svog raspetog sina”, kazao je Čavara te izrazio nadu da će molitva potpomognuta glazbom donijeti utjehu ljudima u patnji i ohrabrenje za sve koji skrbe za njih, piše nedjelja.ba

2

Prije samog izvođenja djela auditoriju se obratio i vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić koji je i sam podržao održavanje koncerta. „Drago mi je da se to događa u Zenici, kako bi iz ovog grada bila poslana plemenita poruka duhovno-kulturnog događanja. Nalazimo se u crkvi Sv. Josipa čiji ćemo blagdan uskoro slaviti pa neka zaštitom ovoga sveca budu obuhvaćene sve obitelji, svi radnici, a na poseban način oni kojima je ovaj koncert posvećen“, rekao je kardinal Vinko uz poruku: „U ovom ozračju koronavirusa neka se razbija strah koji se u javnosti nameće i neka se nadvije istinska ljubav za čovjeka, za život za ono što oplemenjuje čovjeka i vraća mu nadu.”

Uslijedilo je izvođenje Pergolessijeva djela koje je rijetko koga u crkvi ostavilo ravnodušnim te je zajednička ocjena kako je ovo uspio događaj održan uz poštivanje epidemioloških mjera te da je šteta što veći broj ljudi nije mogao biti prisutan.

Vrijedi istaknuti kako su izvedbu Stabat Matera iz Zenice u izravnom prijenosu prenosili su: BHRT, RTV Zenica i portal Nedjelja.ba.

D. K., KT