Skip to main content
Članovi Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije održali treće zasjedanje

Članovi Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije održali treće zasjedanje

 

U prostorijama Svećeničkog doma u Sarajevu članovi Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije u subotu, 2. listopada održali su treće zasjedanje na kojemu su raspravljali o dijelu Radnog dokumenta kojega je pripravilo religiozno-pedagoško povjerenstvo.

Susret je, kao i prethoda dva, započeo molitvom Srednjeg časa koju je predmolio fra Stipo Alandžak, voditelj spomenutog stručnog povjerenstva.

Kardinalov pozdrav

Nakon toga riječi pozdrava i dobrodošlice izrekao je vrhbosanski nadbiskup metropolita uzoriti Vinko kard. Puljić. U svom govoru zahvalio je svima koji su ozbiljno prihvatili svoju ulogu i sudjelovanje na Sinodi. Osvrćući se na temu zasjedanja, među ostalim, rekao je: „Ovdje bih htio naglasiti da je svaki kršćanin odgojitelj u vjeri. Ne toliko zbog onoga što govori, nego zbog onoga što živi. Primjeri više govore od svake izgovorene riječi. Svatko od nas zrači onim duhom što u sebi nosi i iz čega živi.“ Zatim je istaknuo kako je prva škola vjere obitelj te je ukazao na važnost očuvanja obiteljskih vrijednosti. Isto tako je ukazao na važnost priprave mladića i djevojaka prije sklapanja braka. Zaključno je poželio svima blagoslovljen i plodonosan rad.

Predsjedništvo na trećem zasjedanju činili su: nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, generalni tajnik Sinode vlč. Mario Bernadić te voditelj sinodskog povjerenstva za liturgijsko područje fra Danimir Pezer. Uz njih službu moderatora obavljali su članovi religiozno-pedagoške skupine čiji su materijali bili predmetom rasprave: fra Stipo Alandžak, prof. dr. Sandra Bjelan Guska te sIvanka Mihaljević.

Njima u radu pomagalo je tročlano Tajništvo sinode: gđica Josipa Prskalovlč. Ivan Rako i vlč. Dražen Kustura.

Važnost odgoja

Uvodno izlaganje imali su članovi religiozno-pedagoškog povjerenstva koji su predstavili dio Radnog dokumenta kojega su pripravili, točnije brojeve od 126 do 166. Taj dio dokumenta sastoji se, osim uvoda, od osam cjelina te su obrađene teme poput: Obitelji i odgoja djece u vjeriŽupna kateheza-sadašnje stanje i novi putoviŠkolski vjeronaukPriprava za brakPraćenje mladih obitelji i bračnih zajednicaPodrška i pomoć roditeljima koji imaju djecu s poteškoćama u razvojuOdgoj za skrb starih i nemoćnih osoba te Odgojno-obrazovna djelatnost Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini

Uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali članovi Skupštine te će njihove prijedloge razmatrati članovi religiozno-pedagoškog povjerenstva kada budu radili završni dokument. 

Vrijedi spomenuti kako je od 148 članova Skupštine sinode na trećem zasjedanju sudjelovalo njih 101.

Prema kalendaru odvijanja sinodskih zasjedanja iduća sjednica, četvrta po redu, predviđena je za subotu, 16. listopada s početkom u 9:00 sati budući da se u sljedeću subotu održava 16. hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište u Mariju Bistricu.

D. K.