Skip to main content
Misa posvete ulja u sarajevskoj prvostolnici

Misa posvete ulja u sarajevskoj prvostolnici

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova, na Veliku srijedu, 31. ožujka slavljena je misa posvete ulja, koju je u zajedništvu s 20-ak svećenika predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita, Vinko kard. Puljić.

U koncelebraciji s kardinalom – kada se ujedno u Vrhbosanskoj nadbiskupiji obilježava i Dan Papinskog misijskog djela Sv. Petra, bili su nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, generalni vikar nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, svećenici grada Sarajeva, i zbog trenutne epidemiološke situacije, uglavnom samo dekani kao predstavnici svojih dekanata ili njihovi delegati.

Ostali svećenici, dijecezanski i redovnički, bili su pozvani u to vrijeme u osobnoj molitvi obnoviti svećenička obećanja i tako očitovati duhovnu povezanost i zajedništvo sa svojim nadbiskupima.

Istinska smo Kristova Crkva
Na početku, u svojoj pozdravnoj riječi nadbiskup Puljić podsjetio je kako se slavlje posvete ulja i proslava svećeničkog zajedništva, umjesto na Veliki četvrtak, u Vrhbosanskoj nadbiskupiji slavi redovito na Veliku srijedu kako bi svećenici iz cijele nadbiskupije mogli sudjelovati u što većem broju, s tim da je ove godine nešto drugačija situacija zbog epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom. Kazao je kako okupljeni svećenici predstavljaju cijeli prezbiterij koji čini njih više od 200, te je pozvao da oni koji su nazočni budu glas i onih koji nisu tu.

Uz njih misi su nazočili vjernici laici, redovnice, bogoslovi i vojnici, a liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

MGM 6577 1

Poslije pročitanih svetopisamskih čitanja i naviještenog Evanđelja, nadbiskup vrhbosanski uputio je prigodnu homiliju. „Na današnji dan s posebnom radošću u zajedništvu s bratom u biskupstvu Tomom, slavim ovu euharistiju s vama, draga braćo svećenici – dijecezanski i redovnički. Nema većeg zajedništva od zajedništva uronjenog u Božju riječ i otajstvo krvi i tijela Kristova. U ovim trenutcima istinska smo Kristova Crkva - zahvaljujući milosti Božjeg poziva i sv. reda, pozvani smo hraniti druge Božjom riječju i snažiti ih Isusom živim pod prilikama kruha i vina (…) Ove godine ovu misu posvete ulja i obnove svećeničkih obećanja slavimo u specifičnim uvjetima aktualne pandemije (…) Mazanje uljem je stari čin koji je bio prisutan u i Starom zavjetu. U Novom zavjetu Crkva je na poseban način preuzela taj čin. Samo pomazanje sv. uljem povezano je s djelovanjem Duha Svetoga, koji je Isusa pomazao za Mesiju, pa ga častimo kao Pomazanika Gospodnjeg. Svaki kršćanin postaje pomazanik Božji sakramentom krštenja. To mazanje tumači naziv kršćanin“, kazao je kard. Vinko napomenuvši kako se to krsno pomazanje potvrđuje mazanjem sv. krizme na sakramentu potvrde, dodavši kako se tim sv. uljem mažu i ruke svećenika na ređenju, kao i glava biskupa, te crkve i oltari…  

Pomazanici Božji
Podsjetio je kako je danas dan i obnove svećeničkih obećanja. „Mi smo kao ministerijalno svećenstvo pomazanici Božji. Dali smo svoju riječ Gospodinu, danas to ponavljamo i želimo postati svjesni svog identiteta. Suočavamo se i s izazovima današnjice. Svjesni smo svojih nedostataka (…) Zato papa Franjo poručuje da su bitni stavovi svećenika nježnost, pomirenje i bratstvo. Uz svijest o vlastitim nedostatcima potrebno je da svatko od nas bude otvoren korekciji (…) Korektiv je Isus Krist – stojimo pred njim, s Njim računamo, jer On s nama računa (…) I danas ima frustriranih Bogu posvećenih osoba i po sv. zavjetima i po sv. redu, zato jer ne traže i ne vrše volju Božju. Te osobe uvijek iznova strahuju da će se potrošiti ako se daruju Bogu i bližnjima, pa uporno nameću svoju volju (…) Kristov put je put svakog kršćanina, a na osobit način svake Bogu posvećene osobe. To je plod ljubavi, put stalnog darivanja sebe. Zato draga braćo svećenici, vaše su ruke pomazane sv. uljem da biste njima hranili druge Božanskom hranom. Neka te ruke pomazane sv. uljem uvijek budu otvorene za darivanje drugima“, poručio je među ostalim kardinal piše Nedjelja.ba.

MGM 6720

Zatim je uslijedio obred obnove svećeničkih obećanja koja su svećenici prihvatili na svećeničkom ređenju. U nastavku, prije molitve Očenaša blagoslovljeno je ulje za bolesničko pomazanje.
Poslije popričesne molitve vrhbosanski nadbiskup pristupio je posveti ulja sv. krizme, koje se koristi kod krštenja, potvrde, kod ređenja prezbitera i biskupa te kod posvete crkve i oltara.

Euharistijsko slavlje nadbiskup Vinko završio je pozdravom Gospi i Božjim blagoslovom, a druženje prezibera nastavljeno je u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije.

J.P., KT