Skip to main content
Poznat nadnevak završetka Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije

Poznat nadnevak završetka Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije

Na kraju svečanog misnog slavlja na Petrovo, 29. lipnja na kojemu je za svećenike zaređeno 11 dosadašnjih đakona vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić pročitao je Proglas o održavanju sinodskih zasjedanja Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije. Njime je objavljeno kako će euharistijsko slavlje otvorenja Sinode biti u subotu, 11. rujna u 9:00, a da će Sinoda, nakon pet zasjedanja, biti zaključena sv. misom na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2021. godine u 10:30.

Proglas donosimo u cijelosti:

Preuzvišeni Apostolski nuncije u BiH,

dragi subrate u biskupstvu,

dragi oče provincijale,

draga subraćo u prezbiteratu,

dragi redovnici i redovnice,

draga braćo i sestre u Kristu!

Na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, prije točno devet godina, s ovog istog mjesta najavio sam održavanje Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije pod geslom: »Sve obnoviti u Kristu« [usp. Ef 1,10]. Smatrao sam potrebnim da ova mjesna Crkva vrhbosanska treba dati svoj doprinos općem pozivu Rimskih Prvosvećenika na novu evangelizaciju u sveopćoj Crkvi. Nadasve, želio sam da čitava nadbiskupijska zajednica bolje upozna stvarnost u kojoj živi i djeluje i izazove s kojima se suočava kako bi mogla obnoviti svoj misionarski žar, radosnije naviještati Evanđelje i odvažnije svjedočiti svoju vjeru i životnu nadu.

S tim ciljem, slijedeći odredbe Zakonika kanonskog prava i drugih crkvenih dokumenata, osnovao sam Pripremno povjerenstvo za održavanje sinode sastavljeno od svećenika i vjernika laika. Povjerenstvo je imalo trostruku zadaću: izraditi Statut sinode; odrediti tematska područja za raspravu na sjednicama Povjerenstva i drugih nadbiskupijskih tijela, kao i na susretima u pojedinim dekanatima Nadbiskupije; izraditi Radni dokument za sinodska zasjedanja i odlučivanja. K tome, izradilo je Pravilnik Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije koji pobliže određuje ono što se odnosi na sinodska tijela i odvijanje sinodskih zasjedanja. Povjerenstvo je uspješno završilo povjerenu zadaću, a svoju 40. redovitu sjednicu, ujedno i posljednju, održalo je 8. lipnja 2021.

Koristim prigodu zahvaliti svim članovima Povjerenstva na svesrdnoj suradnji, na ustrajnom radu, na podršci i doprinosu sinodskom putu ove mjesne Crkve. Posebno zahvaljujem vlč. Mariju Bernadiću, generalnom tajniku Sinode, koji je predano, znalački i s velikom ljubavlju obavljao najveći dio zadaća Povjerenstva!

S dubokim pouzdanjem u Boga, začetnika svakoga dobra, najavljujem početak sinodskih zasjedanja Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Svečano euharistijsko slavlje otvorenja Sinode bit će u ovoj istoj katedrali u subotu, 11. rujna 2021., s početkom u 9:00, a potom slijedi svečano otvorenje sinodskih zasjedanja u dvorani Svećeničkoga doma Vrhbosanske nadbiskupije.

Kalendar Sinode predviđa ukupno 5 sinodskih zasjedanja u dvorani Svećeničkoga doma, i to:

  • Prvo zasjedanje: subota, 18. rujna 2021., s početkom u 9:00;
  • Drugo zasjedanje: subota, 25. rujna 2021., s početkom u 9:00;
  • Treće zasjedanje: subota, 2. listopada 2021., s početkom u 9:00;
  • Četvrto zasjedanje: subota, 16. listopada 2021., s početkom u 9:00;
  • Peto zasjedanje: subota, 30. listopada 2021., s početkom u 9:00.

Svečanim euharistijskim slavljem u sarajevskoj prvostolnici na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2021. u 10:30 bit će zaključena Sinoda.

U narednim ću danima, prema Statutu i Pravilniku Sinode, imenovati dekretom sve članove Sinode i svih sinodskih tijela.

Pozivam svećenike, redovnike i redovnice, samostanske i župne zajednice, obitelji, ali i svakoga pojedinog vjernika i vjernicu, da nastave još usrdnije moliti Molitvu za Sinodu, te da nakane vezane uz održavanje Sinode uključe u svoje svakodnevne molitve.

Sinodu želimo živjeti kao novi zamah Duha Svetoga, kao prigodu za zajedničko traženje odgovora na izazove s kojima se suočava Vrhbosanska nadbiskupija i kao potrebu traženja novih načina naviještanja i svjedočenja Radosne vijesti spasenja.

Naša nastojanja i molitve ponizno stavljamo pred Presveto Srce Isusovo, kojemu je posvećena naša Nadbiskupija, i pod zagovor Blažene Djevice Marije i Sv. Josipa, naših nebeskih suzaštitnika.

Neka se u nama i po nama očituje naša privrženost Bogu i naše crkveno zajedništvo.

Na sve zazivam obilje Božjeg blagoslova!

Vinko kard. Puljić

nadbiskup metropolit vrhbosanski