Skip to main content
Renovirana zapadna strana zgrade VBS-a

Renovirana zapadna strana zgrade VBS-a

Dovršen je projekt vrijedan 200 000 maraka, za koji je većim dijelom sredstva osigurao Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Uz renoviranje zapadne fasade, u tijeku su i radovi na temeljitom preuređenju unutrašnjosti prvoga kata zapadnoga krila.

Radovi na renoviranju zgrade sarajevskog Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, započeti početkom ožujku završeni su po planu. Početkom ovoga tjedna skinute su skele s zapadnog krila i trenutačno je u tijeku samo još završno „šminkanje“. Izvođač radova bila je „Neimari“ d.o.o, građevinska tvrtka koja posjeduje certifikat za renoviranje nacionalni spomenika kulture. 

Riječ je o projektu vrijednom 200 000 maraka. Najvećim dijelom, 300 000 kuna, sredstva je osigurao Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. A kako nam je kazao rektor sarajevskog Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, preč. dr. Zdenko Spajić u značajnoj mjeri su doprinijeli i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica s 50 000 KM, Općina Stari Grad s 42 000 KM (uplaćena prva rata od 10 000 KM), Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Županije Sarajevo s 12 000 KM i Grad Sarajevo s 4 000 KM, piše portal Nedjelja.ba.

Uz dovršetak ovoga projekta, u tijeku su i radovi na temeljitom preuređenju unutrašnjosti prvoga kata zapadnog krila u kojem će biti smješteni bogoslovi. Prema predviđenoj dinamici radova ovaj projekt bi trebao biti dovršen do povratka bogoslova na početku nove akademske godine.

Treba, međutim, podsjetiti kako su ovi nužni radovi odgađani zbog „slučaja Buljovčić“, zbirke umjetnina Ilije Buljovčića koja se u Stadlerovoj 5, posredstvom HKD Napredak, nalazi još od 1994. Ta iznimno vrijedna zbirka, u kojoj je navodno jedno Picassovo te jedno Rembrandtovo djelo, prvotno je smještena u podrumske prostorije, da bi kasnije bila premještena na drugi kat u prostor od 60 četvornih metara.

Poteškoću je predstavljalo to što se dva prozora na zapadnoj strani, slijedom sudskoga naputka, ne smiju dirati. No, čim su u drugoj polovici prošle godine osigurana donatorska sredstva za ovaj projekt, preč. dr. Spajić obratio se Općinskom sudu u Sarajevu informirajući ga o aktualnoj situaciji. Apostrofirajući prije svega kako je renoviranje blokirano zbog toga što je onemogućen pristup prostoriji, sudski zapečaćenoj 19. studenoga 2009., u kojoj se nalazi ostavština Buljovčić.

Još početkom ove godine rektor preč. Spajić je za Nedjelju.ba kazao kako Bogoslovija više nije mogli biti kolateralna šteta u „slučaju Buljovčić“ – i zbog obveza prema donatorima a i zbog činjenice da zgrada, proglašena nacionalnim spomenikom kulture, propada. I radovi su počeli 2. ožujka te, evo, završeni kako je planirano.

J.Vr.,KT