Skip to main content
Izaslanstvo Vrhbosanske nadbiskupije u posjetu Kirche in Not

Izaslanstvo Vrhbosanske nadbiskupije u posjetu Kirche in Not

Izaslanstvo Vrhbosanske nadbiskupije predvođeno nadbiskupom metropolitom mons. Tomom Vukšićem boravilo je od 9. do 11. studenoga u gradu Königsteinu, u blizini Frankfurta, u radnom posjetu Katoličkoj humanitarnoj organizaciji Kirche in Not.

Uz nadbiskupa bili su: generalni vikar mons. Slađan Ćosić, ekonom preč. Vladimir Pranjić i ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II. vlč. Šimo Maršić.

U večernjim satima 9. studenoga, sudjelovali su prijateljskom susretu i večeri s Magdom Kaczmarek, voditeljicom Odjela za pomoć Istočnoj Europi, i Marcom Mencagliom, voditeljem pomoći za Europu, što je ujedno bila prigoda za osobno upoznavanje s odgovornima za međusobnu suradnju.

kirche in not 1

Službeni dio susreta započeo je 10. studenoga koncelebriranim misnim slavljem koje je predslavio mons. Vukšić. U prigodnoj propovijedi, po uzoru na Sv. Leona Velikog, čiji se spomendan tog dana slavio, pozvao je na očuvanje čiste vjere unutar Katoličke Crkve. Posluživši se slikom Šimuna Cirenca koji je Isusu pomogao nositi križ, kazao je da Kirche in Not sa svojim djelatnicima pomaže nositi križ Vrhbosanskoj nadbiskupiji i tako olakšati njezino poslanje. Na tome i na svemu što čine za Crkvu vrhbosansku, koju predvodi, izrazio im je duboku zahvalnost koja jednako vrijedi za sve dobročinitelje Kirche in Nota.

Nakon svete mise, uslijedio je susret s Magdom Kaczmarek i Vedranom Perković, administrativnom asistenticom Odjela za pomoć Istočnoj Europi. Razgovaralo se o dosadašnjoj suradnji koja uspješno traje gotovo tri desetljeća i o nastavku iste u raznim područjima, kako u onima koja su prioritet pomoći koju pruža Kirche in Not, tako i u onima koja su prioritet pastoralnog i evangelizacijsko-misionarskog djelovanja svih ustanova na području nadbiskupije. Naglašen je stav da svi projekti, uz obvezno odobrenje nadbiskupa, ubuduće imaju pozitivno mišljenje i preporuku drugih nadležnih nadbiskupijskih tijela, što će olakšati donošenje odluke o pomoći i, s druge strane, pospješiti cjelokupnu komunikaciju o projektima, bilo u njihovoj početnoj fazi, bilo po uspješnom završetku. Na kraju je izražena nada da će budući susreti još više doprinijeti zajedničkom traženju odgovora na izazove s kojima se Crkva susreće na opće-crkvenoj i mjesnoj razini.

kirche in not 2

U poslijepodnevnim satima izaslanstvo se susrelo s p. Martinom Bártom, duhovnim asistentom ove katoličke organizacije. Razgovaralo se o prilikama u kojim žive današnji vjernici te izazovima s kojima se susreću kako u Njemačkoj tako i u Bosni i Hercegovini. Uslijedio je sastanak s Julianom Löfflerom, voditeljem Odjela za stipendije. Upravo zahvaljujući ovom odjelu brojni svećenici Vrhbosanske nadbiskupije imali su stipendije tijekom svog poslijediplomskog studija.

kirche in not 6

Posljednjeg dana boravka u Frankfurtu, 11. studenoga nadb. Vukšić je slavio svetu misu na hrvatskom jeziku nakon koje su se članovi izaslanstva oprostili sa svojim domaćinima te se vratili u Sarajevo.

Inače, Kirche in not, u prijevodu Crkva u nevolji, međunarodna je dobrotvorna crkvena organizacija papinskog prava sa sjedištem u Njemačkoj. Pomaže kršćane u više od 140 zemalja svijeta financirajući različite projekte te dijeleći stipendije.

D. K., KT