Skip to main content
Poruka kard. Puljića na početku nove školske i vjeronaučne godine

Poruka kard. Puljića na početku nove školske i vjeronaučne godine

Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine vrhbosanski nadbiskup metropolita uzoriti Vinko kard. Puljić uputio je svoju tradicionalnu poruku koju donosimo u cijelosti:

Pred nama je još jedna nova školska i vjeronaučna godina. Započinje župski i školski vjeronauk koji se međusobno nadopunjuju pomažući djeci i mladima u spoznaji i sazrijevanju vjere. Ovom porukom želim potaknuti i ohrabriti vjeroučitelje/ice, katehete i katehistice, roditelje, župnike i sve druge pastoralne djelatnike da s novim žarom prihvate i izvršavaju poslanje koje im Crkva povjerava. Djecu i mlade pozivam da budu otvoreni i iskreni suradnici kako bi rasli u spoznaji i življenju svoje vjere.

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine proglasila je prošlu godinu, počevši od spomendana crkvenog naučitelja Sv. Jeronima, Godinom Božje riječi želeći naglasiti da je Isus Krist središte našeg rada i u školi i u župi i u obitelji. Tom su se prigodom biskupi upitali: "Koji je put do susreta s Isusom Kristom? Riječ Božja sadržana u Svetom Pismu najsigurniji je put upoznavanja Sina Božjega jer je On 'Riječ tijelom postala? (Usp. Iv 1,14). 'Nepoznavanje Pisama jest nepoznavanje Krista' (Sveti Jeronim). Stoga vas ovom porukom na poseban način potičem da u našem kršćanskom odgoju izgradimo odnos s Riječju Božjom."

Nakon završetka Godine riječi Božje trebalo bi otkrivati njene plodove - koliko smo prihvatili Riječ Božju i u kojoj mjeri ona oblikuje naše živote. Zato ponovo pozivam roditelje da svojoj djeci i mladima budu primjer usvajanja Riječi Božje i primjer življenja evanđeoskih vrednota. Tako će najbolje odgajati svoju djecu u Isusovom duhu. Isto tako, pozivam i vjeroučitelje, svećenike i pastoralne djelatnike da zrače ljubavlju prema Riječi Božjoj kako bi s ljubavlju prenijeli, ne samo spoznaju, nego i ljubav prema Isus Kristu kroz riječ Božju.

Ove godine završavamo pripravu za Prvu sinodu Vrhbosanske nadbiskupije koju slavimo pod geslom Sve obnoviti u Kristu Isusu (usp. Ef. 1,10). Etimološki, riječ sinoda znači zajednički hod. Svi smo mi Crkva koja u hodu uči hodeći za Gospodinom. Pođimo u još jednu školsku i vjeronaučnu godinu zajedno i ohrabreni Riječju i spoznajom da se na tom putu možemo osloniti jedni na druge i Onoga koji nas nikada nije iznevjerio.

Proživljavamo vremena koja su puna raznih opterećenja koja su nam izazov da svoju vjeru učvrstimo, svjedočimo i naviještamo. Ovo su vremena koja prepoznaju jedino svjedoke koji uspijevaju živjeti zdravu uravnoteženost između nutarnjeg uvjerenja i znanja. U tom se duhu školski i župski vjeronauk dopunjuju jer izgrađuju i znanje i uvjerenje. Svoju vjeru treba poznavati, ali je još važnije svoju vjeru prakticirati i životom svjedočiti.

Na početku nove školske i vjeronaučne godine upućujem iskrenu zahvalu onim roditeljima koji su savjesni i odgovorni u odgoju svoje djece u vjeri. Neka ih Duh Božji prosvjetljuje i jača u njihovom roditeljskom poslanju. Zahvaljujem svim župnicima i pastoralnim djelatnicima koji su zauzeti na području kateheze i vjeronauka i potičem ih da to čine vjerodostojno i s ljubavlju. Zahvaljujem i svoj djeci i mladima koji su spremni surađivati i učiti najvažniju lekciju u životu: „Ljubi Gospodina Boga svojega iz sveg srca svojega i sve duše svoje i iz sveg uma svoga, i iz sve snage svoje. Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga“ (Mk 12, 30-31). Tko u životu nije naučio ljubiti taj ne zna ni živjeti.

Od Blažene Djevice Marije učimo kako se Božja riječ sluša, prihvaća i vrši. Neka nas u tom pomogne svojim zagovorom. Sve vas stavljam pod zaštitu Gospinu, zazivajući obilje Božjeg blagoslova te vas srdačno pozdravljam!

                                               Vinko kardinal Puljić, metropolit i nadbiskup vrhbosanski