Skip to main content
Svećeničko ređenje u sarajevskoj katedrali

Svećeničko ređenje u sarajevskoj katedrali

U srijedu, 29. lipnja, na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić za svećenike je zaredio devetoricu đakona.

Budući da je istoga dana nadbiskup vrhbosanski mons. Tomo Vukšić bio u Rimu gdje je primio palij iz ruku pape Franje na svečanom misnom slavlju u sarajevskoj prvostolnici koncelebrirali su: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić te više od 80 svećenika među kojima su bili i poglavari te profesori Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS), Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) i Franjevačke teologije (FT), javlja Nedjelja.ba.

Pozdrav iz Rima

Pozdravivši nazočne kard. Vinko je istaknuo kako je "danas godišnjica ređenja mnogim svećenicima". "Čestitam im svima. Ako su ustrajali, dan je zahvale, a ako su posrnuli prilika je da obnove svoju ljubav", rekao je nadbiskup Vinko te čestitao svima imendan. Potom je prenio pozdrave i iskrene čestitke  koje je poslao mons. Tomo iz Rima. Kard. Vinko je, obraćajući se ređenicima, posvijestio da su 32. generacija bogoslova koje zaređuje za svećenike. "Prije vas sam zaredio 269 svećenika, izuzevši one koji su zaljubljeni u ovaj svijet napustili prezbiterat. Od toga je bilo 152 redovnika, najviše franjevaca te 117 dijecezanskih svećenika", kazao je kardinal te posebice pozdravio roditelje ređenika, a posebice one koji su došli čak iz Brazila.  

red 3 1

Poslije čitanja i naviještena evanđelja rektor VBS-a preč. Zdenko Spajić predstavio je kandidate za Vrhbosansku nadbiskupiju, kandidate za Nadbiskupsko misijsko međunarodno sjemenište Redemptoris Mater vlč. Michele Capasso, a za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu meštar bogoslova na FT-u fra Danijel Nikolić. Nakon njihova odziva i uz jamstvo poglavara, župnih zajednica iz kojih dolaze te mišljenja odgovornih o njihovoj prikladnosti za primanje svetoga reda, nadbiskup ih je izabrao za red prezbitera.

Sačuvati vjernički osjećaj prema euharistiji

Uslijedila je kardinalova propovijed u kojoj je najprije napomenuo kako "živimo u vremenu kada Katolička Crkva smeta u javnom, političkom i gospodarskom životu" te zato postoji "mnogo napada i progona". Obraćajući se ređenicima naglasio im je kako će u takvom vremenu "biti izvrgnuti i podvalama i ucjenama, a pogotovo kada otkriju vaše slabosti onda će ih koristiti da blate Crkvu".

"Zato vas danas posebice želim ohrabriti. Nakon toliko godina praćenja svećenika prvo što vam želim reći je, a to se odnosi i na svu dragu braću svećenike, danas i vi poput Petra ispovijedate svoju vjeru u Isusa. Tu leži vaša snaga i vaš izvor ustrajnosti. Isus Krist je na više načina ostao među nama, najprije u euharistiji. On je tu živ. Ne govorim to zato da vas prepadnem nego upozorim. Sačuvajte vjernički osjećaj prema euharistiji! Sačuvajte osjećaj prema svetome pa ćete se i posvećivati", potaknuo je te napomenuo kako sama riječ svećenik dolazi od riječi sveto.

red 22

"Koliko god budete imali poteškoća u životu, ako budete istinski imali vjernički stav prema euharistiji i Isusu pristunom u njoj imat ćete izvor života. Onog trenutka kada otupi vaša vjera, oguglate prema svetome, vi ćete početi propadati. Nije problem što ćete vi propasti, nego najgore je što svećenik kao pastir vodi stado", napomenuo je nadbiskup u miru potičući ih da čuvaju svoj odnos prema Isusu.

"Taj isti Isus je prisutan u riječi Božjoj. Vi ćete čitati i naviještati, treba i blagovati te od te riječi živjeti. Zato vas hrabrim, ne dajte se zavesti od javnog mnijenja i učmalosti života. Nemojte prema Svetom pismu pristupati kao prema običnom tekstu! To je Riječ Božja. Živite od nje. Isti odnos imajte prema Kristu koji je Sin Božji", kazao je kard. Vinko te posebno podcrtao potrebu da se "prilikom svakog buđenja ujutro sjetiš kako si Kristov svećenik".

"On ima u nas povjerenja, On s nama računa, On nam je dao vlast da kruh i vino pretvaramo u tijelo i krv njegovo te nam je dao vlast za odrešivanje grijeha", naglasio je te kao zareditelj izrazio nadu da bi htio imati utjehu "kako nije ovo izrekao u prazno, nego u vaša mladenačka srca".

red 18 1

Nadalje je progovorio o krizi autoriteta te kako svi znaju što Papa, biskup i svećenik trebaju raditi, ali se ne bave svojim poslom. Na tragu toga istaknuo je kako se autoritet dobiva ne dekretom nego poslanjem i vjerodostojnošću. "Vi ćete steći autoritet svojim vjerodostojnim življenjem, govorom i svjedočenjem", dodao je nadbiskup Vinko navodeći potom neke negativne primjere koje je vidio i čuo na terenu. Na tragu toga potaknuo je braću misnike da ne izgube svoj identitet. "Dragi ređenici želim da vas Duh Sveti, koji vas danas 'opečaćuje', svaki dan posvećuje kako biste bili hrabri suočiti se sa svim izazovima današnjice (...) Nema sreće ako čovjek nema smisla života. Krist je onaj koji osmišljava svojim uskrsnućem život i patnju svih nas. Zato svjedočite tog Uskrslog Krista. To je bila glavna zadaća apostola, to je i glavna zadaća nas danas", rekao je te posebice iskazao potrebu da se ne uklope u sekulariziran svijet. "Ne smijemo postati jednaki tom svijetu nego ga voditi", naglasio je te potom progovorio o kušnjama kojih će uvijek biti. Posvijestio je kako one hrabre i jačaju vjeru, posebice ljude koji slijede Isusa. Pred kraj homilije rekao je kako je potrebno moliti Gospodara Žetve da pošalje nove radnike. "Isus treba radnike, ne broj. Treba srca koja ljube", kazao je i posvijestio da želi "u nama u nama probuditi tu svijest kako bismo Isusu mogli da ga ljubimo".

Novi svećenici

Uslijedio je obred ređenja, a potom su novozaređeni svećenici prvi put koncelebrirali s nadbiskupom i subraćom svećenicima.

Za Vrhbosansku nadbiskupiju zaređeni su: vlč. Josip Markovićvlč. Josip Papak; Nadbiskupsko misijsko međunarodno sjemenište Redemptoris Mater vlč. Dino Mustafi i vlč. Paulo H. Coelho; a za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu: fra Ivan Stanićfra Marko Cvitkovićfra Mijo Ljubosfra Mislav Jozić i fra Zvonimir Batista.

red 13 1

Na kraju su mladomisnici podijelili svoj mladomisnički blagoslov nazočnima, a kardinal im je dao dozvole Ordinarijata za ispovijedanje koje važe godinu dana do jurisdikcijskih ispita i svjedočanstvo kao podsjetnik na ređenje te je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Na euharistiji je bilo nazočno mnoštvo bogoslova, redovnica, kao i rodbina te župnici i vjernici župa iz kojih dolaze ređenici. Svojom je pjesmom svečani događaj uljepšao združeni zbor bogoslova  VBS-a i FT-a Fra Nenad Dujić.

Misu je izravno prenosio Radio Marija BiH.

Ž.I., KT