Skip to main content
Za đakone zaređeni Dino Mustafi i Paulo H. dos Santos Coelho

Za đakone zaređeni Dino Mustafi i Paulo H. dos Santos Coelho

U četvrtak, 28. listopada u sarajevskoj katedrali Srca Isusova upriličeno je đakonsko ređenje Paula H. dos Santosa Coelha i Dine Mustafija, vrhbosanskih bogoslova Nadbiskupskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“, piše Nedjelja.ba.

Svečano misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji sa savjetnikom u Apostolskoj nuncijaturi u BiH mons. Amauryem Medinom Blanco, rektorom sjemeništa Redemptoris Mater don Micheleom Capassom i još 30-ak svećenika, među kojima je bio veliki broj neokatekumena.

foto 13

Prije početka mise, okupljenima se obratio don Michele, uputivši pozdrave predsjedatelju mise, svećenicima, kao i nazočnim katehistima Neokatekumenskog puta, te vjerujućem puku - kako domaćem tako i onima iz raznih dijelova sijeta koji pripadaju Neokatekumenskom putu, pozvavši sve na molitvu za današnje ređenike.

Na početku misnog slavlja nadbiskup Vukšić također je uputio pozdrave, te povjerio milosrđu Božjem Paola i Dinu po zagovoru Sv. Šimuna i Jude Tadeja, čiji spomendan Crkva slavi na ovaj nadnevak.

Časna i odgovorna služba
Nakon što su kandidati predstavljeni i izabrani za red đakonata i prezbiterata, a kršćanski puk izrazio zahvalnost Bogu za taj čin, mons. Tomo je uputio prigodnu homiliju, izraživši najprije radost zbog đakonskog ređenja Dine i Paula, jednoga iz Zadra, a drugoga iz Brazila. „Oni su, s Božjim blagoslovom, izabrali da u Crkvi Kristovoj, kao članovi Sarajevske nadbiskupije na Neokatekumenskom putu, služe oltaru Gospodnjem i narodu Božjemu ondje kamo ih pošalje Crkva. Đakonat je prvi stupanj sakramenta svetoga reda a njegovo prvo podjeljivanje, prema izvještaju Djela apostolskih i u skladu s uobičajenim tumačenjem tog odlomka iz Svetoga pisma, obavili su apostoli u Jeruzalemu (…) Kao što je bilo na početku Crkve u Jeruzalemu, ovaj svečani čin vršio se na isti način kroza svu povijest Crkve: polaganjem ruku apostolskoga nasljednika i izgovaranjem molitve koju Crkva predviđa. Tako će i danas ovoj dvojici naše braće biti povjerena vrlo časna i odgovorna služba u stupnju đakonata, na koji će biti uzdignuti, i što se može razumjeti samo očima vjere“, posvijestio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor.

foto 01

„Dragi đakoni, radujemo se s vama! I neka vas Isus Krist stalno obasiplje svojim blagoslovom, nadahnjuje svojim primjerom i prati svojom pomoći u služenju oltaru, naviještanju evanđelju i vršenju djela konkretne kršćanske ljubavi prema braći i sestrama (…) Svojim ređenjem vi ulazite u svetište Gospodinovo. Taj vaš čin pozdravljamo riječima Sv. Pavla: 'Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista!' I zajedno s tim velikim apostolom naroda zahvaljujemo 'Bogu svojemu svagda za vas zbog milosti Božje koja vam je dana u Kristu Isusu: u njemu se obogatiste u svemu – u svakoj riječi i svakom spoznanju' (1 Kor 1,3-5). Ovo je zato također dan Gospodina našega Isusa Krista, koji neka vas učini do kraja vjernima i postojanima“, obodrio je đakone mons. Vukšić.

Spremno prihvaćanje
Nakon propovjedi kandidati za ređenje izrazili su spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, obdržavati bogoslužje časova te poštovanje i poslušnost dijecezanskom biskupu i zakonitom poglavaru. Nadbiskup Vukšić polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima za svećeništvo podijelio je sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni, uz pomoć dvojice svećenika, obukli službenu liturgijsku odjeću te na kraju obreda primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku, i s njim izmijenili cjelov mira, a zatim pristupili služenju kod oltara.

foto 02

Današnjim ređenjem prihvatili su, kako im je to povjerila mjerodavna vlast, zadaće đakona: svečano podjeljivati krštenje, čuvati i dijeliti euharistiju, u ime Crkve prisustvovati ženidbi i blagoslivljati, nositi popudbinu umirućima, čitati vjernicima Sveto pismo, poučavati i poticati narod, predsjedati vjerničkom bogoslužju i molitvi, dijeliti sakramentale, predsjedati obredu sprovoda i pokopa.

Tijekom mise pjevanje su, uz potporu okupljenih vjernika u sarajevskoj katedrali, animirali članovi neokatekumenske zajednice, a na kraju je riječi zahvale za molitve i svaki drugi oblik pomoći roditeljima, zajednicama iz koje su potekli ređenici i Bogu, na hrvatskom i portugalskom jeziku, izrekao nadbiskup Vukšić.

Na kraju je upriličeno zajedničko fotografiranje.

Dodajmo kako na ovaj nadnevak Nadbiskupsko misijsko međunarodno sjemenište Redemptoris Mater sa sjedištem u Vogošći slavi 10. obljetnicu osnivanja. Vogošćansko sjemenište osnovano je kao jedno od 85 sjemeništa u svijetu na Neokatekumenskom putu koji izražava spremnost da bude suradnička snaga biskupima i svećenicima, te nikako nešto odvojeno od župnoga pastorala i biskupije.
Neokatekumeni ili Neokatekumenski put jedan je od novih crkvenih pokreta koji je osnovao Španjolac Kiko Argüelo te Carmen Hernández 1964. u Madridu. Najprije su stigli u Hrvatsku 1977. i to u Split. Može se reći da je splitski nadbiskup Franić bio vrata ovog pokreta za Crkvu u Hrvata. Godine 1990. Neokatekumenski put je priznao Sv. Ivan Pavao II. kao itinerarij katoličke formacije valjane za društvo i za današnja vremena. U Vrhbosanskoj nadbiskupiji pokret je počeo s održavanjem kateheza 1997. u Sarajevu i 1999. u Žepču.

foto 19

Za nove đakone zaređeni su:

Vlč. Paulo H. dos Santos Coelho sin je Josea Manuela Coelha i Marlene Ameline dos Santos Coelho.Rođen je 1. lipnja 1993. u Santo Andrei u Brazilu, kao prvo od dvoje djece. Neokatekumenski put upoznao je 2008. u Sao Paolu, gdje je sazrijevao njegov svećenički poziv. U listopadu 2011. ušao je u sjemenište Redemptoris Mater u Vogošći. Filozofsko-teološki studij završio je na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, diplomiravši 2018. Među kandidate za đakonat i prezbiterat primljen je 2016. U službu čitača i akolite postavljen je 2017. Proveo je tri godine u pastoralnoj praksi i itineraciji u Svetoj zemlji i u Južnom Jordanu.

Vlč. Dino Mustafi sin je Mirsada i Jagode rođ. Galac. Rođen je 2. studenog 1989. u Zadru, kao prvo od troje djece. Neokatekumenski put upoznao je 2010. u Splitu, te je ondje sazrijevao njegov svećenički poziv. U rujnu 2013. pristupio je sjemeništu Redemptoris Mater u Vogošći. Filozofsko-teološki studij završio je na KBF-u u Sarajevu, gdje je diplomirao 2019. Primljen je među kandidate za đakonat i prezbiterat 2017. U službu čitača i akolite postavljen je 2018. Proveo je tri godine u pastoralnoj praksi i itineraciji u Španjolskoj i u Srbiji.

J.P., KT