Skip to main content
Održano završno zasjedanje Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije

Održano završno zasjedanje Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije

U dvorani Svećeničkog doma u Sarajevu u subotu, 30. listopada članovi Skupštine Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije održali su svoje peto, ujedno i posljednje, zasjedanje na kojem su raspravljali o dijelu Radnog dokumenta kojega je pripremila medijska stručna skupina.

Susret, na kojem je sudjelovalo 77 članova od 148 imenovanih, kao i dosadašnja četiri započeo je molitvom Srednjeg časa koju je predmolio mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK-a BiH.

Slušati i poštovati mišljenja

Riječi pozdrava i dobrodošlice u svojstvu predsjednika Sinode izrekao je vrhbosanski nadbiskup uzoriti Vinko kard. Puljić koji je i predsjedao zasjedanjem. U svom govoru najprije je kazao kako je Bog stvarajući čovjeka iz ljubavi uspostavio komunikaciju s njim te da je stvarajući praroditelje njih uputio jedno na drugo. „Kroz povijest spasenja Bog je slao proroke koji su čovjeku prenosili poruku Božju te je poslao i svoga Sina – Riječ koja je tijelom postala i nastanila se među nama“, napomenuo je kardinal Puljić te je podsjetio kako sva sredstva komunikacije trebaju i mogu služiti u poslanju Crkve. Istaknuo je kako se komunicirati uči što u sebi podrazumijeva slušati i poštovati mišljenja.

Sinoda5 3

Lokalna Crkva i mediji

Predsjedništvo na četvrtom zasjedanju činili su: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, generalni tajnik Sinode vlč. Mario Bernadić te voditelj sinodskog povjerenstva za religiozno-pedagoško područje fra Stipo Alandžak. Uz njih službu moderatora obavljali su članovi medijske stručne skupine čiji su materijali bili predmetom rasprave: vlč. Josip Vajdnergosp. Brane Vrbić te mons. Ivo Tomašević. 

Vlč. Vajdner predstavio je dio Radnog dokumenta kojega je priredila skupina kojoj je on bio na čelu to jest brojeve od 167 do 181. Najprije je istaknuo neke od najvažnijih dokumenata koje su Pape izdali s obzirom na medijsku tematiku te one koje su izišli u izdanju BK-a BiH. Zatim je upoznao članove Skupštine koliko se Sinoda u pripremnom razdoblju bavila medijima te je iznio podatke kako na području Vrhbosanske nadbiskupije izlazi: jedan tjednik, jedan mjesečnik, više periodičnih izdanja koji su vezani uz pojedinu instituciju. Također je napomenuo kako Crkva ima i jednu radio postaju. U nastavku je progovorio o prisutnosti Crkve na internetu i društvenim mrežama te pri tome ustvrdio kako je to područje na kojemu se treba dodatno poraditi i iskoristiti mogućnosti koje se pružaju. Predložio je nekoliko konkretnih ideja koje bi trebale doprinijeti boljoj kvaliteti i većoj zastupljenosti Crkve u medijima.

Sinoda5 14

Uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali članovi Skupštine te će njihove intervente razmatrati članovi medijskog povjerenstva kada budu radili na izradi završnog dokumenta. 

Bila je to ujedno i posljednja sjednica Skupštine Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije te će svaka od pet stručnih skupina zajednički izraditi dokument o kojemu će se članovi očitovati u subotu, 20. studenoga 2021. 

Predviđeno je da Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije svečano bude zaključena sv. misom u sarajevskoj katedrali na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2021.

D. K.