Skip to main content
Kardinalu predan "Završni dokument" Prve sinode VN-a

Kardinalu predan "Završni dokument" Prve sinode VN-a

U prostorijama Svećeničkoga doma, na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM-a, 8. prosinca, u jutarnjim satima članovi Skupštine Prve sinode VN-a predali su "Završni dokument" vrhbosanskom nadbiskupu Vinku kard. Puljiću.

Završni susret sinodalnog hoda Vrhbosanske nadbiskupije započeo je Molitvom za sinodu koju je predmolio generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić. Pozdravivši nazočne, među kojima, kard. Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora mons. Tomu Vukšića, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozu Marinčića predao je riječ generalnom tajniku Sinode dr. vlč. Mariu Bernadiću koji je iznio kratki presjek djelovanja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Završetak procesa dugog devet godina

"Prije tri mjeseca, točnije 11. rujna tekuće godine okupili smo se u istoj ovoj dvorani s nakanom svečanog otvaranja rada Sinodalne skupštine, a koja po sebi predstavlja vrhunac i finale rada svake Biskupijske sinode, pa tako i ove naše vrhbosanske. Tom prigodom smo se prisjetili i svih onih pripremnih aktivnosti koje su otpočele još na Petrovo 2012.", rekao je tajnik koji je naglasio da se posebice osvrće na posljednji dio koji je uslijedio nakon svečanog otvaranja. Podsjetio je kako je uslijedilo ukupno šest skupštinskih radnih zasjedanja (18. rujna, 25. rujna, 2. listopada, 16. listopada i 30. listopada) od kojih se pet odnosilo na raspravu nad predloženim Radnim dokumentom Sinode, dok se šesto, posljednje zasjedanje, ticalo službenog izglasavanja (20. studenoga).

Sinoda zavrsna3

"Glede raspravnog dijela, na svakom susretu se razmatralo jedno od pet poglavlja Radnog dokumenta: eklezijalno-pravno; pastoralno; religiozno-pedagoško; liturgijsko i medijsko. Rad se odvijao na način da bi na početku svakog zasjedanja predstavnici pojedinog tematskog područja ukratko iznosili sadržaj svoga područja/poglavlja, a zatim bi uslijedila diskusija koja je podrazumijevala tri načina sudjelovanja: pismeni intervent kao temeljni način sudjelovanja, usmeni intervent, te usmeni osvrt", rekao je dr. Bernadić te naglasio kako su u konačnici prikupljena 62 pismena interventa te 40 usmenih intevenata i osvrta. Istaknuo je kako se sinodska skupština sastojala od 134 člana s pravom glasa te potom iznio statistike sudjelovanja. Također je progovorio o rezultatima glasovanja po pojedinim tematskim cjelinama, a potom i o cjelini Radnog dokumenta Sinode. Napomenuo je kako je on usvojen s 91 glasom i nadalje je progovorio o statistikama sudjelovanja zasjedanjima na osobnoj razini.

Govoreći o daljnjim koracima generalni tajnik Sinode je rekao: "Prvi bi se odnosio na izdavanje Zaključaka i izjava Sinode Vrhbosanske nadbiskupije. Napominjemo da će se ta knjiga svojim sadržajem vjerno držati Završnog dokumenta kojeg već imamo." Dodao je kako će biti potrebno poraditi ponešto na samoj formi, zatim na još ponešto boljoj usklađenosti s aktualnim papinskim i crkvenim dokumentima, također na boljoj opremljenosti s različitim prilozima i kazalima, kao i napose na svim onim potrebnim jezičkim finesama.

Sinoda zavrsna2

"S obzirom da ovdje govorimo o jednom službenom crkvenom dokumentu koji ostaje, praktično, za svagda, tekst bi samim tim kudikamo trebao biti besprijekoran", naglasio je te istaknuo kako će to biti poglavito nadbiskupova zadaća, koji je inače i jedini zakonodavac Sinode, dok "s današnjim danom, Sinodalna skupština završava sa svojom prvenstveno savjetodavnom ulogom".

Svečani čin uručenja Završnog dokumenta

Zahvalivši se Bogu i svima koji su radili tijekom proteklih devet godina na Sinodi dr. Bernadić uručio je Završni dokument kard. Puljiću i vrhbosanskom nadbiskupu koadjutoru mons. Tomi Vukšiću.

Mons. Slađan je pritom istaknuo kako će se tiskati manji broj dokumenta, ali će članovi dobiti u digitalnom formatu, a moći će se naći na službenoj web stranici Vrhbosanske nadbiskupije.

Potom je riječ uzeo kardinal te Prvu sinodu Vrhbosanske nadbiskupije nazvao povijesnim događajem. Zahvalio je najprije mons. Vukšiću, generalnom tajniku dr. Bernadiću, svima koji su kroz dekanatske susrete sudjelovali na terenu te ostalim članovima Sinode. "Nitko nije dovoljno pametan da sam ponudi rješenja. Zato je prevažno što ste svi zajedno dali svoj obol da se Sinoda dogodi", rekao je kardinal te naglasio da će s užom skupinom suradnika od Završnog dokumenta napraviti "strategiju našega djelovanja kako ćemo to u našoj Nadbiskupiji praktično i pravno ostvarivati". Naglašavajući kako Duh Božji predvodi Crkvu na kraju je potaknuo nazočne na predanost ostvarenju donesenih zaključaka.  

Sinoda zavrsna12

Pred kraj svečanosti predane su zahvalnice i medaljoni zaslužnima. Zbog velikog broja sudionika i stiske s vremenom iz ruku kardinala Puljića uručene su zahvalnice samo mons. Vukšiću, generalnom tajniku Sinode vlč. Bernadiću te djelatnici Katoličkog tjednika Josipi Prskalo koja je djelovala u Tajništvu Sinode, a ostali su ih mogli podići kasnije.

Nakon dodjele zahvalnica uslijedila je svečana misa zaključenja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije u sarajevskoj prvostolnici kojom je završen jedan od najvažnijih događaja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u posljednjih 30 godina.

Ž.I., KT