Skip to main content
Misa bdijenja na Badnjak u katedrali

Misa bdijenja na Badnjak u katedrali

U sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova, na Badnjak 24. prosinca, u večernjim satima, svečano je proslavljena misa bdijenja koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić.

Koncelebrirali su vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, koji je uputio prigodnu propovijed, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Sarajevu mons. Amaury Medina Blanco, te još 10-ak svećenika, među kojima generalni vikar mons. Slađan Ćosić te kanonik i rektor katedrale mons. Ante Meštrović.

Nutarnja utjeha
Nadbiskup Puljić najprije je pozdravio nazočne svećenike, redovnice, bogoslove i vjernike te prenio brojne čestitke raznih osoba koje su ih uputile preko njega. „Koristim priliku pozvati vas da donesemo sve one koji trebaju naše molitve, da za njih noćas molimo kako bi im novorođeni Kralj udijelio nutarnju utjehu, snagu i istinski nadu života“, poručio je kardinal.

bad 13

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenog Evanđelja, na početku prigodne propovijedi mons. Vukšić je podsjetio kako je Anđeo Gospodnji, prema izvještaju Lukina evanđelja, pastirima donio radosnu vijest da se rodio Spasitelj – Krist i Gospodin i naznačio da će ga naći kao novorođenče povijeno gdje leži u jaslama. „Nasljedujući primjer anđela i sudjelujući u njihovoj radosti, od svoga početka kroz svih 20 stoljeća, zajednica vjernika dosljedno ponavlja iste riječi svaki put kad se okuplja na svečanu euharistijsku molitvu. Pridružujući se toj sjajnoj tradiciji Crkve i sadašnjoj braći i sestrama po cijelomu svijetu, to smo učinili i mi prije nekoliko trenutaka. Još jednom smo izrazili svoju radost ponavljajući riječi anđela: 'Slava Bogu na visini! I na zemlji mir ljudima dobre volje.' Ponovili smo te riječi prije svega zato da se sa zahvalnošću poklonimo svome Stvoritelju i Spasitelju, ali i da još jednom, zajedno sa svim nebeskim silama, ponovimo molitvu: Neka slavni Bog dadne te bude mir među ljudima“, kazao je mons. Tomo, naglasivši: „Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni“.

bad 9

Nasljedovati Kneza mira
Podcrtao je kako je Isus Krist knez mira. „Mir, kojega naviješta kršćanska vjera i kojega su pozvani živjeti svi Isusovi učenici, nije stvar samo njihove pojedinačne intime i samo njihova osobnog osjećanja već taj mir, ostvaren na osobnoj duhovnoj i psihološkoj razini, postaje podloga i sredstvo za davanje doprinosa u izgradnji društvenoga mira i sklada (…) Sredstva i načini za izgradnju i održanje društvenoga mira, prema biblijskom učenju, dakle, jesu: poniznost kao osnovni stav, blagost prema drugima, strpljivost sa svima, konkretan život i djelovanje dostojni poziva na koji smo pozvani, ljubav kao pravilo u odnosu prema drugima, plemenite nakane i plemenito djelovanje, jedinstvo u nakanama koje trebaju biti oblikovane svezom mira“, napomenuo je nadbiskup koadjutor, na kraju, želeći svim kršćanskim vjernicima sretnu i blagoslovljenu svetkovinu Isusova rođenja, pozvao je da se s uvjerenjem naviješta: „Zemaljski mir što se rađa iz ljubavi prema bližnjemu odraz je i učinak Kristova mira, koji izlazi iz Boga Oca. Sam, naime, Utjelovljeni Sin, knez mira, svojim je križem sve ljude pomirio s Bogom, ponovno uspostavivši jedinstvo svih u jednom Narodu i u jednom Tijelu. U svom je tijelu ubio mržnju i slavom svoga uskrsnuća izlio je Duha ljubavi u ljudska srca. Stoga se svi kršćani usrdno pozivaju da se, 'provodeći u život istinu ljubavi' (Ef 4,15), ujedine sa svim doista mirotvornim ljudima da bi izmolili i izgradili mir“ (GS, 78).

bad 23

Misno slavlje u prvostolnici skladnim pjevanjem animirao je Katedralni zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a misu koja je započela u 21h izravno je prenosio BHT 1.

Spomenimo kako je i prošle godine umjesto Polnoćke u sarajevskoj katedrali slavljena misa bdijenja u 20 sati, jer je uslijed nepovoljne epidemiološke situacije, između ostalog, bila zabrana kretanja nakon 23 sata.

J.P., KT