Skip to main content
Prolaznost je tema o kojoj kršćani trebaju razmišljati

Prolaznost je tema o kojoj kršćani trebaju razmišljati

Posljednjeg dana kalendarske 2021., 31. prosinca nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je svetu misu zahvalnicu.

U zajedništvu s kardinalom bio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelje Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić,  a koncelebrirao je otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco i još šestorica svećenika.

Uvodeći u misno slavlje, kardinal Puljić pozdravio je nazočne u katedrali i one koji su svetu misu pratili putem valova Radija Marije Bosne i Hercegovine. Potaknuo je sve da u srcu probude iskrenu zahvalnost Bogu za primljene darove tijekom kalendarske 2021.

Nakon što je đakon Dino Mustafi navijestio evanđeoski misni odlomak s početka Evanđelja po Ivanu, prigodu propovijed je uputio nadbiskup Vukšić. Napomenuo je da se mnogi ljudi spremaju te posljednje večeri u godini proslaviti kraj jednoga razdoblja svoga vremena i početak drugoga, odnosno granicu između jedne i druge kalendarske godine koju su prozvali „najluđa noć“. Istaknuo je da u takvoj noći, poštujući ljudsku potrebu da se čovjek „igra“ pa i „luduje“ u određenom smislu, kršćani smatraju kako se sama po sebi nameće tema prolaznosti.

„Tema vremena koje neumitno teče, tema čovjeka koji u vremenu neumitno prolazi i odlazi; jer svako ljudsko rođenje, osim što jest početak, istovremeno jest i treba se promatrati kao polazna stanica s koje se nepovratno odlazi, kao početak odlaženja s ovoga svijeta“, kazao je nadbiskup Vukšić ističući da je za kršćane prolaznost važna tema o kojoj treba razmišljati.

Napominjući da je 31. prosinca za svakoga čovjeka kraj jednoga razdoblja, a sutra početak drugoga te da će tako biti u smjenama sve do posljednjega doba na svijetu, nadbiskup kaodjutor je podsjetio na naviještene riječi iz Prve poslanice Sv. Ivana apostola: „Djeco, posljednji je čas! (1 Iv 2,18). „Vrijeme je ispitivanja o prošlom i trenutak za obraćenje i za početak na bolji način. Tako mi kršćani vidimo stvari“, kazao je nadbiskup Tomo dodajući kako je ovo trenutak za izlazak iz vlastitih eventualnih katakombalnih stanja na svjetlost.

U nastavku homilije mons. Vukšić je progovorio o papi Sv. Silvestru koji je preuzeo papinsku službu 314. godine „upravo u vrijeme kad je Crkva izlazila iz katakomba“. Podsjetio je da je do tada carska vlast pobila oko 11 milijuna kršćana. Kazao je kako je pontifikat pape Silvestra označio kraj jednog i početak drugoga vremena kada su kršćani iz stanja progona prešli u stanje slobode.

„Papa Silvestar se vrlo bojao da sloboda poput opijata ne omami kršćane... Borio se za čistoću nauka kršćanske vjere i za evangelizaciju svijeta. Molio je Gospodina, upravo kao što kaže današnja misna molitva, da svojom providnošću upravlja svojim narodom i da mu bude potpora u sadašnjosti i budućnosti, u nepostojanom tijeku ovoga vremena“; rekao je nadbiskup Tomo ističući da je papa Silvestar stavljao sve u službu čistoće vjere i naviještanja po cijelom svijetu. Kazao je da je i u to doba bila ugrožena čistoća vjere nijekanjem Kristova božanstva te da je upravo za vrijeme njegova papinstva 325. godine održan Crkveni sabor u Niceji pa i danas na svečanim misnim slavljima u Vjerovanju vjernici, između ostalog, mole: „Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno“. Rekao je da je ugroza vjere prisutna i danas od onih koji žele „humanizirati“ Isusa promatrajući ga samo kao Božje stvorenje te protumačio početak Evanđelja po Ivanu u kojem jasno stoji: „U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog“ (Iv 1,1-18).

Na kraju svete mise, javlja KTA, svi prisutni su otpjevali hvalbeni i zahvalni himan Tebe Boga hvalimo.

Tijekom misnoga slavlja liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbroj Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

J.Vr.,KT