Prolaznost je tema o kojoj kršćani trebaju razmišljati

Prolaznost je tema o kojoj kršćani trebaju razmišljati

Posljednjeg dana kalendarske 2021., 31. prosinca nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je svetu misu zahvalnicu.

U zajedništvu s kardinalom bio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelje Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić,  a koncelebrirao je otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco i još šestorica svećenika.

Uvodeći u misno slavlje, kardinal Puljić pozdravio je nazočne u katedrali i one koji su svetu misu pratili putem valova Radija Marije Bosne i Hercegovine. Potaknuo je sve da u srcu probude iskrenu zahvalnost Bogu za primljene darove tijekom kalendarske 2021.

Nakon što je đakon Dino Mustafi navijestio evanđeoski misni odlomak s početka Evanđelja po Ivanu, prigodu propovijed je uputio nadbiskup Vukšić. Napomenuo je da se mnogi ljudi spremaju te posljednje večeri u godini proslaviti kraj jednoga razdoblja svoga vremena i početak drugoga, odnosno granicu između jedne i druge kalendarske godine koju su prozvali „najluđa noć“. Istaknuo je da u takvoj noći, poštujući ljudsku potrebu da se čovjek „igra“ pa i „luduje“ u određenom smislu, kršćani smatraju kako se sama po sebi nameće tema prolaznosti.

„Tema vremena koje neumitno teče, tema čovjeka koji u vremenu neumitno prolazi i odlazi; jer svako ljudsko rođenje, osim što jest početak, istovremeno jest i treba se promatrati kao polazna stanica s koje se nepovratno odlazi, kao početak odlaženja s ovoga svijeta“, kazao je nadbiskup Vukšić ističući da je za kršćane prolaznost važna tema o kojoj treba razmišljati.

Napominjući da je 31. prosinca za svakoga čovjeka kraj jednoga razdoblja, a sutra početak drugoga te da će tako biti u smjenama sve do posljednjega doba na svijetu, nadbiskup kaodjutor je podsjetio na naviještene riječi iz Prve poslanice Sv. Ivana apostola: „Djeco, posljednji je čas! (1 Iv 2,18). „Vrijeme je ispitivanja o prošlom i trenutak za obraćenje i za početak na bolji način. Tako mi kršćani vidimo stvari“, kazao je nadbiskup Tomo dodajući kako je ovo trenutak za izlazak iz vlastitih eventualnih katakombalnih stanja na svjetlost.

U nastavku homilije mons. Vukšić je progovorio o papi Sv. Silvestru koji je preuzeo papinsku službu 314. godine „upravo u vrijeme kad je Crkva izlazila iz katakomba“. Podsjetio je da je do tada carska vlast pobila oko 11 milijuna kršćana. Kazao je kako je pontifikat pape Silvestra označio kraj jednog i početak drugoga vremena kada su kršćani iz stanja progona prešli u stanje slobode.

„Papa Silvestar se vrlo bojao da sloboda poput opijata ne omami kršćane... Borio se za čistoću nauka kršćanske vjere i za evangelizaciju svijeta. Molio je Gospodina, upravo kao što kaže današnja misna molitva, da svojom providnošću upravlja svojim narodom i da mu bude potpora u sadašnjosti i budućnosti, u nepostojanom tijeku ovoga vremena“; rekao je nadbiskup Tomo ističući da je papa Silvestar stavljao sve u službu čistoće vjere i naviještanja po cijelom svijetu. Kazao je da je i u to doba bila ugrožena čistoća vjere nijekanjem Kristova božanstva te da je upravo za vrijeme njegova papinstva 325. godine održan Crkveni sabor u Niceji pa i danas na svečanim misnim slavljima u Vjerovanju vjernici, između ostalog, mole: „Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno“. Rekao je da je ugroza vjere prisutna i danas od onih koji žele „humanizirati“ Isusa promatrajući ga samo kao Božje stvorenje te protumačio početak Evanđelja po Ivanu u kojem jasno stoji: „U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog“ (Iv 1,1-18).

Na kraju svete mise, javlja KTA, svi prisutni su otpjevali hvalbeni i zahvalni himan Tebe Boga hvalimo.

Tijekom misnoga slavlja liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbroj Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

J.Vr.,KT

Vrhbosanska nadbiskupija
Kaptol 7, 71 000 Sarajevo, BiH

++387-33-208 878
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.