Skip to main content
Imendan vrhbosanskog nadbiskupa Vinka

Imendan vrhbosanskog nadbiskupa Vinka

Svećenici, redovnice i redovnici koji uglavnom službuju u gradu Sarajevu te bogoslovi, čestitali su, 22. siječnja, u prostorijama Svećeničkoga doma, imendan vrhbosanskom nadbiskupu Vinku kard. Puljiću.

Na čestitanju se okupilo 70-ak osoba iz duhovnog staleža, među kojima i: banjolučki biskup monsFranjo Komarica, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH monsAmaury Medina Blanco, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i provincijalna glavarica Sestara Služavki Malog Isusa sAna Marija Kesten. Imendansku čestitku u ime nazočnih izrekao je mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije. Spominjući da se Crkva na ovaj dan sjeća Sv. Vinka, đakona Crkve u Zaragozi, koji je za Dioklecijanova progonstva okrutnom mučeničkom smrću umro u Valenciji, uvodno je istaknuo kako uz nasljedovanje Isusa Krista neminovno idu nerazumijevanje i kleveta.

IMG 20220122 WA0008

„Međutim, učenik koji svoj pogled uvijek drži usmjerenim na svog Učitelja, još bolje zna da 'Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube' (Rim 8,28), te stoga još zdušnije ostaje uz Isusa, i u jedinstvu s Njim izlazi iz svojih udobnosti, interesā, brigā i slave u želji da se potpuno daruje Bogu i drugima“, kazao je mons. Ćosić te za primjer stavio životno svjedočanstvo Sv. Vinka koji je bio „učen, oštrouman, slatkorječiv, velikodušan i hrabar, dok ga tri španjolska grada i dan-danas svojataju za svog stanovnika“.

IMG 20220122 WA0005

Čestitajući kardinalu Vinku njegov imendan izrekao je zahvalu za njegovu „pastirsku službu, koju od početka pa sve do danas vršite s ljubavlju, radosno, predano i hrabro, uz stalno nastojanje da povjereno Vam stado predvodite i pratite u svim njegovim pastoralnim, karitativnim, socijalnim i inim projektima i nastojanjima, od kojih ste mnoga i sami pokrenuli, a među kojima vrijedi spomenuti nedavno završenu Prvu sinodu“.

Zaželjevši mu dug život i dobro zdravlje mons. Ćosić je zamolio kardinala Puljića da nastavi moliti „Boga za sve nas kako bismo i mi, u ovom našem dobu, mogli biti iskreni i postojani nasljedovatelji Isusa Krista, radosni i vjerodostojni služitelji Riječi, te pozorni na znakove vremena koji pred nas stavljaju nove izazove na koje najbolji odgovor, na osobnoj i zajedničkoj razini, pruža upravo vjera u Boga i Evanđelje kao mudrost života i životni orijentir“.

saimendankardinala 3

Završno je citirao riječi pape Franje koje je ovom prigodom uputio vrhbosanskom nadbiskupu Vinku te zahvalio svima koji su došli to i osobno izraziti.

U svome obraćanju kard. Puljić je najprije zahvalio svima na dolasku i čestitkama. "Uputili ste mi želje za dobro zdravlje i dugi život. Bože, daj meni da ja čestito živim pa koliko bude. Od srca zahvaljujem na vašoj pažnji, lijepim željama, kao i na čestitci za odlikovanje predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića", rekao je kardinal na početku podsjećajući kako je slaviti imendan prigoda povezivati se u pozitivnom ozračju kroz plemenite želje, ali još važnije u molitvi jedni za druge.

IMG 20220122 WA0022

"Nositi ime jednog svetca nije nikakva zasluga onoga koji slavi imendan. To je dar da tog svetca smijemo moliti i slijediti kao primjer hrabrog i ustrajnog svjedočenja za Isusa Krista. Od Sv. Vinka možemo naučiti kako se nositi s dvije najopasnije zavodljivosti", naglasio je kardinal ističući kako su to prijetnje i strah te laskanje i ugađanje tijelu. "Zli preko svojih suradnika često se služi ovom taktikom. Zato molimo ovog hrabrog svjedoka vjere da nam isprosi mudrost te uspijemo prepoznati zamke zloga i potrebnu hrabrost da se odupremo svakoj zavodljivosti te da budemo postojani i vjerni Gospodinu. Neka nas kušnje ne prepadnu nego kroz njih položimo ispit vjernosti te prokušani ustrajno tražiti i vršiti volju Božju", kazao je na kraju nadbiskup Vinko ističući kako je posebno važno to posvjedočiti u svom zvanju i poslanju jer je to put posvećenja. Pozdravivši još jednom nazočne zaželio im je ugodno druženje nakon zajedničke molitve.

Okupljeni su imendansko čestitanje nastavili uz obiteljski stol, piše Nedjelja.ba.

KT