Skip to main content
Održana sjednica umrežavanja struktura

Održana sjednica umrežavanja struktura

U prostorijama Ordinarijata vrhbosanskog, pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa mons. Tome Vukšića u četvrtak, 3. veljače održana je sjednica umrežavanja struktura u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Sudjelovalo je 16 voditelja različitih institucija i ureda Vrhbosanske nadbiskupije.

Susret je započeo molitvom i uvodnim pozdravom mons. Vukšića koji je izrazio dobrodošlicu svima te zahvalio na čestitkama koje je dobio zbog preuzimanja vodstva nadbiskupije. Ujedno je prenio i pozdrave kardinala Vinka Puljića koji je zaželio sudionicima uspješan rad.

umrezavanje 2

Sinodalni hod

Nakon toga prigodno predavanje održao je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić na temu Sinodalni hod nadbiskupijskih struktura. Na početku je uz čestitku novom nadbiskupu istaknuo kako je Božja providnost htjela da njegov prvi radni susret kao ordinarija bude upravo s voditeljima različitih struktura. Ukratko je podsjetio kako se ovaj vid sjednica održava od 2010. te da je na njima do sada sudjelovalo ukupno 44 voditelja ustanova ili nositelja pojedinih službi te tri zapisničara. „Pokrenut je s ciljem uvezivanja i dopunjavanja struktura i službi koje su nastajale kao odgovor na konkretne pastoralne potrebe na dijecezanskoj razini“, kazao je generalni vikar te se u nastavku koncentrirao na temu sinodalnosti pri tome istaknuvši kako su glavni nositelji povijesti prve kršćanske zajednice u cjelini bili Duh Sveti koji je poslan, Božja Riječ koja je naviještena te vjera u uskrsloga Gospodina. „Crkva stvara strukture na svim razinama i umnaža ih ravnajući se, posebno nakon Drugog vatikanskog sabora, prema načelu otvorenosti i okrenutosti potrebama konkretnog vremena koje nastoji što bolje upoznati i shvatiti, u svjetlu vjere prosuđivati i tek potom djelovati“, objasnio je mons. Ćosić te istaknuo tri važna elementa crkvenih institucija: njihovo osnivanje, postojanje i djelovanje.

umrezavanje 3

Podsjetio je kako su strukture sve više gubile svoj zajedničarski karakter, a time i svoju nutarnju snagu i svoj primarni zadatak – evangelizaciju. Ustvrdio je kako je u nadbiskupiji prije nekoliko mjeseci završila Sinoda te se očekuju uskoro obvezujuće uloge i izjave. U nastavku se osvrnuo na cjelokupni sinodski hod na razini opće Crkve kazavši kako je njegovo temeljno načelo zajedništvo. „Riječ je o zajedništvu koje se oblikuje kao organsko: Crkva je mistično tijelo Kristovo, živo i djelatno, u kojemu su prisutne različite i komplementarne službe, služenja, pozivi, karizme, među kojima po krštenju vlada istinska jednakost u dostojanstvu i djelovanju, pravima i dužnostima“, istaknuo je mons. Ćosić te spomenuo i drugo važno načelo uzajamne odgovornosti na kojoj su utemeljene različite osobne odgovornosti. „Ovo je načelo posebno važno za proces oblikovanja i donošenja odluka koje se jednako odnose na sve koji sudjeluju u izgradnji i poslanju Crkve. Odatle slijedi pravo biti pitan za savjet, kao i dužnost iznijeti svoje mišljenje, što upućuje na treće načelo, a to je dijalog“, kazao je, među ostalim, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije.

umrezavanje 4

Poslije predavanja uslijedilo je razmjena mišljenja koja se vodila mišlju bolje koordinacije i suradnje među pojedinim institucijama Vrhbosanske nadbiskupije u onoj mjeri u kojoj je to moguće. 

16 sudionika

Na sjednici su, osim nadbiskupa i generalnog vikara mons. Ćosića, koji je u ime Vrhbosanske nadbiskupije povjerenik i za Katoličke školske centre, sudjelovali: arhivar i rektor katedrale, prepošt kaptola mons. Ante Meštrović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu preč. Darko Tomašević, ekonom preč. Vladimir Pranjić, predstojnik Katehetskog ureda VN-a vlč. Tomo Mlakić, ravnatelj Svećeničkog doma VN-a vlč. Fabijan Stanušić, ravnatelj Caritasa VN-a vlč. Mirko Šimić, generalni tajnik Sinode VN vlč. Mario Bernadić, rektor Međunarodnog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater vlč. Michele Capasso, ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II. vlč. Šimo Maršić, rektor sjemeništa Petar Barbarić u Travniku preč. Željko Marić, bolnički kapelan vlč. Pero Brajko, direktor Medijskog centra i Katoličkog tjednika vlč. Miroslav Ćavar, dijecezanski ravnatelj PMD-a fra Stipan Radić, rektor VBS-a preč. Zdenko Spajić i predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik VN-a vlč. Dražen Kustura.

D. K.