Skip to main content
Pokopani zemni ostatci vlč. Stipana Mišure

Pokopani zemni ostatci vlč. Stipana Mišure

Svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, vlč. Stipan Mišura, koji je preminuo 3. siječnja u Puli pokopan je na groblju „Kandija-Grabovi“ u rodnoj župi Kandija u srijedu 6. siječnja.

Misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Ilije u koncelebraciji 10 svećenika predslavio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Riječi pozdrava izrekao je župnik domaćin vlč. Tadija Ivoš koji je u ime župne zajednice izrazio sućut obitelji pokojnog svećenika.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić najprije je podsjetio kako se toga dana proslavlja svetkovina Bogojavljenja. „To je dan kada se Bog preko trojice kraljeva, koji nisu bili pripadnici Izabranog naroda, objavio svim narodima to jeste svim ljudima“, ustvrdio je nadbiskup koadjutor te poručio kako je Kristova Crkva novi izabrani Božji narod. Također je podsjetio kako je Isus glava Crkve te da bi se do Gospodina došlo potrebno je postati njezinim udom. „Danas se opraštamo od pokojnog svećenika Stipana koji je život posvetio svjedočenju Krista spasitelja. To je poslanje svakoga Kristova svećenika“, kazao je apostolski administrator Vojnog ordinarijata u BiH uz zahvalnost Bogu na djelovanju pokojnog Stipana. „Neka ga Bog nagradi svojom blizinom te da on pred licem Božjim i dalje prinosi naše nakane i bude nam zagovornik“, zaključio je mons. Vukšić.

sprovod8

Prije završetka mise zadušnice u ime generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića kratki životopis pokojnog svećenika Stipana te izraze sućuti rodbini pročitao je predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura. Među ostalim podsjetio je kako je pokojnik rođen je 23. veljače 1943. u Kandiji od oca Matka i Milke rođ. Lučić. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja u rodnom mjestu sjemenište i gimnaziju završio je u Dubrovniku, filozofsko-teološki studij u Đakovu gdje je 29. lipnja 1969. zaređen za svećenika. Spomenuo je službe na kojima je djelovao: župni vikar u Zavidovićima, Travniku, Kandiji, Novom Sarajevu te župnik u Glavicama i sarajevskoj župi Stup. „Godine 1991. povjerena mu pastoralna priprava za osnivanje nove župe u sarajevskom naselju Alipašino polje, odnosno župe Sv. Luke u Novom Gradu. Na službi župnika na Stupu dočekao je Domovinski rat, a nakon što je stupska župna crkva zapaljena 1992., iz Sarajeva odlazi u naselje Rabac u Republici Hrvatskoj. U tom istom naselju, nastavio je pastoralno djelovati u župi Sv. Andrije, apostola, koju je kao župnik preuzeo 1998., a imenovao ga je mons. Antun Bogetić, tadašnji biskup Porečke i Pulske biskupije. Na toj službi ostao je do svoje smrti, koja se dogodila 3. siječnja 2021. u Puli, u 78. godini života i 52. svećeništva. Vrhbosanska nadbiskupija upućuje iskrenu kršćansku sućut bratu Ivici, sestrama Ljubici i Smiljani te članovima njihovih obitelji, kao i rodbini dragog pokojnika, i cijeloj župskoj zajednici u Kandiji“, pročitao je vlč. Kustura.

sprovod5

Po završetku sv. mise uslijedili su obredi ukopa vlč. Mišure koje je predvodio nadbiskup Tomo na mjesnom groblju Kandija-Grabovi u neposrednoj blizini župne crkve.

D. K.