Skip to main content
Samo će djelotvorno kršćanstvo moći opstati pred Gospodinom

Samo će djelotvorno kršćanstvo moći opstati pred Gospodinom

Vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić predvodio je, uz sudjelovanje Vinka kard. Puljića, 14 (nad) biskupa i nekoliko svećenika, svečanu Večernju molitvu u petak, 11. ožujka u sarajevskoj prvostolnici. Propovijedao je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica.

Uoči liturgijskog slavlja, na ulazu u sarajevsku prvostolnicu, pozdravne je riječi vrhbosanskom nadbiskup uputio prepošt Kaptola vrhbosanskog i rektor katedrale mons. Ante Meštrović.

Dobro došli, gospodine nadbiskupe Tomo, u svoju katedralu Presvetoga Srca Isusova! U ovoj ćete katedrali, svojevrsnom simbolu katolika i Hrvata grada Sarajeva, poput Vaših predšasnika slaviti liturgiju, propovijedati, naučavati, dijeliti svete tajne, posvećivati i zaređivati nove svećenike“, kazao je, uz blagoslov, mons. Meštrović.

vcr 3

Pošto se nadbiskup Vukšić kod oltara Bezgrešnog Začeća pomolio pred Presvetim Sakramentom, započeo je svečanu Večernju. Nakon što je pročitan odlomak iz Poslanice Sv. Jakova apostola (Jak 5, 16. 19-20) u kojem ovaj apostol poziva vjernike da ispovijedaju jedni drugima grijehe i mole jedni za druge te piše da će onaj „tko vrati grešnika s lutalačkog puta njegova, spasiti dušu njegovu od smrti i pokriti mnoštvo grijeha“, prigodni nagovor uputio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica.

Na početku svoje homilije biskup Franjo referirao se na Poslanicu Sv. Jakova koja sadrži dragocjene, za kršćane svih vremena i podneblja, uvijek aktualne i važeće pouke, naputke, opomene i pravila za svakodnevni, praktični kršćanski život, kako unutar kršćanskih obitelji, tako i unutar kršćanskih zajednica.

Važnost duhovnog dobra

„Pravednost, poniznost, milosrđe, mirotvorstvo, gostoprimstvo, skrb za siromahe, grješnike, patnike, bolesnike, zalutale, izgubljene, te potpuno predanje Božjoj providnosti, ustrajnost u molitvi, postojanost i izdržljivost u kušnjama i nevoljama života i protivljenjima svijeta, sve su to oznake, karakteristike ispravno shvaćene  i vjerodostojno življenje kršćanske vjere, kako to vidi i smatra jedino ispravnim Isusov apostol Jakov, kojega apostol Pavao naziva – uz apostole Petra i Ivana –  'stupom' prve Crkve (usp. Gal 2,9)“, kazao je propovjednik, dometnuvši kako za apostola Jakova kršćanska vjera, koja ne prožima presudno svakodnevni čovjekov život i djelovanje, ne zaslužuje to ime, a jednako tako ni dotični čovjek-vjernik ne zaslužuje da ga se smatra kršćaninom.

vec 10

Biskup Komarica naglasio je kako će samo djelotvorni vjernik kršćanin, djelotvorno kršćanstvo, moći opstati pred Gospodinom, kada On dođe, i moći će ući u posjed vječnog života!

„To podrazumijeva da je obveza svakog istinskog kršćanina brinuti se i zauzimati  se ne samo za materijalno, odnosno tjelesno dobro svojih bližnjih, svojih ukućana, članova svoje obitelji, rodbine, rođaka, susjeda, nego još više za njihovo duhovno dobro, njihove duhovne potrebe“, potaknuo je.

 Uz to, banjolučki je biskup kazao da je Crkva naputke i pravila za ispravni i vjerodostojni kršćanski život, kako joj je ostavio u svojoj pastirskoj poslanici Sv. apostol Jakov, tijekom svoje višestoljetne prakse oblikovala kroz jasne upute i odredbe svojim članovima – glede njihove obveze činjenja djelâ milosrđa.

Obitelj – dom molitve

„Među tim djelima milosrđa su i ona vrlo važna duhovna, kao što su: dvoumna savjetovati, grješnika pokarati, žalosna i nevoljna utješiti, uvredu oprostiti, za žive i mrtve Boga moliti“, pojasnio je biskup Franjo te kazao kako mnogo može postići molitva kršćana, ako se ona obavlja s čvrstom vjerom, s velikim pouzdanjem i čestitim srcem.

vec 16

Nastavljajući, podsjetio je i na riječi papa Franje, koji je, govoreći na blagdan Sv. Obitelji 27. prosinca 2020. o vrijednosti i uspješnosti kršćanske obiteljske zajedničke molitve, između ostalog, kazao: „Iskreno se zajedništvo može iskusiti u obitelji kada je ona dom molitve, kada u njoj postoje jaki i čvrsti osjećaji ljubavi, kada oprost prevladava nad neslogom, kada se grubost svakodnevnog života ublaži međusobnom nježnošću i mirnim prianjanjem uz Božju volju.“

Zahvalnost kardinalu Puljiću

Potom se mons. Komarica obratio vrhbosanskom nadbiskupu u miru Vinku kard. Puljiću, podsjetivši pritom na njegov svećenički put od rodne Banjolučke biskupije pa sve do stolice vrhbosanskog nadbiskupa prije 32 godine.

„Cijelo dosadašnje vrijeme Vi ste se, 'bilo zgodno ili nezgodno' (usp. 2 Tim 4,2) istinski, svim silama svoga uma i srca, trudili služiti članovima ove Mjesne Crkve, kako onima koji su mogli ostati u svojim domovima i župama, tako i onima, daleko brojnijima, rasijanima po svim kontinentima. Jednako tako ste stajali na raspolaganju i cijeloj našoj Metropoliji, ali i cijeloj Kristovoj Crkvi“, kazao je biskup banjolučki, zahvalivši kardinalu Vinku u ime cijele metropolije.

Na kraju, biskup Franjo uputio je pozdravne riječi vrhbosanskom nadbiskupu mons. Tomi Vukšiću:

„Bij boj plemeniti“

„... A Vama, dragi moj mlađi subrate i višegodišnji prijatelju, novi nadbiskupe vrhbosanski i naš metropolite, mons. Tomo, u ovoj jedinstvenoj prigodi, kada poslušan Božjoj volji, preuzimate obavljanje – crkvenim zakonom određene – trostruke  biskupske službe: naučavanja, posvećivanja i upravljanja u povjerenoj Vam Crkvi vrhbosanskoj, od srca želim nešto slično onome, što je već spomenuti Sv. apostol Pavao zaželio u Prvoj poslanici svome učeniku, biskupu Timoteju, 'pravom sinu u vjeri', kako ga oslovi na početku poslanice: 'Bij boj plemeniti, imajući (postojanu, nepokolebljivu) vjeru i dobru savjest' (1 Tim 1,18b-19a)! I neka 'milost, milosrđe i mir od Boga Oca i Krista Isusa, Gospodina našega' (1,2) bude s Vama sve dane Vaše uzvišene službe u Crkvi i cijelog Vašeg budućeg života! Amen.“

vec 14

Na kraju svečane Večernje, mons. Vukšić zahvalio je braći (nad) biskupima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Austrije, franjevačkim provincijalima iz Sarajeva i Mostara, svećenicima i vjerničkome puku na večerašnjoj zajedničkoj molitivi, te napose izraze zahvalnosti uputio visokoj delegaciji Islamske zajednice u BiH, koju je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, kao i dvojici sveštenika Mitropolije dabrobosanske.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. MarkaStanušića.

U subotu, 12. ožujka s početkom u 10:30 h u sarajevskoj katedrali Srca Isusova bit će upriličeno svečano liturgijsko predstavljanje nadbiskupijskoj zajednici vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita mons. Tome Vukšića.

J.Vr.,KT