Skip to main content
XVII. hodočašće vjernika iz Bosne Gospi Bistričkoj

XVII. hodočašće vjernika iz Bosne Gospi Bistričkoj

Pod geslom „Blaženi oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je“ (usp. Lk 11,28) vjernici Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije u subotu, 8. listopada hodočastili su u Hrvatsko nacionalno marijansko svetište u Mariju Bistricu.

Svečanu svetu misu, pred nekoliko tisuća vjernika, predslavio je, uz koncelebraciju stotinjak svećenika među kojima su bili i banjalučki biskup mons. Franjo Komarica te pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, vrhbosanski nadbiskup metropolit i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić. Prije početka misnog slavlja, propovjednik je blagoslovio i pozdravio sve hodočasnike iz Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije, sve vjernike podrijetlom iz biskupija i župa u BiH koji danas žive u Hrvatskoj i drugim zemljama te hodočasnike iz Zagrebačke nadbiskupije, Požeške biskupije i sve ostale sudionike misnog slavlja, koji su s raznih strana iz zemalja zapadne Europe došli s željom ojačati svoju vjeru, javlja Nedjelja.ba.

Uzor kreposti pred svom zajednicom odabranih

Na početku propovijedi vrhbosanski je nadbiskup napomenuo kako se ustalio lijep običaj da se ovo hodočašće svake godine odvija u duhu posebno izabranoga gesla.

mb 1

„U tom nizu, misao vodilja za ovo zajedničko ispovijedanje i svjedočenje vjere su Isusove riječi, koje bilježi apostol Luka u svom Evanđelju: 'Još blaženiji oni koji slušaju Riječ Božju i čuvaju je' (Lk 11,28). Ta snažna poruka Spasitelja Isusa Krista je pak razlog što su za ovo euharistijsko slavlje uzeti molitveni obrasci i biblijska čitanja, koji su predviđeni upravo za prigode kada se Blaženu Djevicu Mariju želi častiti kao zaštitnicu vjere“, potaknuo je mons. Vukšić, naglašavajući kako, prema katoličkom nauku o ulozi Blažene Djevice Marije Bogorodice u povijesti spasenja i životu Crkve, kršćani dižu svoje oči k Mariji jer ona sja kao uzor kreposti pred svom zajednicom odabranih.

„…Marija je Božju Riječ slušala i čuvala, njoj uvijek bila poslušna i po tomu je uzor svim vjernicima. Kao što je svima poznato, ona je u odlučnom trenutku s vjerom kazala: 'Neka mi bude po riječi Božjoj! (usp. Lk 1,38)'. Tako je, naime, Marija odgovorila na ponudu nebeskoga glasa da bude majka Sina Božjega. A kasnije, promatrajući Isusovo odrastanje, ona je u svom srcu, također s vjerom i s puno nade, kao što se čita u svetim tekstovima, brižno čuvala sve uspomene (usp. Lk 2,51)“, potaknuo je propovjednik, podsjećajući kako Luka u svom Evanđelju naglašava da je Marija majka Isusova primjer vjere za sve ljude, jer je, svojim odgovorom povjerenja, prihvaćajući riječ Božju kao dar, doprinijela da se započne ostvarivati nov život ljudi.

mb 4

Prva od svih kršćana

„Marija je povjerovala i zato je nazvana blaženom. Ona je blažena zbog svoje vjere. A taj njezin način je osnovica za radost i blagoslov za svakoga tko povjeruje i čuva riječ Božju. Ona je svojom vjerom i po svom načinu odnosa prema riječi Božjoj uzor svakom kršćanskom vjerniku i cijeloj Crkvi. Ona je, upravo po vjeri s kojom je pristajala uz riječ Božju, prva od svih kršćana i stoji na početku povijesnoga niza kršćanskih vjernika“, posvijestio je vrhbosanski nadbiskup.

Na kraju misnoga slavlja, koje je animirao župni zbor iz župe Sv. Ante Padovanskog iz Žepča, mons. Vukšić uputio je čestitku zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću, koji upravo obilježava 25 godina služenja u Zagrebačkoj nadbiskupiji te biskupu Franji Komarici, koji ove godine proslavlja 50 godina plodnoga svećeničkog služenja.

mb 2

Nakon okrjepe i pauze za ručak u poslijepodnevnim satima, već tradicionalno, uslijedila je pobožnost Puta križa koju je predmolio pomoćni  biskup banjolučki mons. Marko Semren.

J.Vr.,KT