Skip to main content
Križ je jedino sredstvo spasenja

Križ je jedino sredstvo spasenja

Jedna od tri župe u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, ona u Jelaškama između Olova i Zavidovića, koja je posvećena Uzvišenju Sv. Križa, svečano je 14. rujna proslavila svoj patron.

Euharistijsko slavlje predslavio je derventski župnik vlč. Marko Slišković u koncelebraciji s osam svećenika među kojima su bili župnik domaćin vlč. Stjepan Didak i dekan Sutješkog dekanata dr. preč. Pero Brkić.

Upravo je vlč. Didak na početku sv. mise, koju su pjevanjem i sviranjem animirali tamburaši iz Vareša, pozdravio okupljene vjernike, njih 50-ak, pri tome čestitavši patron svojim župljanima.

U prigodnoj propovijedi vlč. Slišković najprije je ustvrdio kako je u ljudskoj naravi težiti za slavom, no kako svi oni koji su stegli ovozemaljsku slavu nisu blizu ostvarenja one nebeske i neprolazne. Napomenuo je kako je ulaznica za nebo upravo križ. „Isus je uzdignut križ kao znak sramote i opomena svima koji ga budu promatrali, slijedili te išli tim i takvim putem da ih čeka progon, trnje, bičevi“, kazao je propovjednik te je zaključio: „Ipak je Bog snagom svoje ljubavi pretvorio križ u jedino sredstvo spasenja po kojemu su se otvorila vrata neba. Nakon njegova uzvišenog poniženja na križu svima koji vjeruju u njega i sjedinjuju se s njegovom osloboditeljskom žrtvom moguće je dosanjati snove spasenja.“

Na kraju sv. mise riječi zahvale izrekao je župnik Stjepan te je pozvao okupljene na zajedničko druženje oko obiteljskog stola gdje je za sve pripremljena okrjepa uz zvuke narodnoga melosa.

Vrijedi spomenuti kako su se vjernici za proslavu patrona pripremali misama trodnevnicama koje je predslavio župnik.

D. K., KT