Skip to main content
Delegacija Vrhbosanske nadbiskupije posjetila biskupiju Limburg

Delegacija Vrhbosanske nadbiskupije posjetila biskupiju Limburg

U razdoblju od 21. do 24. veljače predstavnici Vrhbosanske nadbiskupije posjetili su partnersku biskupiju Limburg u Njemačkoj.

Devetočlanu delegaciju VN-a predvodio je mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup, a u njegovoj pratnji bili su: mons. Slađan Ćosić, generalni vikar VN-a, preč. Vladimir Pranjić, ekonom VN-a, prof. dr. sc. vlč. Mario Bernadić, generalni tajnik Sinode i profesor na KBF-u u Sarajevu, prof. dr. sc. vlč. Oliver Jurišić, profesor na KBF-u i katedralni župnik, prof. dr. sc. vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II i koordinator partnerstva između dviju biskupija, dr. sc. vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa VN-a, gosp. Josip Dugandžić, tajnik Caritasa VN-a i gđica Martina Vidović, djelatnica NCM-a Ivan Pavao II.

lim 1

Bio je to uzvratni, prijateljski i radni posjet predstavnika Vrhbosanske nadbiskupije nakon što je delegacija biskupije Limburg boravila u Sarajevu od 4. do 8. travnja 2022. Glavna tema susreta bila je partnerstvo dviju biskupija u raznim područjima crkvenog života i djelovanja.

U prijepodnevnim satima 22. veljače, na Čistu srijedu, slavljena je sv. misa kojom je predsjedao i propovijedao mjesni biskup, mons. Georg Bätzing, a koncelebrirali su nadbiskup Vukšić, pomoćni biskup limburški mons. Thomas Löhr i nekoliko svećenika obaju biskupija.

lim 4

Uslijedio je razgovor između limburškog biskupa i vrhbosanskog nadbiskupa, koji su bili u pratnji svojih generalnih vikara, a pridružio se i vlč. Maršić. Sudionici susreta izrazili su zahvalnost začetnicima partnerstva koje je nastalo tijekom ratnih 90-ih godina, a u kojemu oni također prepoznaju mogućnosti za bolje upoznavanje, razmjenu iskustava i međusobnu pomoć i suradnju. U tom kontekstu, domaćini su se posebno zanimali za trenutno stanje i okolnosti u kojima Vrhbosanska nadbiskupija djeluje, za izazove s kojima se suočava, a koji su još uvijek vidljiva posljedica događanja iz ne tako daleke prošlosti, kao i za perspektive budućeg djelovanja. Istodobno, ostatak delegacije imao je priliku saznati nešto više o biskupiji Limburg, o njezinoj strukturi i organizaciji, kao i o promjenama koje su nastupile.

1

U poslijepodnevnim satima tog istog dana, gosti iz Sarajeva posjetili su župu Sv. Petra i Pavla u mjestu Höhr-Grenzhausen, u kojoj su župnik Xavier Manickathan i đakon Marco Rocco s nekoliko volontera predstavili rad i izazove župe koja je nastala spajanjem nekoliko susjednih župa. Nakon toga, delegacija je posjetila samostan Maria Hilf u kojemu se nalaze posmrtni ostatci Sv. Marije Katarine Kasper, utemeljiteljice sestara Siromašne sluškinje Isusa Krista.

Drugog dana posjeta, 23. veljače, gosti iz Vrhbosanske nadbiskupije posjetili su Caritas u gradu Weilburg, u kojem je č. s. Simone Hachen predstavila rad ove karitativne crkvene ustanove i projekte koje realiziraju. U popodnevnim satima, uslijedio je rad u grupama o četiri teme: sinodalnost, Caritas, međureligijski dijalog i pastoral mladih.

U večernjim satima, zajedno s partnerima biskupije Limburg, delegacija je posjetila Hrvatsku katoličku misiju u Wiesbadenu, gdje su ih ugostili fra Kristijan Montina, OFM, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, i č.s. Gordana  Davidović.

Tijekom posjeta predstavnici Vrhbosanske nadbiskupije imali su priliku razgledati veličanstvenu katedralu Sv. Jurja i sudjelovati u euharistijskom slavlju i molitvi za narod Ukrajine, a prigodom godišnjice ruske invazije na tu zemlju.

M. V.; D. K.